Ο ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΩΡΩΠΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΡΓΙΕΣ

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 18:54 | Δήμος Ωρωπού
Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ωρωπού πληροφορήθηκε με έκπληξη για την απόφαση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας για τον τερματισμό της λειτουργίας των ιατρείων Σκάλας Ωρωπού τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.
 
Σε συνέχεια επιστολών που έχουν αποσταλεί προς την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και το Υπουργείο Υγείας ο Δήμος Ωρωπού απέστειλε νέα κατεπείγουσα επιστολή προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας όχι μόνο την άρση της διακοπής λειτουργίας των ιατρείων αλλά και την επέκταση του ωραρίου ώστε να καλύπτεται η περιοχή ολόκληρο το 24ωρο.
 
Στην επιστολή προς τους αρμοδίους φορείς αναφέρεται μεταξύ άλλων:
"Πρόκειται για απόφαση που με την υλοποίηση της θα αφήσει εντελώς ακάλυπτη μια περιοχή σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, όταν το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας βρίσκεται 25 - 30 χιλιόμετρα μακριά.
Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την απόφαση και ζητούμε την ανάκληση της καθώς επίσης και την λειτουργία των ιατρείων ολόκληρο το 24ωρο.
 
Επίσης μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία των ιατρείων Σκάλας Ωρωπού λόγω έλλειψης γενικών ιατρών ή παθολόγων για εξέταση ή συνταγογράφηση από 08:00 έως 15:00 όταν αναλαμβάνει η απογευματινή βάρδια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από τους δημότες μας, καθώς είναι δύσκολη η μετάβαση τους αργά το απόγευμα ή το βράδυ.
 
Το Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας Ωρωπού εξυπηρετεί περίπου 20 - 25 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και την περίοδο από Μάιο έως Σεπτέμβριο 120 – 150 χιλιάδες, οι οποίοι διαμένουν στην Σκάλα Ωρωπού, στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου, στα Νέα Παλάτια, στο Μαρκόπουλο, στο Μήλεσι, στη Μαλακάσα, στο Συκάμινο, στο Χαλκούτσι, στον Ωρωπό και στον Αυλώνα.
 
Το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας είναι στο Καπανδρίτι και η απόσταση από αυτές τις περιοχές είναι από 20 έως 30 χιλιόμετρα και ότι χρειάζονται 30 λεπτά για την μετάβαση του ασθενή εκεί, είναι αυτονόητη επιτακτική ανάγκη η πλήρη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό των ιατρείων Σκάλας Ωρωπού, καθώς επίσης και η 24ωρη λειτουργία τους για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, ώστε να μην πεθαίνουν αβοήθητοι οι ασθενείς κατά την μεταφορά τους στην πλησιέστερη μονάδα υγείας.
Επιτακτική είναι η ανάγκη ενίσχυσης του Κέντρου Υγείας Καπανδρίτιου με επιπλέον ιατρικό προσωπικό και με επιπλέον ειδικότητες.
 
Επίσης πρέπει να λειτουργήσουν τα Περιφερειακά Ιατρεία Αυλώνα και Καλάμου, τα οποία είχαν δημιουργηθεί λόγω των μεγάλων αποστάσεων.
 
Το περιφερειακό ιατρείο Αφιδνών λειτουργεί κάθε Τετάρτη.
 
Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ο Δήμος Ωρωπού είναι ένας Δήμος με μεγάλη έκταση, με πολλές ανάγκες και είναι τουλάχιστον πέρα από κάθε λογική με όλα αυτά τα προβλήματα να μην λειτουργεί το αυτονόητο, η Δημόσια Υγεία. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας".