ΕΟΔΥ: Πρώτος θάνατος από γρίπη –Ανησυχητική εμφάνιση κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα

 ΕΟΔΥ: Πρώτος θάνατος από γρίπη –Ανησυχητική εμφάνιση κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα

Αυξήθηκαν οι επισκέψεις στους γιατρούς με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.

Ο πρώτος θάνατος από στέλεχος της γρίπης καταγράφηκε στην χώρα μας, την τελευταία εβδομάδα και αφορά μια γυναίκα που νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δημοσίου νοσοκομείου.

Πρόκειται για 72χρονη γυναίκα η οποία προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης, εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές από τον ιό με αποτέλεσμα δυστυχώς να πεθάνει στη ΜΕΘ.

Στις αρχές Νοεμβρίου ένας ακόμη ηλικιωμένος 82 χρόνων, προσβλήθηκε από γρίπη, ευτυχώς όμως για αυτήν την περίπτωση ο ασθενής συνήλθε και εξήλθε από την ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ φαίνεται ότι την εβδομάδα 14 έως 20 Νοεμβρίου, διαπιστώθηκε νέα αύξηση 29% στις επισκέψεις σε γιατρούς ασθενών με «γριπώδη συνδρομή» ενώ από τα εργαστηριακά αποτελέσματα 322 δειγμάτων βρέθηκαν 12 θετικά στα στελέχη της γρίπης.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 14 έως 20 Νοεμβρίου καταγράφηκε νέα αύξηση κατά 29% στις επισκέψεις σε γιατρούς με συμπτώματα “γριπώδους συνδρομής” (πυρετός, καταβολή, πονοκέφαλος, μυαλγίες, σε συνδυασμό με βήχα, πονόλαιμο και δύσπνοια).

Εκτίμηση αριθμού κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις, κατά εβδομάδα

Από τις 3 Οκτωβρίου έως και σήμερα έχουν εξεταστεί στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης όλης της χώρας 322 “ύποπτα” κλινικά δείγματα από νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς.

Τα 18 (5,59%) βγήκαν θετικά στους ιούς, με υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και Α (Η3Ν2).

Ειδικότερα ο ΕΟΔΥ αναφέρει:

Την εβδομάδα 3 έως 9 Οκτωβρίου, ελέγχθηκαν συνολικά 35 κλινικά δείγματα (5 από νοσοκομεία, 30 από γιατρούς) και βρέθηκε μόλις ένα θετικό στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09.

Την εβδομάδα 10 έως 16 Οκτωβρίου, ελέγχθηκαν 32 κλινικά δείγματα (7 από νοσοκομεία, 25 από γιατρούς) και βρέθηκε ένα θετικό (από νοσοκομείο) στον υποτυπο Α (Η1Ν1)pdm09.

Την εβδομάδα 17 έως 23 Οκτωβρίου, ελέγχθηκαν 59 κλινικά δείγματα (3 από νοσοκομεία, 56 από γιατρούς) και βρέθηκε ένα θετικό στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Την εβδομάδα 24 έως 30 Οκτωβρίου, ελέγθηκαν συνολικά 39 κλινικά δείγματα (4 από νοσοκομεία, 35 από γιατρούς) και δεν βρέθηκε κανένα θετικό σε ιό της εποχικής γρίπης.

Την εβδομάδα 31 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου, ελέχθηκαν συνολικά 64 κλινικά δείγματα (6 από νοσοκομεία, 58 από γιατρούς) και τα 2 ήταν θετικά στον ιό τύπου Α (Η3Ν2).

Την εβδομάδα 7 έως 13 Νοεμβρίου, ελέγχθηκαν συνολικά 49 κλινικά δείγματα (10 

από νοσοκομεία και 39 από γιατρούς) και βρέθηκαν 6 θετικά στον υπότυπο Α (Η3Ν2) του ιού.

Την εβδομάδα 14 έως 20 Νοεμβρίου, ελέχθηκαν συνολικά 44 κλινικά δείγματα (7 από νοσοκομεία και 37 από γιατρούς) και βρέθηκαν 7 θετικά στον υποτυπο Α (Η3Ν2).

Οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη, καθώς ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος. Και αυτό επειδή κορωνοιός, γρίπη, συγκυτιακός και δεκάδες άλλες λοιμώξεις έχουν κάνει την παρουσία τους ιδιαίτερα αισθητή. 

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν και τριδημία ιώσεων στις αρχές του επόμενου χρόνου με κορύφωση στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ: www.vradini.gr

Συντακτική ομάδα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *