ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Το σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης & διαχείρισης δασικών πυρκαγιών εγκαταστάθηκε στο «ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ» του Δήμου Διονήσου

Το σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης & διαχείρισης δασικών πυρκαγιών εγκαταστάθηκε στο «ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ» του Δήμου Διονήσου

Στο νέο πρωτοποριακό «Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας» του Δήμου Διονύσου εγκαταστάθηκε, μεταξύ άλλων εφαρμογών, το σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2022 στην περιοχή των Οικισμών «Αγίων Αγγέλων και Φασίδερι» της Δημοτικής Κοινότητας Άνοιξης, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Πράσινου Ταμείου.

Το σύστημα αποτελείται από 44 αυτόνομους αισθητήρες με φωτοβολταϊκό υψηλής απόδοσης, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε ισάριθμα σημεία που έχουν επιλεγεί καλύπτοντας μία περιοχή 1.000 περίπου στρεμμάτων.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό, σύγχρονο, ευφυές και ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης, έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών το οποίο, σε 24ωρη βάση και με ανανέωση δεδομένων πάνω στο χάρτη κάθε 90 δευτερόλεπτα, παρακολουθεί και ανιχνεύει την ύπαρξη πιθανών συμβάντων πυρκαγιάς σε επιλεγμένη περιοχή που κρίθηκε υψηλής σημασίας.

Οι αισθητήρες έχουν διασπαρεί σε ακτίνα 200-300 μέτρων μέσα στην ελεγχόμενη περιοχή από το σύστημα. λειτουργεί Cloud υπηρεσία μέσω της οποίας συλλέγονται και αναλύονται σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θερμοκρασίας, υγρασίας και CO2 από όλους τους αισθητήρες, ενώ αποστέλλεται άμεση ενημέρωση όταν οι τιμές ξεπεράσουν τα προκαθορισμένα όρια.

Τα μηνύματα με πορτοκαλί χρώμα παραπέμπουν σε αυξημένες μετρήσεις, ενώ αντίστοιχα με κόκκινο χρώμα επισημαίνουν το πιθανό ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Το μαύρο χρώμα χρησιμοποιείται για ενημέρωση αναφορικά με δυσλειτουργίες του συστήματος ενώ το πράσινο χρώμα δείχνει ότι οι τιμές είναι φυσιολογικές.

Το σύστημα, ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο το κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας του Δήμου Διονύσου, το οποίο με την σειρά του θα διοχετεύει την πληροφορία στις αρμόδιες υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με το έργο της πυρόσβεσης.

Δήμος Διονύσου

#Κέντρο_Ελέγχου_Λειτουργίας_Διονύσου