ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Βιοαπόβλητα και Διαλογή στην Πηγή: Τι ορίζει ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης;

Βιοαπόβλητα και Διαλογή στην Πηγή: Τι ορίζει ο Κανονισμός Καθαριότητας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης;

Ο τομέας της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ζήτημα που μας αφορά όλους αλλά και έναν-έναν ξεχωριστά. Από την πλευρά του ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μας προχωρά πολλά βήματα μπροστά.

Με επενδύσεις που βελτιώνουν τη διαδικασία συλλογής και μεταφοράς τους και την εφαρμογή σύγχρονων πολιτικών ανακύκλωσης και διαχείρισης απορριμμάτων στηριγμένα στη φιλοσοφία μείωση – επαναχρησιμοποίηση - ανακύκλωση «reduce - reuse - recycle», που επιφέρουν οφέλη για όλους μας και έχουν καταστήσει τον Δήμο μας πρωτοπόρο στην Ελλάδα στον τομέα αυτό. Αναφορικά με το δίκτυο χωριστής συλλογής Βιοαποβλήτων ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προβλέπει τα εξής:

Διαλογή στην Πηγή - Πράσινα Απόβλητα

Τα κλαδέματα και τα προϊόντα κήπου (πράσινα απόβλητα), αποτελούν σήμερα το 2ο μεγαλύτερο ρεύμα αποβλήτων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και βάση για την παραγωγή του δεύτερου εδαφοβελτιωτικού – compost, πιστοποιημένου για βιολογικές καλλιέργειες, που παράγει ο Δήμος μας και ονομάζεται σήμερα Vita Green plus.

Από 01.01.2023 με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών σχετικά με τη διαχείριση των κηπουρικών τους εργασιών, ο Δήμος προχώρησε σε τοποθέτηση ειδικών containers για τη συλλογή του υλικού. Τα containers έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά, προσβάσιμα σημεία και έχουν κατανεμηθεί αναλογικά ανά δημοτική ενότητα.

Επιπλέον, οι κάτοικοι υποχρεούνται να επικοινωνούν με το Δήμο και να ενημερώνονται για την ημέρα αποκομιδής των κλαδεμάτων στην περιοχή τους, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της υπηρεσίας, ώστε να φροντίζουν να συγκεντρώνουν τα κλαδέματά τους, την προηγούμενη ημέρα έξω από το σπίτι τους, σε τμήμα του οδοστρώματος.

Δείτε περισσότερα: www.vvv.gov.gr/draseis/prasina

Διαλογή στην Πηγή - Υπολείμματα τροφών

Τα υπολείμματα τροφών αποτελούν ένα πολύ σημαντικό ρεύμα αποβλήτων του Δήμου και βάση για την παραγωγή του δεύτερου εδαφοβελτιωτικού – compost, πιστοποιημένου για βιολογικές καλλιέργειες, που παράγει ο Δήμος μας και ονομάζεται σήμερα Vita Green plus.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Καθαριότητας τα υπολείμματα τροφών συγκεντρώνονται από τους κατοίκους σε ειδικούς Καφέ κάδους οι οποίοι κλειδώνουν, κάθε ένας εκ των οποίων αντιστοιχεί σε ένα κτίριο και οι χρήστες προμηθεύονται από το Δήμο το κλειδί και επιπλέον ένα μικρό καφέ κάδο 10 λίτρων και χάρτινες σακούλες μέσω του οποίου μεταφορτώνουν τα απόβλητα κουζίνας στον καφέ κάδο του κτιρίου. Τα απορρίμματα αυτά μπορούν οι κάτοικοι να τα συγκεντρώνουν σε χάρτινες σακούλες και μόνο, πριν τα τοποθετήσουν στον καφέ κάδο.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες παραλαμβάνουν επίσης ειδικό έντυπο οδηγιών με επιτρεπόμενα απόβλητα κουζίνας που δύνανται να απορρίπτουν στον καφέ κάδο καθώς τα ανεπιθύμητα απόβλητα (προσμίξεις) όπως πλαστικά και άλλα τα οποία δεν πρέπει να τοποθετηθούν στον καφέ κάδο.

Δείτε περισσότερα: www.vvv.gov.gr/index.php/environment-and-planning/waste-and-recycling/kafe-kadoi

Τα πράσινα απόβλητα και τα υπολείμματα τροφών μεταφέρονται σε αδειοδοτημένες μονάδες κομποστοποίησης ώστε να παραχθεί το πρώτο εδαφοβελτιωτικό – compost που παράγεται στο Δήμο μας και ονομάζεται Vita Green Plus.

Το VITA GREEN PLUS είναι οργανικό εδαφοβελτιωτικό-λίπασμα καινοτόμας παραγωγής, προερχόμενο από πράσινα κλαδέματα και υπολείμματα τροφών (καφέ κάδοι) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της βιολογικής γεωργίας, καθώς έχει πιστοποιηθεί από τον Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, ΔΗΩ.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας στην Ελλάδα που έλαβε τη σχετική πιστοποίηση.

Σας προσκαλούμε να συνεργαστούμε μαζί δημιουργικά και αποτελεσματικά και να γίνετε μέρος της προσπάθειας του Δήμου για μία πόλη καθαρή και πραγματικά πράσινη. Είμαι σίγουρος ότι με την δική σας συμμετοχή, τον δύσκολο αλλά χρήσιμο για το περιβάλλον και την πόλη μας στόχο, θα τον πετύχουμε ΜΑΖΙ.

Για πληροφορίες:

213-2020148 & 213-2020002, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.www.vvv.gov.gr/draseis/prasina

Κατεβάστε τη νέα Δημοτική Εφαρμογή για κινητές συσκευές εδώ: http://bit.ly/3KrA1xT