Αξιοποίηση των υποδομών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων σε διήμερη δραστηριότητα με τα δύο τμήματα της Γ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων.

Πέμπτη, 26 Μαϊος 2022 05:58 | Δήμος Σαρωνικού
 
1η ημέρα: Χθες, Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 η βιβλιοθηκονόμος κα Λυδία Αλαγιάννη και η κα Δήμητρα Ράπτη, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος», επισκέφτηκαν το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων και συγκεκριμένα τα δύο τμήματα της Γ’ τάξης.
 
Η δράση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση για συνεργασία με την Βιβλιοθήκη, των δύο δασκάλων της Γ’ τάξης, κ.κ. Τάνιας Κυριακού και Δημήτρη Τριαντάφυλλου.
 
Σκοπός να γνωρίσουν οι μαθητές μια από τις υποδομές της Βιβλιοθήκης μας. Ο λόγος για το Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας του Δήμου Σαρωνικού.
 
Η κα Αλαγιάννη αρχικά ενημέρωσε τους μαθητές για την λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια εξήγησε στα παιδιά πώς μέσα από τα “εργαλεία” που προσφέρει στον πολίτη η Βιβλιοθήκη, τους δίνεται η δυνατότητα να αναζητήσουν πληροφορίες για θέματα τοπικής ιστορίας και όχι μόνο, ακόμα και από την άνεση του σπιτιού τους ή τις ομαδικές εργασίες μέσα στην τάξη. Ως επιστήμονας της πληροφόρησης επικεντρώθηκε στην αξία της έρευνας, της διασταύρωσης και της εγκυρότητας των πληροφορίων. Ποιες θεωρούνται έγκυρες πηγές και πόσο σημαντική είναι η αναφορά στην πηγή της πληροφορίας.
Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα, παιδί, άτομα που κάθονται, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος
 
Με αφορμή την επίσκεψη που θα ακολουθήσει αύριο στο Βυζαντινό ξωκκλήσι του Αγίου Πέτρου, (το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σχολείο) οι μαθητές είχαν την δυνατότητα να δουν εγγραφές στο Ψηφιακό Αποθετήριο, τεκμηρίων (βιβλίων, φωτογραφιών, φίλμ του προηγούμενου αιώνα, κλπ) που αφορούν στον συγκεκριμένο χώρο. Τα τεκμήρια παρουσιάστηκαν στους μαθητές, τόσο ως ψηφιακές εγγραφές (μέσω του διαδικτύου), όσο και ως φυσικά αντικείμενα που είχε μαζί της η βιβλιοθηκονόμος από την Βιβλιοθήκη.
 
Μέσα από αυτή την αναζήτηση για τον Βυζαντινό Ναό δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν και να κατανοήσουν την έννοια των «διασυνδεδεμένων δεδομένων», αφού η βιβλιοθηκονόμος τους έδειξε πως η εγγραφή αυτή συνδέεται και αντλεί πληροφορίες και από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, από διάφορα βιβλία που κάνουν αναφορά και χρησιμοποιούνται ως βιβλιογραφικές πηγές κλπ.
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα και εσωτερικός χώρος
Επίσης είδαν πώς από μια φωτογραφία του Ναού, μπορεί κάποιος να μεταβεί σε πληροφορίες όπως ο φωτογράφος που τράβηξε την φωτογραφία, τα άτομα που απεικονίζονται στην φωτογραφία, εάν υπάρχουν και άλλα άτομα συγγενικά σε άλλα τεκμήρια μέσα στο Αποθετήριο, ούτως ώστε να δημιουργούνται οικογενειακά δέντρα κλπ. Έτσι από έναν εικονιζόμενο άντρα σε μία από αυτές τις φωτογραφίες είδαν πως διαρθρώνεται ένα οικογενειακό δέντρο και μάλιστα της οικογένειας ενός από τους μαθητές. Από τα στοιχεία που υπήρχαν για τον παππού και τον προ-προ-παππού είδαν πως ήταν μια ταυτότητα του 1940, τι πολίτευμα είχε τότε η Ελλάδα και άλλες πληροφορίες.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
 
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η κα. Ράπτη, η οποία ανέλυσε πώς μπορεί κανείς να αξιοποιήσει το ψηφιακό αποθετήριο και μίλησε για τη στήριξη που προσφέρει ο Δήμος σε όλες τις δράσεις που αφορούν τόσο στον χώρο της εκπαίδευσης όσο και του πολιτισμού. Παρότρυνε δε τους μικρούς μαθητές να συμβάλουν στον εμπλουτισμό του Αποθετηρίου με τεκμήρια που μπορεί να διαθέτουν και να προσφέρουν μέσω των οικογενειών τους (φωτογραφικό υλικό, έγγραφα κλπ που αφορούν τον Δήμο Σαρωνικού) βάζοντας και αυτά το δικό τους λιθαράκι σε αυτή την μεγάλη βάση δεδομένων που τα συνδέει με τις ρίζες τους και την Ιστορία του τόπου.
Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα, παιδί, άτομα που κάθονται, άτομα που στέκονται και εσωτερικός χώρος

ΔΙΠΛΑ