ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ένα Σαββατοκύριακο με υπαίθριες προβολές αφιερωμένες στον Τσέχικο Κινηματογράφο προγραμματίζει η Ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς

Ένα Σαββατοκύριακο με υπαίθριες προβολές αφιερωμένες στον Τσέχικο Κινηματογράφο προγραμματίζει η Ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς

Ένα Σαββατοκύριακο με υπαίθριες προβολές αφιερωμένες στον Τσέχικο Κινηματογράφο προγραμματίζει η Ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς, σε συνεργασία με το Δήμο Διονύσου και το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ημέρες Κινηματογράφου» η Ομάδα Πολιτισμού Δροσιάς με την υποστήριξη του Δήμου Διονύσου και του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας θα κάνει αφιέρωμα στον Τσέχικο Κινηματογράφο προβάλλοντας τις ταινίες «Δημοτικό Σχολείο» του Jan Svérȧk και «The Hastrman / Ο Άνθρωπος του Νερού» του Ondrej Havelka, στον υπαίθριο χώρο της Πλατείας Σεμέλης Ρέας, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2023, στις 20.30.

Σε αυτές τις θερινές προβολές θα βρίσκεται κοντά μας η Διευθύντρια του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας κ. Lucie Kuligovȧ.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μαντάς.

Επιμέλεια και ανάλυση ταινιών: Καίτη Λεκάκου.

Ψηφιακή επιμέλεια: Βάσια Σκυλακάκη.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

«Δημοτικό Σχολείο» του Jan Svérȧk.

Δραματική κωμωδία

Η νοσταλγική αυτή ταινία διαδραματίζεται το 1945-1946 σε ένα προάστιο της Πράγας. Αναφέρεται στον δεκάχρονο Έντα, μαθητή σε ένα σχολείο αρρένων με πολύ άτακτα παιδιά. Ο ασυμβίβαστος δάσκαλος, ήρωας πολέμου, χρησιμοποιεί σωματική τιμωρία. Οι μαθητές του τον θαυμάζουν για τις ηρωικές ιστορίες του. Η αδυναμία του, όμως, στις γυναίκες θα τον οδηγήσει σε μπελάδες.

Η ταινία είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του JanSvérȧk. σε σενάριο του πατέρα του Sdenék Svérȧk, ως αυτοβιογραφική ανάμνηση της παιδικής του ηλικίας αμέσως μετά τον πόλεμο.

Η ταινία προτάθηκε για Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1991 και θεωρείται μια από τις καλύτερες ταινίες της Τσεχοσλοβακίας.

Σκηνοθεσία: Jan Svérȧk.

Τσεχοσλοβακία/ 1991/ 97’

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

«TheHastrman / Ο Άνθρωπος του Νερού» του Ondrej Havelka.
Ρομαντικό θρίλερ

Αρχές του 19ου αιώνα. Ένας παράξενος ευγενής επιστρέφει σε ένα μικρό χωριό της Βοημίας. Είναι ο Hastrman, ο άνθρωπος του νερού. Το νερό είναι το στοιχείο του. Όταν όμως αγαπήσει θα βρεθεί σε μεγάλο δίλημμα, αν θα γίνει πραγματικός άνθρωπος, ή θα παραμείνει ένα μαγικό πλάσμα.

Ο «Άνθρωπος του νερού» είναι ένας μυθικός δαίμονας της σλαβικής λαογραφίας που κατοικεί σε ποτάμια και λίμνες, όπου συλλέγει τις ψυχές των πνιγμένων και τις τοποθετεί σε κεραμικές κούπες με καπάκι. Η φιγούρα του εμφανίζεται συχνά στα Τσέχικα παραμύθια, ως καλό πνεύμα.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας είναι διάσημος Τσέχος τραγουδιστής, γνωστός στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του με την εικοσαμελή ορχήστρα του στο Athens Jazz Festivalto 2019.

Σκηνοθεσία: Ondrej Havelka

Τσεχία /2018/ 100’

Οι προβολές θα γίνουν στον υπαίθριο χώρο της Πλατείας Σεμέλης Ρέας, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2023, στις 20.30 με Είσοδο Ελεύθερη.