ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άρθρο του Δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου στην ¨"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" σχετικά με την επαναφορά του θεσμού του Γενικού Γραμματέα στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Προς όφελος της τοπικής αυτοδιοίκησης
 
▶️ Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών επανέρχεται ο θεσμός του γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης ως διαδόχου του γραμματέα της κρατικής περιφέρειας (μέχρι το 2010) και του γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης (μέχρι το 2017). Η αποκλειστική άσκηση διοίκησης από τον συντονιστή της αποκεντρωμένης διοίκησης από το 2017 έως και σήμερα σώρευσε αρκετά λειτουργικά προβλήματα που άπτονται του γενικότερου συντονισμού και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής και κατ’ επέκταση της εύρυθμης λειτουργίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.
 
▶️ Με βάση τη ρύθμιση, η τοποθέτηση στη θέση του γραμματέα προσώπου αυξημένων προσόντων αλλά και αυτοδιοικητικής πείρας θα μπορούσε να άρει αυτές τις δυστοκίες, αφού με την παράλληλη διατήρηση του θεσμού του συντονιστή και της ορθολογικής και σαφούς κατανομής των μεταξύ τους αρμοδιοτήτων θα ενισχυθεί η αποδοτικότερη διοίκηση των οριζόντιων υποστηρικτικών υπηρεσιών της αποκεντρωμένης (ανθρώπινο δυναμικό, οικονομικές υπηρεσίες, απλούστευση διοικητικών διαδικασιών κ.λπ.).
 
▶️ Κατά την προσωπική μου άποψη, αναγνωρίζοντας σαφώς το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, ο μεγάλος αριθμός αρμοδιοτήτων που συγκεντρώνονταν στο πρόσωπο του συντονιστή, με την ταυτόχρονη απουσία «πολιτικής πυξίδας» για την αξιολόγηση των βασικών προτεραιοτήτων του παραγόμενου έργου, κατέστησε αδήριτη την ανάγκη της επαναφοράς της θέσης του γραμματέα με επιτελικό χαρακτήρα και ρόλο για τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό του έργου της αποκεντρωμένης διοίκησης.
 
▶️ Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί όχι μόνο από την επιλογή των προσώπων ή τον σαφή διαχωρισμό και τη μη επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ γραμματέα και συντονιστή, αλλά κυρίως από την ορθή, αποτελεσματική και προς όφελος μιας αποτελεσματικότερης τοπικής αυτοδιοίκησης λειτουργία της αποκεντρωμένης διοίκησης.
 
Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ εδώ: ⬇️