Τέταρτο «OΧΙ» του ΣτΕ στην Ιδιωτικοποίηση του Νερού – Διαβάστε Λεπτομέρειες.

 Τέταρτο «OΧΙ» του ΣτΕ στην Ιδιωτικοποίηση του Νερού – Διαβάστε Λεπτομέρειες.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τέταρτη απόφασή ακύρωσε κυβερνητικές αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ακυρώνοντας την ανάθεση σε ιδιώτες του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αττικής (ΕΥΣ), του μεγαλύτερου υδροδοτικού συστήματος της χώρας.

Θυμίζουμε ότι κατά της ιδιωτικοποίησης έχει εκφραστεί και η ΚΕΔΕ όπως και πολλά Δημοτοκά Συμβούλια.

Όπως αναφέρει η πρωτοβουλία κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού «SoSτε το NEPO», η τελευταία απόφαση του ΣτΕ έρχεται σε «φυσική» συνέχεια των προηγούμενων τριών σημαντικών αποφάσεών του και κατοχυρώνει με τη «βούλα» του ανώτατου δικαστηρίου το νερό ως δημόσιο αγαθό. «Απλώνει πέπλο νομικό προστασίας από την άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση», σημειώνει.

Το 2014, έπειτα από προσφυγές πολιτών και συνδικαλιστικών φορέων, εκδόθηκε απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (1906/2014) σύμφωνα με την οποία το 50%+1 των μετοχών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα ανήκει πάντα στον έλεγχο του Δημοσίου.

Το 2016, οι κρατικές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο. Ακολούθησε νέα προσφυγή στο ΣτΕ που είχε αποτέλεσμα την έκδοση σχεδόν ομόφωνων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ με αριθμούς 190-191 (4/2/2022), σύμφωνα με τις οποίες η μεταβίβαση στο Υπερταμείο ήταν αντισυνταγματική και διέταξε την έξοδο ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο.

Ωστόσο, οι μετοχές παρένμειναν στο Υπερταμείο και πρόσφατα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό με ΣΔΙΤ για τη συντήρηση, λειτουργία, επισκευή και αποκατάσταση του ΕΥΣ. Κατά του διαγωνισμού προσέφυγαν οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ και πολίτες με το ΣτΕ να αποφασίζει τελικά πως αποδέχεται το έννομο δημόσιο συμφέρον.

Πηγή: https://www.myota.gr

 

Συντακτική ομάδα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *