Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση του γαμήλιου τουρισμού

 Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση του γαμήλιου τουρισμού

Μία πρωτοποριακή συμφωνία ανάμεσα στον ΕΟΤ και την Ελληνική Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού για την ενίσχυση των εταιρικών και κοινωνικών Μνημόνιο Συνεργασίας για την προβολή του γαμήλιου τουρισμού

και γενικότερα των εταιρικών και κοινωνικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα, που αποτελούν τομείς του τουρισμού πολυτελείας υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Δημήτρης Φραγκάκης, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού (GDPA), Θωμά Πολίτη και την Αντιπρόεδρο της Ένωσης Άννα Σουρμπάτη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η αμοιβαία συνεργασία μεταξύ ΕΟΤ και GDPA περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για τη συνεκτική και συντονισμένη προώθηση του κλάδου των εταιρικών και κοινωνικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα, ενώ «σημαντικοί άξονες της σύμπραξης είναι η παραχώρηση περιεχομένου από πλευράς GDPA προς τον ΕΟΤ, η υλοποίηση εξειδικευμένων FAM και Media Trips, η προβολή του γαμήλιου τουρισμού σε εκθέσεις, εκδηλώσεις και workshops και η δημιουργία ενεργειών προώθησης σε αναλογικό και ψηφιακό περιβάλλον».

Όπως έχει αναφέρει και ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο τουρισμός πολυτελείας αποτελεί στρατηγικό στόχο του ΕΟΤ για τα επόμενα χρόνια. Όλες οι διεθνείς μελέτες δείχνουν πως ο γαμήλιος τουρισμός βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης παγκοσμίως, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Γι’ αυτό και η ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών προώθησης του γαμήλιου τουρισμού στους ελληνικούς προορισμούς εντάσσεται στην στρατηγική του ΕΟΤ για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τον εμπλουτισμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και την ανάδειξη του τουρισμού εμπειρίας, όλες τις εποχές του χρόνου.

Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα βρίσκεται στο Top-5 των γαμήλιων προορισμών στην Ευρώπη, μαζί με την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία καθώς και στην λίστα με τις Top-20 χώρες για την διοργάνωση ταξιδιών με σκοπό την πραγματοποίηση της γαμήλιας τελετής. Υπολογίζεται ότι το 2019, στην Ελλάδα, τα σωρευτικά έσοδα του κλάδου άγγιξαν τα 200 εκατ. ευρώ, με την πλειονότητα των επισκεπτών προέρχεται από ανώτερα και ανώτατα οικονομικά στρώματα και από δυναμικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, όπως είναι η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι αραβικές χώρες. Επιπλέον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η μέση δαπάνη κάθε επισκέπτη είναι τετραπλάσια της μέσης δαπάνης των τουριστών αναψυχής που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό επίσης πως η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς για την διεξαγωγή γαμήλιων τελετών (π.χ. Σαντορίνη, Μύκονος, Ρόδος, Κρήτη) στην Ινδία, την δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο και μία από τις ανερχόμενες τουριστικές αγορές παγκοσμίως μαζί με την Κίνα.

«Θέλουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια και στον γαμήλιο τουρισμό. Η χώρα μας διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και τους επαγγελματίες εκείνους που γνωρίζουν καλά τον κλάδο. Εκείνο που χρειάζεται, ανάμεσα στα άλλα, είναι να αναδείξουμε αυτές τις δυνατότητες στο εξωτερικό. Γι’ αυτό επιλέξαμε να συμπράξουμε με την Ελληνική Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων με Προορισμό την Ελλάδα στον τομέα της προβολής και ανάδειξης αυτής της μοναδικής τουριστικής εμπειρίας των εκδηλώσεων προορισμού. Θέλω να ευχαριστήσω την κ. Σουρμπάτη και τον κ. Πολίτη για την συνεργασία και την καθοριστική συμβολή τους στην υλοποίηση του εγχειρήματος, το οποίο θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος» δήλωσε μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης και συμπλήρωσε πως σύντομα θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών.

Μετά την υπογραφή της πρωτοποριακής συμφωνίας ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού (GDPA) Θωμάς Πολίτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σημαντική αυτή συνεργασία και τόνισε με έμφαση: «Η Ελληνική Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων με Προορισμό την Ελλάδα (Greek Destination Planners Association – GDPA), με ιδιαίτερη ικανοποίηση, επισημοποίησε σήμερα την μέχρι τώρα πετυχημένη συνεργασία της με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ), με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας, με κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη της χώρας σαν κορυφαίο προορισμό για διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων από το εξωτερικό. Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και την τεχνογνωσία μας, και μέσω της εξωστρέφειας να προβάλουμε την χώρα μας, στις συνεργαζόμενες αγορές».

ΠΗΓΗ: www.vradini.gr

Συντακτική ομάδα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *