ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ «Η ελιά και η φλαμουριά: Ελλάδα και κόσμος, άτομο και Ιστορία στην ελληνική πεζογραφία 1974 – 2020»

Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021 15:14 | Δήμος Σαρωνικού
ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
«Η ελιά και η φλαμουριά: Ελλάδα και κόσμος, άτομο και Ιστορία στην ελληνική πεζογραφία 1974 – 2020».
Παρουσίαση βιβλίου του Δημοσθένη Κούρτοβικ.
Ο δήμος Σαρωνικού και το ΝΠΔΔ Αριστόδικος σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Φωκαέων Πολιτεία» παρουσιάζουν το βιβλίο του συγγραφέα Δημοσθένη Κούρτοβικ «Η ελιά και η φλαμουριά: Ελλάδα και κόσμος, άτομο και Ιστορία στην ελληνική πεζογραφία 1974 – 2020», την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00, στο ανοιχτό θέατρο Π. Φώκαιας.
Για το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, θα μιλήσουν οι Παναγιώτης Σπύρου, μαθηματικός, πρ. αναπληρωτής καθηγητής ΕΚΠΑ, Ανδρονίκη Τασιούλα, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ και ο συγγραφέας.
Σχετικά με το βιβλίο
Λίγες χρονολογίες στη νεότερη ελληνική ιστορία σηµαδεύουν µια τόσο ξεκάθαρη και βαθιά τοµή όσο το 1974. Η «Ελλάδα της Μεταπολίτευσης» µεταµορφώθηκε µε πολύ γοργό ρυθµό. Γνώρισε µεγάλες κοινωνικές και πολιτισµικές αλλαγές, δέθηκε στενότερα µε τον έξω κόσµο, βρέθηκε αντιµέτωπη µε πρωτόγνωρες προκλήσεις, έχασε παλιές βεβαιότητες, αναζητεί καινούργιες σταθερές, προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της. Το βιβλίο εξετάζει το πώς συνοµίλησε η ελληνική πεζογραφία µε αυτή τη νέα πραγµατικότητα, πώς είδε τις αλλαγές στην ελληνική κοινωνία, πώς επαναδιαπραγµατεύθηκε το ιστορικό παρελθόν, ποια ερωτήµατα έθεσε για το υπαρξιακό καθεστώς και τη συνείδηση σύγχρονων ανθρώπων (ιδίως σύγχρονων Ελλήνων), ποιες καινούργιες δυνατότητες ανακάλυψε και πώς τις αξιοποίησε. Η εικόνα που προκύπτει είναι σύνθετη και ανατρέπει αρκετές καθιερωµένες θεωρήσεις.
Σχετικά με τον δημιουργό
Ο Δημοσθένης Κούρτοβικ γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα. Έχει γράψει µυθιστορήµατα, διηγήµατα, λογοτεχνικά δοκίµια, λογοτεχνική κριτική, επιστηµονικές πραγµατείες και πολιτικά κείµενα. Έχει επίσης µεταφράσει εξήντα τρία βιβλία από οκτώ γλώσσες. Μυθιστορήµατα και διηγήµατά του έχουν µεταφραστεί σε έντεκα γλώσσες. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα έργα του «Έλληνες μεταπολεμικοί συγγραφείς: ένας κριτικός οδηγός» (1995, νέα έκδοση, 2009) και το «Η ελιά και η φλαμουριά: Ελλάδα και κόσμος, άτομο και Ιστορία στην ελληνική πεζογραφία 1974 – 2020» (2021).
• Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021
• Ώρα 19:00
? Στο Ανοιχτό Θέατρο, Λιμάνι Π. Φώκαιας.
Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη δημόσια υγεία.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.