Νέο αρνητικό ρεκόρ χθες στη χώρα με 8.129 κρούσματα, 80 νεκρούς και 547 διασωληνωμένους. Στο «κόκκκινο» οι ΜΕΘ. «Η πανδημία των ανεμβολίαστων θα μετατραπεί σε τραγωδία των ανεμβολίαστων» λέει ο Νίκος Καπραβέλος.
ΔΗΜΟΙ
Κορωνοϊός: Σε ασφυκτική πίεση οι ΜΕΘ - Καπραβέλος: Πάμε για «μαύρο» Νοέμβρη με 2.500 νεκρούς

Η εφημερία στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» φτάνει στο τέλος της με 110 προσελεύσεις, 45 εισαγωγές και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. «Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι του νοσοκομείου», είπε ο Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής στη Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», και τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει να θεσπίσει περιοριστικά μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Όπως τόνισε ο κ. Καπραβέλος, το 95% των ανθρώπων που προσέρχονται στο νοσοκομείο είναι σε βαριά κατάσταση και νέοι μάλιστα.
«Ελάχιστοι είναι αυτοί που μας ταλαιπωρούν και τους κυνηγάμε για οξυγόνο. Είναι πραγματικά σε άλλο μήκος κύματος και μας απειλούν. Η δύσπνοια και η δυσφορία που νιώθει κάποιος από τις επιπλοκές της νόσο εύχομαι να μη τις ζήσει κανείς. Θα πρέπει να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους, για την προστασία των ιδίων. Υπάρχει πανδημία των ανεμβολίαστων και πάει να γίνει τραγωδία των ανεμβολίαστων», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να παρθούν μέτρα όπως εκείνα της Αυστρίας, η οποία έθεσε σε lockdown τους ανεμβολίαστους. Τα tests, τόνισε, δεν σε προφυλάσσουν και πρόσθεσε πως θα πρέπει να επεκταθεί ο εμβολιασμός πάνω από κάποια ηλικία.
«Εμείς δεν είμαστε ακριβώς σε lockdown. Οι ανεμβολίαστοι πηγαίνουν έξω με tests, στην Αυστρία δεν βγαίνουν. Όχι γιατί θέλω να περιορίσω τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, αλλά δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε θανάτους σε ανθρώπους που έχουν την αφέλεια ότι δεν κινδυνεύουν».
Μεγάλη διασπορά του ιού παρατηρείται κυρίως σε σχολεία, συναθροίσεις και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επιπλέον, ο κ. Καπραβέλος είπε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανεμβολίαστων: εκείνοι που φοβούνται λόγω της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κι εκείνοι που πίστευαν ότι δεν θα έφταναν ποτέ στο σημείο να νοσήσουν ή και να διασωληνωθούν.
Περιορισμοί και τα Χριστούγεννα για τους ανεμβολίαστους: Δεν θα αλλάξουν τα μέτρα
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, δεν θα ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό έως και τα Χριστούγεννα, καθώς η στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση φαίνεται πως αποδίδει.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται πως οι περιορισμοί που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και αφορούν τους ανεμβολίαστους θα παραμείνουν.
Κατά τις ίδιες πηγές, την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναμένεται να κάνει αναλυτική ενημέρωση για το ζήτημα της αύξησης των θανάτων από την πανδημία παρουσιάζοντας συγκριτικά στοιχεία με την Ευρώπη.
Με βάση μάλιστα τα τελευταία στοιχεία, έχουν αυξηθεί τα ραντεβού τόσο της πρώτης όσο και της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου.
Παράλληλα, συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι. Μόνο χθες έγιναν 700.000 τεστ κορωνοϊού.Την ίδια ώρα, οι ενδείξεις δείχνουν ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος.
Μητσοτάκης: Δεν θα υπάρξει lockdown όπως στην Αυστρία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Good Morning Britain» του τηλεοπτικού δικτύου ITV, αναφέρθηκε στην πανδημία και τα μέτρα.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση και προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να αντιμετωπίσουν αυτο το κύμα της επιδημίας. Αλλά πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο: βλέποντας αυτή τη στιγμή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σχεδόν εννέα στους δέκα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Και είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν πήραν την απλή απόφαση να εμβολιαστούν» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
«Έχουμε λοιπόν μια αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους» πρόσθεσε.
«Δεν μπαίνει κανείς στη χώρα μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά φυσικά οι κανόνες ισχύουν για όλους. Βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στα τεστ. Έτσι, σε περίπτωση που θέλει κανείς να πάει για φαγητό σε εξωτερικό χώρο και είναι ανεμβολίαστος χρειάζεται αρνητικό τεστ. Και αυτό που παρατηρήσαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι μια σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Πιστεύουμε λοιπόν ότι αυτή η στρατηγική είναι αποτελεσματική» είπε χαρακτηριστικά.