Παράταση ως και την 1η Ιουλίου για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας για τη σύνταξη της μελέτης του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής στην περιοχή «Μάτι Αττικής»

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2022 19:19 | Δήμος Μαραθώνος

Σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατείνεται μέχρι και την Παρασκευή 1 Ιουλίου η υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων εντός των περιοχών βιώσιμης πολεοδόμησης,  στο πλαίσιο της  εκπόνησης της μελέτης σύνταξης του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής για την περιοχή «Μάτι» Αττικής.

Παρακαλούνται οι κύριοι και νομείς των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των «περιοχών βιώσιμης πολεοδόμησης»,  όπως απεικονίζονται στον σχετικό χάρτη που επισυνάπτεται παρακάτω, και συγκεκριμένα των Πολεοδομικών Ενοτήτων του Δήμου Μαραθώνος: 

 • MΠΕ1 «Αγία Μαρίνα»και  
 • MΠΕ2 «Μάτι»

να υποβάλλουν τις προβλεπόμενες δηλώσεις ιδιοκτησίας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και νομιμοποιητικά έγγραφα με τους παρακάτω τρόπους:

 • μέσω τηςηλεκτρονικής πλατφόρμας https://rsemati.gov.gr, με  τη χρήση κωδικών TaxisNet
 • κατόπιν ραντεβού στο Δημοτικό Κατάστημα Νέας Μάκρης , Λεωφ. Μαραθώνος 104, 19005 Νέα Μάκρη, τηλ.: 22943 20571 όπου μπορούν να επικοινωνούν για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση με τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου Μαραθώνος κ. Μακρή Δημήτριο τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 8:30 έως 14:30.  
 • ταχυδρομικάμε συστημένη αποστολή στην παραπάνω διεύθυνση
 • ηλεκτρονικά στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μαζί με την δήλωση ιδιοκτησίας απαιτείται να υποβάλουν σε απλά φωτοαντίγραφα:

 1. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
 2. Αντίγραφο Κτηματολογικού Φύλλου και Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος το οποίο μπορεί να εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.ktimanet.gr/Myktima/Account/PreLogin με ταυτοποίηση με χρήση κωδικών TaxisNet. Επίσης γίνονται δεκτά το Απόσπασμα Περιγραφικής Βάσης και το Απόσπασμα Χωρικής Βάσης τα οποία εκδίδονται ατελώς μέσω της ίδιας σελίδας.
 3. Σε περίπτωση που ο τίτλος κτήσης του σημερινού ιδιοκτήτη είναι μεταγενέστερος της ημερομηνίας ελέγχου: 28-5-2014,επιπλέον των παραπάνω θα υποβληθούν:
 • Συμβόλαια ιδιοκτησίας του σημερινού ιδιοκτήτη με το πιστοποιητικό μεταγραφής τους, καθώς και
 • Συμβόλαια του ιδιοκτήτη κατά την ελεγχόμενη ημερομηνία (28-05-2014), συνοδευόμενα από τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους.
 1. Σε περίπτωση που η ιδιοκτησία δεν έχει δηλωθεί ή δεν εμφανίζεται στις εγγραφές του Εθνικού Κτηματολογίου,τότε πρέπει να προσκομιστούν συμβόλαια ιδιοκτησίας, πιστοποιητικά (μεταγραφής, ιδιοκτησίας, βαρών, διεκδικήσεων, κατασχέσεων), καθώς και αντίγραφο μερίδας του ιδιοκτήτη, από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο. Σε περίπτωση που ο τίτλος κτήσης του σημερινού ιδιοκτήτη είναι μεταγενέστερος της ημερομηνίας ελέγχου (28-5-2014), επιπλέον των παραπάνω θα υποβληθούν τα συμβόλαια του ιδιοκτήτη κατά την ελεγχόμενη ημερομηνία (28-05-2014) συνοδευόμενα από τα πιστοποιητικά μεταγραφής τους.
 2. Νομιμοποιητικά στοιχεία κτιρίων:
 • Σε περίπτωση που στο ακίνητο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, πρέπει να προσκομιστεί το στέλεχος της οικοδομικής άδειας.
 • Περαιώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων, κλπ.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή δήλωσης ιδιοκτησίας είναι υποχρεωτική, η δε παράλειψη υποβολής της συνεπάγεται για την ιδιοκτησία όλες τις επιπτώσεις της παρ. 25 του άρθ. 42, του Ν. 4030/2011 (ΦΕΚ 249 Α), ήτοι:

 1. είναι αδύνατη οποιαδήποτε δικαιοπραξία εν ζωή και αυτοδικαίως και απολύτως άκυρη εφόσον πραγματοποιηθεί,
 2. δεν χορηγείται άδεια οικοδομής στο ακίνητο,
 3. στον Πίνακα της Πράξης Εφαρμογής που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της μελέτης ΡΣΕ το ακίνητο θα φαίνεται ως αγνώστου ιδιοκτήτη,
 4. μετά την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής ο ιδιοκτήτης που δεν υπέβαλε δήλωση ιδιοκτησίας οδηγείται εκ των πραγμάτων στη σύνταξη διορθωτικής πράξης με οικονομική επιβάρυνση του ιδίου.

ΔΙΠΛΑ