ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δύο νέες διαλέξεις έρχονται στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Ασπροπύργου

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου και η Πρόεδρος Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου,                                             κ. Γεωργία Πηλιχού,  σας προσκαλούν τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2022, σε δύο νέες διαλέξεις που θα λάβουν χώρα στην ισόγεια αίθουσα εκδηλώσεων (Δ.Καλλιέρης) του Πνευματικού Κέντρου, Αλέκου Παναγούλη 13 στην Πλατεία του Αγίου Δημητρίου.

  • Την πρώτη διάλεξη θα δώσει ο Δρ. Ιστορίας – Συγγραφέας, κ. Αντώνιος Παυλίδης με θέμα:
    «1922 – 2022: η Γενοκτονία, η λήθη και η αναγκαιότητα του αγώνα για τη δικαίωση», στις 17:30.

Ο Διδάκτωρ Ιστορίας και Συγγραφέας, κ. Αντώνιος Παυλίδης είναι γόνος προσφυγικής οικογένειας του Νομού Σερρών. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Πολιτικές Επιστήμες. Έκανε μεταπτυχιακά στη Νεότερη Οθωμανική Ιστορία και διδακτορική διατριβή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με θέμα: “Οικονομικές και Κοινωνικές Συνιστώσες της Εκπαίδευσης των Ελλήνων του Πόντου”. Έγραψε βιβλία, δημοσίευσε πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες, έκανε πολλές εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και μεγάλο αριθμό ομιλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καλύπτοντας τα επιστημονικά πεδία της εκπαίδευσης, της ιστορίας, του ελληνισμού της Ανατολής και της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (“Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης”) και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας (μεταπτυχιακού επιπέδου, “Ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής” και “Όψεις της Σύγχρονης Τουρκικής Κοινωνίας”). Είναι μέλος πολλών κοινωνικών φορέων, μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ελληνοαρμενικής Φιλίας και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών. Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Δήμητρα Πάλλα και έχουν μια κόρη, τη Μαρίλια.

 

  • Τη δεύτερη διάλεξη θα δώσει η Νευρολόγος Ψυχίατρος, Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer, Πρόεδρος Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια, Δρ. Παρασκευή Σακκά με θέμα: «Νεώτερες εξελίξεις στην πρόληψη και στη θεραπεία της νόσου Alzheimer – ο ρόλος της της Πανδημίας», στις 19:30.

H  Παρασκευή Σακκά αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Νευρολογία – Ψυχιατρική. Μετεκπαιδεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Cambridge στη Μεγάλη Βρετανία. Επιστρέφοντας έγινε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε στη Νευρολογική Κλινική του ΝΙΜΤΣ, όπου  οργάνωσε και διηύθυνε το Ιατρείο Μνήμης και Άνοιας. Από το 2003 είναι Διευθύντρια του Τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ.

Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η λειτουργική απεικόνιση του εγκεφάλου (SPECT, PET), οι βιολογικοί δείκτες στην διερεύνηση των ανοϊκών συνδρόμων, οι ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις στην  άνοια και η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στην πρόληψη και στη θεραπεία της νόσου Alzheimer .

Η  Παρασκευή Σακκά ασχολείται ιδιαίτερα με την κοινωνική διάσταση της άνοιας και την επιβάρυνση των φροντιστών των ατόμων με άνοια. Έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ίδρυση και λειτουργία της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, όπου και εκλέγεται Πρόεδρος συνεχώς από το 2002.

Είναι Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer από την ίδρυσή του το Δεκέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα, η θητεία της ανανεώθηκε το 202.   Επίσης υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας που εκπόνησε και παρέδωσε στο Υπουργείο Υγείας το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer το 2015.

Έχει συντελέσει αποφασιστικά στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την άνοια που ξεκίνησε το 2018 με την ανάπτυξη Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με άνοια στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, ίδρυση Ιατρείων Μνήμης στα νοσοκομεία της Περιφέρειας και δημιουργία μονάδων τελικού σταδίου. 

Η δράση της τόσο για την ευαισθητοποίηση  και την πρόληψη της άνοιας στον γενικό πληθυσμό όσο και για την υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους αποτυπώνεται επίσης με τις ομιλίες που έχει κάνει σε όλη την Ελλάδα και τις συνεργασίες της με Δήμους. σχολεία,  φιλανθρωπικά ιδρύματα, πολιτιστικούς οργανισμούς!

Η  είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς η παρακολούθηση θα είναι ολιγομελής, ένεκεν των πρωτοκόλλων ασφαλείας για την αποφυγή διασποράς της πανδημίας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να  επικοινωνείτε με την υπεύθυνη του Ανοιχτού Πανεπιστημίου κ. Ασημίνα  Φούφα στο τηλέφωνο 2105577191 εσωτερικό 4.