ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πέμπτη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των Δήμων Διονύσου και Rougemont-le-Château, TerritoiredeBelfort, Γαλλίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πέμπτη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των Δήμων Διονύσου και Rougemont-le-Château, TerritoiredeBelfort, Γαλλίας

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Πέμπτη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των Δήμων Διονύσου και Rougemont-le-Château, TerritoiredeBelfort, Γαλλίας…

Στον Δήμο μας φιλοξενήθηκαν τέσσερις  Γάλλοι εκπαιδευτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος  Δήμαρχος, DidierVallverdu και 22 μαθητές του Collège Michel Colucci από τις 5 έως τις 12  Απριλίου  2024.

Οι δράσεις φιλοξενίας πραγματοποιήθηκαν από τα Γυμνάσια Δροσιάς και Κρυονερίου, με την επιμέλεια και την ευθύνη των εκπαιδευτικών των δύο γυμνασίων και χάρη στη ζεστή φιλοξενία που παρείχαν οι οικογένειες των μαθητών. Τα δύο σχολεία ενέταξαν την ανταλλαγή σε εγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα eTwinning, το οποίο εκπονήθηκε από τις κ.κ. Αγγελική Μπαμπάτσικου και Σταυρίνα Στρουμπούλη, από το Γυμνάσιο Κρυονερίου και Μπέσυ Γιαννοπούλου και Ρένα Πολίτη από το Γυμνάσιο Δροσιάς, το οποίο συντονίζει τις ανταλλαγές.

Τον συντονισμό στο πλαίσιο του Μνημονίου Αδελφοποίησης είχε η Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Αθλητισμού & Νέας Γενιάς.

Βάσει του Μνημονίου Αδελφοποίησης του Δήμου Διονύσου και του Δήμου Rougemont-le-Château της Γαλλίας, που υπογράφηκε το 2017, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο ανταλλαγές μαθητών και εκπαιδευτικών των δύο Δήμων.

Οι  μαθητές φιλοξενούνται σε οικογένειες, ενώ τα έξοδα διαμονής των εκπαιδευτικών, τις μετακινήσεις και εν μέρει τη σίτιση αναλαμβάνουν οι Δήμοι. Στόχος των ανταλλαγών είναι οι εκπαιδευτικοί και κυρίως οι μαθητές από τους δύο Δήμους να συν-ενεργήσουν σε κοινές δράσεις, να βιώσουν κοινές εμπειρίες και να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας και αμοιβαίας αποδοχής και φιλίας.

Το πρόγραμμα της συγκεκριμένης φιλοξενίας ήταν ιδιαίτερα πλούσιο και περιλάμβανε επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία (Μουσείο Ακρόπολης, Ιερό Βράχο Ακρόπολης, Επίδαυρο, Ναύπλιο, Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, Τύμβο Μαραθώνα), στο πλαίσιο της φετινής θεματικής που ήταν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες, με την ευκαιρία της διοργάνωσης της 33ης Ολυμπιάδας από το Παρίσι.

Οι μαθητές επίσης ψυχαγωγήθηκαν σε διαδραστικό πάρκο της Αττικής. Το Σαββατοκύριακο που οι Γάλλοι εταίροι πέρασαν εκτός σχολείων, οι οικογένειες των μαθητών μας τους πρόσφεραν εκδρομές, επισκέψεις και τη χαρά να απολαύσουν τη θάλασσα! Επιπλέον όλοι οι γονείς και οι μαθητές των δύο αποστολών συναντήθηκαν στο Γυμνάσιο Δροσιάς, σε μια χαλαρή βραδιά με τη φροντίδα των Ελλήνων γονέων.

Εκεί, όπως και στο αποχαιρετιστήριο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Διονύσου προς τιμήν των Γάλλων φιλοξενούμενων, παρευρέθηκαν η Δήμαρχος Κατερίνα Μαϊχόσογλου και η Αντιδήμαρχος Βόνη Βιθυνού, έχοντας έτσι την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και συμβολικά δώρα.

Για μια ακόμα χρονιά τα παιδιά των δύο Δήμων δέθηκαν ακόμα περισσότερο μεταξύ τους, είχαν μια πολύτιμη διαπολιτισμική εμπειρία, αισθάνθηκαν πολίτες της Ευρώπης, ενώ, παράλληλα, στερεώνεται περισσότερο η μελλοντική προοπτική επικοινωνίας των πολιτών των δύο Δήμων.