ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BINTEO/ΦΩΤΟ: O Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νίκος Μελετίου, στη Σεβίλλη ως τακτικός εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ

O Δήμαρχος Ασπροπύργου και μέλος Δ.Σ. της ΚΕΔΕ., κ. Νικόλαος Μελετίου, συμμετείχε στις 13-15 Ιουνίου 2022, στη συνεδρίαση του  Εκτελεστικού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Ηνωμένων Πόλεων & Τοπικών Αρχών (World Organization of United Cities and Local Governments – UCLG), στη Σεβίλλη της Ισπανίας, ως τακτικός εκπρόσωπος  της ΚΕΔΕ. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή Πολιτισμού του μεγαλύτερου οργανισμού τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων στον κόσμο, συνεδρίασε, ενόψει της Ατζέντας 2022, με θέμα «Οι τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις προάγουν την ειρήνη στην πρώτη γραμμή των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», όπου και ο Δήμαρχος, Νίκος Μελετίου εισηγήθηκε τις ειδικές προτάσεις της ΚΕΔΕ, με σκοπό να ληφθούν υπόψη στον ευρύτερο παγκόσμιο σχεδιασμό αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

Στην ομιλία του, στη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, αρχικά παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες βελτιώσεις μεταξύ επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, της ενημέρωσης των αιρετών και της συνεργασίας μεταξύ των φορέων, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Επίσης τόνισε, χαρακτηριστικά, το γεγονός της συντεταγμένης φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, των τελευταίων δύο χρόνων.  Κατόπιν επισήμανε την ασύμμετρη επιβάρυνση στα νησιά του Αιγαίου και στους ακριτικούς δήμους της Ελλάδας. Στην πορεία ανέδειξε τους λόγους, όπου η αλληλεγγύη στους αυτοδιοικητικούς κρίνεται απαραίτητη, και η ανάγκη προκαθορισμού ενός οργανωμένου σχεδίου ισοκατανομής των προσφυγικών μεταναστευτικών ροών στην χώρα, ζωτικής σημασίας.

«Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αποσυμφορηθούν τα νησιά και οι ακριτικές περιοχές, καθώς και για την απαραίτητη ενίσχυση των υποδομών στους δήμους, που φιλοξενούν πρόσφυγες και για την βελτίωση των υγειονομικών και γενικότερα των συνθηκών, που βιώνουν οι πρόσφυγες μετανάστες στις δομές..

Είναι σημαντικό να συμμετέχει η τοπική κοινωνία στη λήψη των αποφάσεων για τις νέες δομές αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές και για τις ανάγκες που προκύπτουν, μέσω του δήμου της κάθε περιοχής, ο οποίος θα πρέπει να έχει εκπρόσωπο στα όργανα λήψης αποφάσεων, τουλάχιστον σε γνωμοδοτικό επίπεδο..

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω  τα αιτήματα δημάρχων να σταματήσει ο σχεδιασμός νέων δομών πολύ μεγαλύτερης χωρητικότητας από την υφιστάμενη, χωρίς την έγκρισή τους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, τεχνικών λεπτομερειών.

Με το πέρας της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, ευχαρίστησε θερμά την Επιτροπή Πολιτισμού UCLG, όπως και το Δ.Σ. και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο  Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, για την ευκαιρία να εκπροσωπήσει τη Χώρα και να τοποθετηθεί στον μεγαλύτερο οργανισμό τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων παγκοσμίως. Κλείνοντας, δήλωσε: «Για άλλη μια φορά, ευχαριστώ τους δημότες Ασπροπύργου, που με εξέλεξαν για τέταρτη συναπτή φορά Δήμαρχο της πόλης μας. Δίχως την εντολή τους δεν θα βρισκόμουν εδώ τώρα. Για άλλη μια φορά δεσμεύομαι  να εκπροσωπώ δυναμικά, και να ενισχύσω τη φωνή των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων της Χώρας, αναζητώντας ένα μέλλον βιώσιμης διακυβέρνησης, με ασφάλεια και προοπτική για όλους».

 

 
sevili-1
 
sevili-2