Προσάναμμα τα ακαθάριστα οικόπεδα

 Προσάναμμα τα ακαθάριστα οικόπεδα

Υπάρχουν περιοχές στην Ανατολική Αττική με άναρχη δόμηση. Πολλοί δρόμοι δεν καταλήγουν σε χώρο ελεύθερης πρόσβασης, με αποτέλεσμα, εύκολα κάποιος να εγκλωβιστεί ουσιαστικά σε μία πυρκαγιά ή μία πλημμύρα.

Όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες, τόσο και επανέρχεται η υπόθεση της ετοιμότητας όλου του κρατικού μηχανισμού, αλλά και η ευσυνειδησία του απλού κόσμου απέναντι στον εχθρό που λέγεται «πυρκαγιά».

Εδώ ισχύει αυτό που συμβαίνει και με τις κατεδαφίσεις. Δηλαδή, αν δεν κάνει τον καθαρισμό του οικοπέδου του ο ιδιώτης, τότε πρέπει ο Δήμος να αναλάβει την ευθύνη για να κάνει τις εργασίες αυτές και στη συνέχεια να χρεώσει το κόστος τους στον ιδιώτη.

Πάντως, πριν την 1η Μαΐου, έπρεπε όλα τα οικόπεδα να έχουν καθαριστεί, κάτι που δεν έχει γίνει.

Ο Νόμος είναι σαφής. Όσοι έχουν ιδιοκτησιακή σχέση ή εκμεταλλεύονται οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους καλούνται να τα καθαρίσουν.  Οι δήμοι έχουν το δικαίωμα να δίνουν προθεσμία 10 ημερών και στη συνέχεια να προχωρούν σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, καταλογίζοντας στους υπόχρεους το ανάλογο πρόστιμο (0,5 ευρώ ανά τ.μ.), τη δαπάνη του δήμου για τον καθαρισμό και προχωρώντας σε μηνύσεις για παράβαση διατάξεων του άρθρου 433 του ΠΚ για την προφύλαξη από φωτιά.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, στις προβλεπόμενες εργασίες καθαρισμού περιλαμβάνονται: η κοπή και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, το κλάδεμα των δέντρων, η απομάκρυνση εγκαταλειμμένων καύσιμων ή εκρηκτικών υλών ή άλλων αντικειμένων και η απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Συχνά όμως σημειώνονται δυσκολίες στον εντοπισμό των υπεύθυνων για κάθε χώρο ή σε περιπτώσεις αγνώστων ιδιοκτητών, με τους δήμους να μην προχωρούν σε καθαρισμούς, τους περίοικους να διαμαρτύρονται και εύφλεκτα υλικά να συσσωρεύονται.

Από όσα έχουμε πληροφορηθεί η ανταπόκριση των δημοτών είναι μηδαμινή και ο πραγματικός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών κάτι παραπάνω από βέβαιος.

Ελάχιστες είναι δε οι περιπτώσεις επιβολής προστίμων για ευνόητους λόγους ψηφοθηρίας.

Μην λησμονούμε πως και οι Δήμοι πρέπει πρώτα από όλους να καθαρίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον δημόσιο χώρο των διοικητικών ορίων ευθύνης τους.

Συντακτική ομάδα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *