Παραλλαγή “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ”: Εντοπίστηκαν ακόμη 2 Kρούσματα στην Ελλάδα – Διαβάστε Περισσότερα…

 Παραλλαγή “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ”: Εντοπίστηκαν ακόμη 2 Kρούσματα στην Ελλάδα – Διαβάστε Περισσότερα…

Ακόμη δυο κρούσματα από την παραλλαγη ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ του κορωνοϊού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τη νεότερη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, και στα197 δείγματα που επιλέχθηκαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα κατά το διάστημα από 21 Αυγούστου 2022 έως 13 Σεπτεμβρίου 2022, απομονώθηκε το στέλεχος Όμικρον (B.1.1.529) και οι υποπαραλλαγές του.

Δύο εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή της BA.2 (BA.2.75), αυτή που οι επιστήμονες έχουν ονομάσει Παραλλαγή Κένταυρος.

Η κυρίαρχη παραλλαγή της Όμικρον στην Ελλάδα, ωστόσο, είναι η Όμικρον 5 (ΒΑ. 5), στο συντριπτικό ποσοστό του 91,9%.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη
ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 61.668 αλληλουχηθέντα δείγματα (60.935 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 733 από εισαγόμενα).

 

Στο Διάγραμμα 9 απεικονίζεται η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας εμφάνισης των υποπαραλλαγών του στελέχους Omicron. Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 13 Σεπτεμβρίου 2022, οι δύο πιο συχνές υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.5 με ποσοστό 91,9%, ακολουθούμενο από το BA.4 με ποσοστό 4,7% (Πίνακας 3).

Πηγή: https://www.aftodioikisi.gr

 

Συντακτική ομάδα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *