Γιώργος Πατούλης: Πρωτοπόρος η Περιφέρεια Αττικής στις ψηφιακές υπηρεσίες

Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021 09:26 | Δήμος Περιφέρεια

Για το ψηφιακό άλμα της Περιφέρειας Αττικής μίλησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης στο Olympia Forum II, που διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ με θέμα «Αξιοποιώντας τη δυναμική των Πόλεων και των Περιφερειών».

Ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι πρωτοπόρος στις ψηφιακές υπηρεσίες, ότι παρέχει ήδη περισσότερες από 200 και σύντομα ο αριθμός των προσφερόμενων υπηρεσιών θα ανέλθει στις 253.  Επιπλέον παρέχει ψηφιακές πληροφορίες για περισσότερες από 500 υπηρεσίες, μέσω της πλατφόρμας gov.gr.

 

Πέρα από τον τομέα της Υγείας, η Περιφέρεια αξιοποιεί τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στην διάθεσή της για την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλα καιρικά φαινόμενα. Ήδη έχει ενεργοποιηθεί το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Καθαρισμού Ρεμάτων που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ενώ σύντομα θα ενεργοποιηθεί αντίστοιχο παρατηρητήριο για τα φρεάτια που ανήκουν στην ευθύνη της Περιφέρειας. Επίσης, με την χρήση τεχνολογίας, όπως η πυρανίχνευση, η Περιφέρεια εργάζεται εντατικά στον τομέα της έγκαιρης αντιμετώπισης με τον αποτελεσματικότερο και πιο ενδεδειγμένο τρόπο, φαινομένων όπως οι φωτιές. 

O κ. Πατούλης τόνισε ότι η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Η πρόκληση για την Περιφέρεια είναι να καθορίσουμε μία στρατηγική, ένα όραμα, μία νέα φιλοσοφία και μία αλλαγή στην εργασιακή κουλτούρα που θα υπηρετεί τον σκοπό μας, που είναι η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες μας με διαφάνεια και λογοδοσία, πάντα σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους τοπικούς εμπλεκόμενος φορείς», σημείωσε.

Στην πανδημία, η ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής αποτέλεσε εργαλείο βοήθειας, ενημέρωσης αλλά και ψυχαγωγίας για περισσότερους από 2 εκατομμύρια πολίτες.  Μεταξύ άλλων, αρέχει πληροφορίες και εγχειρίδια ενημέρωσης ή χρήσης για σημαντικές υπηρεσίες,  δίνει την δυνατότητα έκδοσης απομακρυσμένα ψηφιακού εισιτηρίου, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής και παραμονής σε υπηρεσίες με φυσική παρουσία και ήδη από τον περασμένο Ιούλιο παρέχει και την δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού σε δομές υγείας.   

Τέλος ανέφερε ότι πλέον παρέχεται ηλεκτρονικά η δυνατότητα αλλαγής παλαιού τύπου διπλώματος με νέου τύπου, αλλά και αντικατάσταση διπλώματος σε περίπτωση φθοράς ή απώλειας. Τέτοιες εφαρμογές θα επεκταθούν σταδιακά σε όλες τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν κοινό, τόνισε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

Το Olympia Forum II, οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ και διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.