ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Δήμος Αχαρνών: Υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας για όλα τα ακίνητα με κτίσμα εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων

Δήμος Αχαρνών: Υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας για όλα τα ακίνητα με κτίσμα εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων

Υποχρεωτικά μέτρα πυροπροστασίας για όλα τα ακίνητα με κτίσμα εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων

Ο Δήμος Αχαρνών ενημερώνει τους δημότες ότι σύμφωνα με τον νέο κανονισμό πυροπροστασίας (εγκύκλιος ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ 28909/848-15-3-2024-Φ.Ε.Κ. 3475/2023) καθορίζεται ενιαίο και υποχρεωτικής εφαρμογής πλαίσιο μέτρων και μέσων πυροπροστασίας για τα ακίνητα εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων.

Η εφαρμογή της νέας διάταξης αφορά τους ιδιοκτήτες με κτίσμα και βρίσκονται:

  • σε δάση ή δασικά οικοσυστήµατα ή δασικές εκτάσεις
  • σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών είτε είναι δηµόσιες, είτε είναι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές.
  • σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείμενες επί ανώμαλων εδαφών)
  • εν όλω ή εν μέρει εντός ακτίνας 300 μέτρων από τα όρια δασικών εκτάσεων
  • μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις
  • μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάθε ιδιοκτήτης που το ακίνητό του εμπίπτει στις πιο πάνω κατηγορίες:

1)Θα πρέπει να απευθυνθεί σε μηχανικό/αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα, ο οποίος θα εξετάσει το ακίνητο με το κτίριο και στη συνέχεια θα συντάξει Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνική Έκθεση.

2) Το έντυπο αξιολόγησης της επικινδυνότητας και η έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα με τα συνοδευτικά τους στοιχεία, υποβάλλονται από εξουσιοδοτημένο διαχειριστή έως 31/3/2024.

3) Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εντός ενός μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και μέχρι τις 30/4/2024, θα πρέπει να υποβάλει δήλωση εφαρμογής μέτρων πυρασφάλειας με την οποία δηλώνει ότι έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και πληροί τις οριζόμενες απαιτήσεις του κανονισμού για την προστασία του ακινήτου του σε περίπτωση συμβάντος πυρκαγιάς, όπως αυτές ορίζονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα.

4)Μέχρι τη λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η Δήλωση Εφαρµογής των μέτρων πυρασφαλείας του ιδιοκτήτη, τα ανωτέρω στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον Δήμο.

Σε περίπτωση μη τήρησης των απαιτήσεων του κανονισμού, επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, διοικητικές και ποινικές.

Περισσότερα: https://www.acharnes.gr/.../ypohreotika-metra...