Τράπεζα της Ελλάδος:«Απογείωση» στα έσοδα του τουρισμού στο πρώτο εννεάμηνο του 2022

 Τράπεζα της Ελλάδος:«Απογείωση» στα έσοδα του τουρισμού στο πρώτο εννεάμηνο του 2022

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ήταν αυξημένα κατά 78% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αυξημένη κατά 103,9% ήταν η εισερχόμενη τουριστική κίνηση στην Ελλάδα στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου της φετινής χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με αποτέλεσμα οι εισπράξεις να καταγράψουν αύξηση κατά 78,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περυσινής χρονιάς, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση με τίτλο «Ισοζύγιο Πληρωμών: Σεπτέμβριος 2022» που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα,οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών το εννεάμηνο του 2022 αυξήθηκαν κατά 103,9% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του 2021 και οι τουριστικές εισπράξεις κατά 78,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Έτσι, ουσιαστικά οι αφίξεις αντιπροσωπεύουν το 87,9% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019 και οι σχετικές εισπράξεις το 96,9% του 2019.

Ειδικότερα, για τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την ανάλυση της ΤτΕ η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.

Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν τον συγκεκριμένο μήνα κατά 52,3% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2021 και οι τουριστικές εισπράξεις κατά 35,1% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περυσινής χρονιάς.

Ακόμα πιο σημαντικό γεγονός όμως στην έκθεση της Τράπεζα της Ελλάδος είναι τα στοιχεία δείχνουν ότι ότι σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 89,3% και οι εισπράξεις έφθασαν οριακά το αντίστοιχο επίπεδο (98,9%). Αυτό σημαίνει ότι σε επίπεδο τουριστικών εισπράξεων ο φετινός Σεπτέμβριος εισέφερε στην ελληνική οικονομία το ίδιο με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, που θεωρήθηκε ως η χρονιά-ορόσημα καθώς σημειώθηκαν τα κορυφαία ρεκόρ σε όλους τους τομείς του τουρισμού στην μεταπολεμική περίοδο.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις φορέων και οργανισμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αναμένεται σε επίπεδο τουριστικών εσόδων η Ελλάδα να προσεγγίσει τα επίπεδα του 2019 ή οριακά να ξεπεράσει το ρεκόρ τζίρου της χρονιάς που καταγράφηκαν τα περισσότερα ρεκόρ.

ΠΗΓΗ: www.vradini.gr

Συντακτική ομάδα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *