Έγκριση χρηματοδότησης ανάπλασης των φυλακών Ωρωπού ύψους 6.700.000 ευρώ

Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 14:59 | Δήμος Ωρωπού
Είκοσι μήνες μετά το επίσημο αίτημα του δημάρχου Ωρωπού Γιώργου_Γιασημάκη για παραχώρηση και αξιοποίηση των Παλαιών Φυλακών_Ωρωπού, προκειμένου να μετατραπεί σε #Κέντρο_Ιστορίας_Δημοκρατίας_και_δομών_Πολιτισμού και έντεκα μήνες μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκου_Μητσοτάκη πως ο ιστορικός χώρος παραχωρείται από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Δήμο Ωρωπού, ξημέρωσε σήμερα μία ακόμα σημαντική ημέρα για τον τόπο μας.
✔Σήμερα είναι η μέρα που ξεκινά η υλοποίηση του ονείρου, με την πραγματοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για έγκριση της χρηματοδότησης της ανάπλασης ύψους 6.700.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία υλοποιήθηκε και ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.
✔Ο Γιώργος Γιασημάκης υποδέχτηκε το πρωί της Πέμπτης στο δημαρχείο Ωρωπού τον Στέλιο Πέτσα και του παρουσίασε το όραμα του για την ανάπλαση του χώρου των Παλαιών Φυλακών καθώς και το πακέτο συνολικά 20 προτάσεων που έχει καταθέσει ο Δήμος Ωρωπού διεκδικώντας χρηματοδοτήσεις από τα προγράμματα Φιλόδημος ΙΙ και Αντώνης Τρίτσης που με την υλοποίηση τους θα αναμορφώσουν και θα εκσυγχρονίσουν.
?Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε:
“Πριν από 11 μήνες σε αυτόν τον χώρο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αξιοποίηση και ανάπλαση των παλαιών Φυλακών Ωρωπού. Είχε πει πως ένας τόπος καταπίεσης θα γίνει τόπος μνήμης και ανάπτυξης. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να ανακοινώσουμε τη χρηματοδότηση ύψους 6,7 εκ. Ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να έχουμε την ανάπλαση των ιστορικών κτιρίων, τη δυνατότητα απεικόνισης των ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν εδώ, να δημιουργήσουμε έναν μουσειακό χώρο δημοκρατίας και πολιτισμού. Ταυτόχρονα θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα πως αυτά που ονειρεύονταν κάποιοι εδώ και 47 χρόνια θα υλοποιηθούν και δεν θα μείνουν σε εξαγγελίες και αναμνηστικές φωτογραφίες. Θέλουμε να απεικονίζουμε πραγματικά τις προθέσεις μας με έργα και να δημιουργήσουμε μία ανάπλαση που θα δοθεί όχι μόνο στους κατοίκους του δήμου Ωρωπού αλλά και σε όλο τον ελληνικό λαό τιμώντας τη μνήμη των αγώνων για την εδραίωση της δημοκρατίας στον τόπο. Και αυτό το έργο είναι μόνο η αρχή. Είμαστε πάντα δίπλα στη δημοτική αρχή του Δήμου Ωρωπού. Πέρα από αυτή τη μεγάλη ανάπλαση θα στηρίξουμε κάθε όραμα και σχέδιο που έχει η δημοτική αρχή για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη και ποιοτικότερη”.
?Ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης δήλωσε:
“Όταν στις 25 Οκτωβρίου 2019 επισκέφθηκα με τον Βουλευτή Αττικής Βασίλη_Οικονόμου, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα_Τσιάρα, για να του θέσω το θέμα της παραχώρησης και αξιοποίησης των Παλαιών Φυλακών Ωρωπού, προκειμένου να δημιουργηθεί «#Κέντρο_Ιστορίας_Δημοκρατίας_και_δομών_Πολιτισμού», που θα απέδιδε στον ιερό αυτό χώρο τα όσα δικαιούται, τολμώ να πω, πως ελάχιστοι πίστευαν ότι το αίτημα μας θα είχε καλή τύχη. Ηταν η πρόταση που αποτύπωνε όνειρο 46 ετών, νοιώθοντας βαθιά την υποχρέωση απέναντι σε τόσους συμπολίτες μας που το οραματίστηκαν, το πάλεψαν και το ζητούσαν επίμονα. Ήταν η αρχή ενός υπέροχου ταξιδιού…
Αποτέλεσμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας για την οποία νιώθω πραγματικά περήφανος και ευτυχισμένος ήταν η εκδήλωση που έγινε στο χώρο των Φυλακών στις 21 Ιουλίου 2020 όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος_Μητσοτάκης παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης_Σακελλαροπούλου παρέδωσε το χώρο από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Δήμο_Ωρωπού και δεσμεύτηκε για άμεση αξιοποίηση του.
Για να φτάσουμε σε εκείνη την μεγάλη βραδιά συνέβαλαν πολλά πρόσωπα που πίστεψαν στο όραμα μας και σε μηδενικό χρόνο ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο και απέδωσαν τον ιστορικό χώρο στους φυσικούς κατόχους του, στους δημότες του Ωρωπού.
Σήμερα 11 μήνες μετά ήρθε μια άλλη μεγάλη και καθοριστική μέρα. Σήμερα είναι η μέρα που ξεκινά η υλοποίηση του ονείρου με την ανακοίνωση της έγκρισης χρηματοδότησης ύψους 6.700.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία πραγματοποιήθηκε με την βοήθεια του αν. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου_Πέτσα και μας ανακοινώθηκε επίσημα κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο και στον χώρο των Φυλακών Ωρωπού, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το «Κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού» σε αυτόν τον Ιερό χώρο…
Σήμερα στην Ιστορία του τόπου μας ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο και μια νέα αφετηρία προόδου και ανάπτυξης ξεκινά να ξετυλίγεται στα μάτια και στις σκέψεις μας.
Νιώθω πραγματικά συγκινημένος και απόλυτα δικαιωμένος που πίστεψα και πάλεψα αυτό το όνειρο. Το όφειλα στη γενιά που έγραψε την ιστορία αυτού του ηρωικού τόπου. Το όφειλα στις γενιές που έρχονται.
Στις γενιές που θα πρέπει να είναι περήφανες για όσα οι παλιότεροι τους άφησαν παρακαταθήκη.
Στις γενιές που δικαιούνται ένα καλύτερο αύριο, πιο φωτεινό, πιο πολιτισμένο, πιο ανθρώπινο, πιο δημοκρατικό. Και συ λαέ βασανισμένε...μην ξεχνάς τον Ωρωπό…".