ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Δήμος Διονύσου  «Να είστε τα μάτια και τα αυτιά της Αστυνομίας» - Σάλος από το νέο πρόγραμμα

Δήμος Διονύσου «Να είστε τα μάτια και τα αυτιά της Αστυνομίας» - Σάλος από το νέο πρόγραμμα

Ο Δήμου Διονύσου ζητά από πολίτες να γίνουν «τα μάτια και τα αυτιά» της αστυνομίας και να καταγγέλλουν ό,τι «ασυνήθιστο» βλέπουν στην γειτονιά τους

Τρομερή αίσθηση προκαλεί η κίνηση του Δήμου Διονύσου να θεσπίσει ένα πρόγραμμα στρατηγικής πρόληψης του εγκλήματος, το οποίο εμπλέκει ενεργά τους πολίτες σε δουλειές της αστυνομίας, ζητώντας τους να καταδώσουν ουσιαστικά οποιαδήποτε κίνηση κρίνουν ως «ύποπτη».

Ειδικότερα, το «Παρατηρητής της Γειτονιάς» απαιτεί ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα μέσω messenger στον συντονιστή του προγράμματος. Ένα απλό βήμα που θα καταστήσει έναν πολίτη εγκεκριμένο να αποφασίζει ποια ενέργεια είναι εγκληματική και ύποπτη…

Τι οφείλουν να κάνουν οι «παρατηρητές»;

Οι απανταχού Παρατηρητές της Γειτονιάς οφείλουν να ενημερώνουν την αστυνομία για «ασυνήθιστες/ύποπτες/εγκληματικές δραστηριότητες που γίνονται στην περιοχή τους».

Ένας πολίτης – παρατηρητής πρέπει να είναι σε «εγρήγορση» γιατί «είναι τα μάτια και τα αυτιά της αστυνομίας», η οποία όπως λέει ο Δήμος Διονύσου «δεν μπορεί να είναι συνεχώς σε κάθε γωνιά μέρα και νύχτα».

«Δεν έχει σημασία αν κάνατε λάθος εκτίμηση, εκείνο που έχει σημασία είναι το ότι έχετε ενημερώσει την Αστυνομία», τονίζει η ανακοίνωση και αραδιάζει όλα τα στοιχεία που προσδοκάται να μεταφέρει ο «Παρατηρητής της Γειτονιάς» στα όργανα της τάξης.

Εγείρονται σημαντικά ερωτήματα για την φιλοσοφία πίσω από αυτό το πρόγραμμα, καθώς φαίνεται η διάθεση να μετατεθούν υποχρεώσεις της αστυνομίας στους πολίτες, με τους κοινωνικούς κινδύνους που μπορεί να απορρεύσουν από αυτό να είναι πρόδηλοι.

Επίσης, η παραδοχή που μιλάει για μία αστυνομία που δεν είναι πάντα σε θέση να κάνει την δουλειά της και χρειάζεται απλούς δημότες που θα «ξερνάνε» οτιδήποτε «ασυνήθιστο» βλέπουν, ίσως θα έπρεπε να προβληματίσει τους πολιτικούς της προϊστάμενους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Δήμου Διονύσου

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ – ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6930071678
 Το Πρόγραμμα «Παρατηρητής της Γειτονιάς» είναι μια στρατηγική Πρόληψης του Εγκλήματος. Αν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε ως ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ στο Δήμο Διονύσου μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο τηλέφωνο 6930071678 με τον Συντονιστή κ.Κωνσταντίνο Χριστόπουλο ή να στείλετε μήνυμα στο messenger με τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο κλπ) στην Ομάδα "Παρατηρητής της Γειτονιάς" στο facebook στη διεύθυνση: https://www.facebook.com/groups/1328860844230156

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ» ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΟΠΟΥ:
-Οι πολίτες παρατηρούν και ενημερώνουν την Αστυνομία για ασυνήθιστες/ύποπτες/εγκληματικές δραστηριότητες που γίνονται στην περιοχή τους
- Ο Αστυνομικός της Γειτονιάς συμβουλεύει εσάς τους πολίτες σε τεχνικές πρόληψης του εγκλήματος όπως ενδεικτικά:
α) Πώς να κάνετε τα σπίτια και την περιουσία σας λιγότερο ελκυστικά στους εγκληματίες
β) Πώς να είστε σε εγρήγορση για ύποπτες/ εγκληματικές δραστηριότητες στην περιοχή σας
-Η Αστυνομία δεν ενθαρρύνει εσάς τους πολίτες να παίρνετε το νόμο στα χέρια σας
-Η Αστυνομία δεν ζητά από κανένα σας να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του για πρόληψη του εγκλήματος
ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Ο ρόλος των Παρατηρητών της Γειτονιάς
Εσείς οι Παρατηρητές της Γειτονιάς προτρέπεστε να είσαστε σε εγρήγορση, είστε τα μάτια και τα αυτιά της Αστυνομίας η οποία δεν μπορεί να είναι συνεχώς σε κάθε γωνιά μέρα και νύχτα.
Ο ρόλος του Συντονιστή
Ο Συντονιστής είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της Αστυνομίας και των παρατηρητών της γειτονιάς και μερικές από τις ευθύνες του είναι οι ακόλουθες:
-Οργάνωση συναντήσεων των Παρατηρητών της γειτονιάς
-Συχνή επαφή με την Αστυνομία/ Αστυνομικό της Γειτονιάς
-Προώθηση δράσεων ενδυνάμωσης του Προγράμματος
-Προσέλκυση νέων Παρατηρητών της γειτονιάς
Πώς επικοινωνείτε με την Αστυνομία
Εάν έχετε την εντύπωση ότι γίνεται ένα έγκλημα, βλέπετε ή ακούτε οτιδήποτε το ύποπτο, τηλεφωνήστε στο 112. Αν έχετε αμφιβολία κατά πόσο είναι ή όχι κάτι επείγον, επικοινωνήστε με την Άμεση Δράση (100) ή το Αστυνομικό Τμήμα Διονύσου στο 210 8145200.
Δεν έχει σημασία αν κάνατε λάθος εκτίμηση, εκείνο που έχει σημασία είναι το ότι έχετε ενημερώσει την Αστυνομία.
Τι πληροφορίες χρειάζεται η Αστυνομία
Περιγραφή ύποπτων οχημάτων:
Αυτοκίνητο/ φορτηγό/ λεωφορείο κλπ
Μάρκα και μοντέλο
Χρώμα
Αριθμό εγγραφής
Κατεύθυνση
Άλλες λεπτομέρειες , κάποια ζημιά, κλπ
Περιγραφή ενός ύποπτου προσώπου:
Άνδρας / γυναίκα
Σχήμα και χαρακτηριστικά προσώπου
Χρώμα δέρματος
Σημάδια, ουλές, τατού, κλπ
Ύψος και σωματική διάπλαση
Σχήμα και χρώμα ματιών
Ηλικία
Χρώμα, μέγεθος και τύπος μαλλιών
Ενδυμασία : χρώματα κλπ
Εθνικότητα
Γλώσσα

Πηγή:https://www.avgi.gr/