ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο Φόρουμ Ακεραιότητας, που διοργάνωσε για 2η συνεχή χρονιά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος

Την είδηση μας έκανε γνωστή ο κ. Κωνσταντέλλος με ανάρτηση του στα social media σημειώνοντας:
"Με κεντρικό μήνυμα «Ακεραιότητα, Λογοδοσία και Διαφάνεια στα Ανώτερα Στελέχη της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», το 2ο Φόρουμ Ακεραιότητας είχε ως κεντρικό στόχο να καταστεί σημείο συνάντησης για τη διεξαγωγή ενός γόνιμου διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, εστιάζοντας σε ζητήματα που σχετίζονται με τη διαφάνεια και την δημόσια λογοδοσία, ως καθήκον και όχι ως επιλογή.

Με την θεσμική ιδιότητά μου του δημάρχου και του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ, εκπροσωπώντας την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, ήμουν ομιλητής στην 3η Θεματική Ενότητα "Σύγκρουση Συμφερόντων, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Θεσμός Συμβούλου Ακεραιότητας".

Αυτό που τόνισα αρχικά ήταν πως η ενασχόλησή μου με την ΕΑΔ αυτά τα τρεισήμισι χρόνια ήταν πολύ θετική και πολύ παραγωγική. Καταφέραμε να φτιάξουμε πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με τον εσωτερικό έλεγχο και με όλα αυτά τα πράγματα που πρέπει να εφαρμοστούν και εφαρμόζονται τώρα αυτή την περίοδο σε πολλούς δήμους.

Το σημαντικότερο που είχαμε να κάνουμε όμως ήταν να εξαλείψουμε τη δυσπιστία των αυτοδιοικητικών απέναντι σε ένα ακόμα έλεγχο που η αλήθεια είναι πως είναι χρονοβόροι και ψυχοφθόροι.

Κατορθώσαμε μέσα από ενημέρωση να καταστήσουμε σαφές ότι ο εσωτερικός έλεγχος δεν είναι κάτι κακό, δεν είναι αστυνόμευση. Αντιθέτως είναι ένας μηχανισμός που θα μας βοηθήσει να μην κάνουμε το λάθος.

Πρέπει να σπάσουμε τη δυσπιστία των αυτοδιοικητικών ώστε να οργανώσουν τον εσωτερικό έλεγχο και να τον λειτουργήσουν.

Επιπλέον επισήμανα πως χρειαζόμαστε λιγότερη γραφειοκρατία ακόμα και στον ψηφιοποιημένο δημόσιο τομέα που παρά την άριστη δουλειά του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη σε πολλές περιπτώσεις είναι εξαιρετικά χρονοβόρος."