Δεν δίνουν πτυχίο σε φοιτητή γιατί χρωστάει 105 ευρώ στην εστία -Η απάντηση του Πανεπιστημίου – Στη Βουλή το θέμα

 Δεν δίνουν πτυχίο σε φοιτητή γιατί χρωστάει 105 ευρώ στην εστία -Η απάντηση του Πανεπιστημίου – Στη Βουλή το θέμα

Αδιανόητο; Παράλογο; Εξοργιστικό; Σίγουρα ελληνικό… Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν μπορεί να πάρει το πτυχίο του λόγω χρέους 105 ευρώ για τη διαμονή του στη φοιτητική εστία, παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα σπουδών του.

Ο φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών, Λαυρέντης Κουρελάς, έχασε τον πατέρα του πριν από τρία χρόνια και από τον περασμένο Ιούλιο, η μητέρα του νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική λόγω εργατικού ατυχήματος σε χωράφι που εργαζόταν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ο κανονισμός λειτουργίας των εστιών προβλέπει ότι αν υπάρχει οικονομική εκκρεμότητα, ο φοιτητής δεν ορκίζεται.

Ο νεαρός φοιτητής, απελπισμένος και αγανακτισμένος από την αναλγησία των πρυτανικών Αρχών, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον ίδιο τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι στόχος του είναι και να σταματήσει να υφίσταται το «χαράτσι», όπως ονομάζει την προϋπόθεση εξόφλησης των όποιων οφειλών των φοιτητών προς το πανεπιστήμιο για τη διαμονή τους στην εστία, προκειμένου να πάρουν το πτυχίο τους. Όπως λέει ο κ. Κουρελάς, αυτή η προϋπόθεση υφίσταται χρόνια, με αποτέλεσμα να έχουν ταλαιπωρηθεί εκατοντάδες φοιτητές με οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, βουλευτές ετοιμάζονται να φέρουν το ζήτημα στη Βουλή με ερώτηση προς το υπουργείο Παιδείας.

Η απάντηση του Πανεπιστημίου

Το ΑΕΙ από την πλευρά του, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το θέμα του Λαυρέντη Κουρελά, σημειώνοντας τα εξής:

«Σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος, με βάση τον κανονισμό των εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λάρισα η ετήσια συνδρομή για να διαμείνει κάποιος στη συγκεκριμένη εστία είναι 150 ευρώ. Η οικογενειακή και οικονομική κατάσταση του κυρίου Κουρελά έχει ληφθεί υπόψη και έχουν γίνει οι σχετικές εκπτώσεις με βάση τον κανονισμό.

Ο κύριος Λαυρέντης Κουρελάς έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του, υπέβαλε πρόσφατα πριν από ένα μήνα αίτημά του να πάρει πτυχίο και οφείλει 105 ευρώ. Συγκεκριμένα, παρέδωσε την πτυχιακή του εργασία στις 4/7/2022, δεν υπέβαλε αίτημα για ορκωμοσία τον Ιούλιο και ζήτησε εγγράφως να συμμετέχει στην ορκωμοσία στις 1 Νοεμβρίου.

Αν πράγματι ο κύριος Κουρελάς αδυνατεί και πληρώσει το ποσό των 105 ευρώ, το αίτημά του θα ρυθμιστεί από το ίδρυμα. Το αίτημά του όμως να καταργηθεί για όλους τους φοιτητές το «χαράτσι» όπως επικαλείται, κατά παράβαση του κανονισμού, δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Το σύνολο των εστιακών φοιτητών γνωρίζει το συμβολικό κόστος της ετήσιας συνδρομής και ανταποκρίνεται στην υποχρέωση αυτή».

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/


Συντακτική ομάδα

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *