ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήμος Διονύσου: Θρίλερ με τις δημαιρεσίες - «Πόλεμος» επιστολών σύσσωμης της αντιπολίτευσης - διοίκησης Δήμου για την ειδική συνεδρίαση στις 9.1.2022. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει παραβίαση πρωτοκόλλων υγιεινής και ανευθυνότητα, απειλεί με αποχή!

Στον «αέρα»  βρίσκονται οι δημαιρεσίες στον Δήμο Διονύσου  που έχουν οριστεί να λάβουν χώρα στις 9.1.2022 σε ειδική συνεδρίαση.

Υπάρχουν σοβαρές αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση για την ακαταλληλότητα του χώρου, την παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου και την διασφάλιση της εκπροσώπησης από συμβούλους που πληρούν ή όχι τα πρωτόκολλα υγιεινής για συμμετοχή τους στην δια σώζης ψηφοφορία. Σε κοινή τους επιστολή ζητούν αλλαγή του χώρου, του χρόνου και των διαδικασιών αλλιώς απειλούν με αποχή από την διαδικασία.

Στην αντίπερα όχθη, η διοίκηση Καλαφατέλη με απαντητική επιστολή αντέκρουσε τις βολές της αντιπολίτευσης με έωλα επιχειρήματα εμμένοντας στην διεξαγωγή της ειδικής συνεδρίασης παρά τα πολλά προβλήματα που θα προκύψουν.

Μένει να δούμε πιο το αποτέλεσμα!

Το σίγουρο είναι πως στον Δήμο Διονύσου συνεχίζεται το «θέατρο του παραλόγου» από μια διοίκηση που ακροβατεί μεταξύ νομιμότητας και ηθικής και που αντιμετωπίζει τους θεσμούς και τις διαδικασίες με πνεύμα κοτζαμπασισμού και ιδιοτέλειας. 

Η κοινή επιστολή της αντιπολίτευσης

Προς: Τον Προεδρεύοντα Σύμβουλο

του Δημοτικού Συμβουλίου

κ. Στέφανο Κριεμάδη,

 

Κύριε Προεδρεύοντα,

 

Στις 05-01-2022 μας επιδόθηκε η με αριθ. πρωτ. 350/05-01-2021 «Πρόσκληση προς τα μέλη Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, Μελών της Οικονομικής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής» της 1ης/2022, δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, για τους μη εμβολιασμένους, Ειδικής Συνεδρίασης στο δημοτικό κατάστημα (Πεντζερίδη 3, Άγιος Στέφανος), όπου διαπιστώνονται τα εξής:

1. Ακαταλληλότητα Χώρου συνεδρίασης

Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 λαμβάνουν χώρα μέσω διαδικτυακής σύνδεσης (τηλεδιάσκεψη) καθώς επανειλημμένες φορές σε ερωτήματα των Παρατάξεων μας επιβεβαιώνατε εμφατικά, τόσο ο ίδιος όσο και ο Δήμαρχος, ότι ο εν λόγω χώρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την διεξαγωγή τους καθώς δεν επαρκούν τα τετραγωνικά για να τηρηθούν οι αποστάσεις μεταξύ των μελών του και όχι μόνο, βάσει του αντίστοιχου υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Η σύγκληση του λοιπόν σύμφωνα με την ανωτέρω πρόσκλησή σας είναι φανερό ότι δημιουργεί αφενός σοβαρά ερωτηματικά στο τι έχει αλλάξει μέσα στις πρώτες μέρες του 2022 και αφετέρου σας καθιστά απολύτως υπεύθυνους σε περίπτωση πιθανής διασποράς του ιού, ειδικά τώρα με την «όμικρον», να θέσετε σε βέβαιο κίνδυνο την υγεία εμβολισμένων και ανεμβολίαστων δημοτικών συμβούλων καθώς και του οικογενειακού και φιλικού τους περίγυρου.

2. Ακυρότητα Πρόσκλησης

Η ανωτέρω πρόσκληση προβλέπει ρητά συνεδρίαση «δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, για τους μη εμβολιασμένους» και παραπέμπει, χωρίς να επισυνάπτεται, στην αριθ. 643/69472/24-9-2021 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ (Κεφ. Β.2), όπως άλλωστε αναφέρεται και στην 933/Α.Π. 96605/29-12-2021 εγκύκλιο, του ίδιου Υπουργείου (ενότητα 5, παρ. 5.1 σημ.7, σελ.5), εκλογής και συγκρότησης προεδρείου ΔΣ και στη συνέχεια Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής καθώς απαιτείται μυστική ψηφοφορία. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ρητά ότι:

«Το συλλογικό όργανο προσκαλείται σε συνεδρίαση είτε δια ζώσης, είτε με τηλεδιάσκεψη είτε δια ζώσης και ταυτόχρονα με τηλεδιάσκεψη. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, τα μέλη που δεν έχουν φυσική παρουσία συμμετέχουν αρχικά με ηλεκτρονικά μέσα, στη συνέχεια θα πρέπει να προσέλθουν στο χώρο της ψηφοφορίας, εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει ο πρόεδρος και το οποίο πρέπει να αναγράφεται στην πρόσκληση, προκειμένου να παράσχουν την ψήφο τους».

Συνεπώς, η πρόσκληση πάσχει, καθώς δεν περιλαμβάνει σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, ουσιώδη πληροφορία για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου όσων δημοτικών συμβούλων δεν έχουν φυσική παρουσία και συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη και στη συνέχεια θα πρέπει να προσέλθουν στο χώρο της ψηφοφορίας.

3. Διασφάλιση δημοκρατικής λειτουργίας

Στις προαναφερόμενες εγκυκλίους υπάρχουν προβλέψεις για τους εμβολιασμένους, τους μη εμβολιασμένους, τους νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο κ.λπ. αλλά πουθενά δεν αναφέρονται οι νοσούντες οι οποίοι είτε βρίσκονται στην περίοδο της κύριας νόσησής τους είτε κατά την αποδρομή, εμβολιασμένοι ή και όχι.

Η ανωτέρω πιθανή κατηγορία δημοτικών συμβούλων έχουν το δικαίωμα να μετέχουν στην συνεδρίαση διαδικτυακά, να συμβάλουν στην λήψη της απαρτίας, να συμμετέχουν στις διαδικασίες ή/και στις υποψηφιότητες αλλά δεν προβλέπεται ο τρόπος με τον οποίον θα μετάσχουν της μυστικής ψηφοφορίας, π.χ. με επιστολική ψήφο ή με νόμιμη εξουσιοδότηση ή με αυτοπρόσωπη παρουσία. Πως θα ψηφίσουν οι σύμβουλοι αυτοί, με ποια έγγραφα και κατά πόσο η συμμετοχή τους ή ο αποκλεισμός τους είναι νόμιμος και ηθικός;

Για όλα τα ανωτέρω σας καλούμε,

1. Η σύγκληση του ΔΣ της δια ζώσης ειδικής συνεδρίασης να λάβει χώρα σε κάποιον άλλο, πολύ μεγαλύτερο χώρο από όσους διαθέτει ο δήμος (π.χ. ένα κλειστό γυμναστήριο) ώστε και οι διαδικασίες να εξελιχθούν ομαλά και τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα να τηρηθούν με ακρίβεια.

2. Η ειδική συνεδρίαση της 9ης/1/2022 να ακυρωθεί και να επαναληφθεί στις 16/1/2022 λόγω:

2.1. της εσφαλμένης πρόσκλησης επί της οποίας δεν αναφέρεται, σύμφωνα με το Κεφ. Β2 της 643/69472/24-9-2021 εγκυκλίου του ΥΠΕΣ ουσιώδης πληροφορία για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου όσων δημοτικών συμβούλων συμμετέχουν διαδικτυακά.

2.2. των ερωτημάτων που έχουν προκύψει και χρήζουν άμεσων απαντήσεων οι οποίες θα συμβάλλουν τόσο στην δημοκρατική λειτουργία λήψης των αποφάσεων με μυστική ψηφοφορία όσο και στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την διασφάλιση της υγείας όλων των εμπλεκομένων αμέσως ή εμμέσως.

3. Η απάντησή σας επί των ανωτέρω να είναι άμεση καθώς αποτελεί την ελάχιστη δυνατή ευθύνη και υποχρέωσή σας έναντι των δημοκρατικών θεσμών και της υγείας των συμμετεχόντων, ενώ θα καθορίσει και τη δική μας υπεύθυνη στάση και λειτουργία ως Παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΑΜΑΝΗΣ /ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

ΚΩΣΤΗΣ ΚΟΥΡΙΔΑΚΗΣ/ ΕΥΠΟΛΙΣ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

ΤΕΥΚΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ/ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΗΣ/ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ

 

Η απαντητική επιστολή της διοίκησης 

Προς: Τις Δημοτικές Παρατάξεις

Α. Ανοιχτοί Ορίζοντες

Β. Εύπολις-Συνεργασία Δημοτών

Γ. Λαϊκή Συσπείρωση

Δ. Μαζί για τον Διόνυσο

 

Θέμα: «Απαντήσεις επί των ερωτημάτων σας».

Σχετ.: Η από 7/1/22 κοινή επιστολή σας

 

Σε απάντηση των ερωτημάτων σας, σας γνωρίζω τα κάτωθι: 

1. Ως προς την καταλληλότητα του χώρου συνεδρίασης.

Οι συνεδριάσεις γίνονται υποχρεωτικά στην έδρα του Δήμου, δηλαδή στον Άγιο Στέφανο. Οι μόνοι χώροι που μπορεί να γίνει συνεδρίαση είναι η αίθουσα στο κτίριο επί της οδού Πεντζερίδου και στο κλειστό γυμναστήριο Αγίου Στεφάνου το οποίο όμως δεν διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Άρα ο μόνος υποχρεωτικά κατάλληλος χώρος είναι αυτός που έχει ήδη οριστεί και θα εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

2. Ως προς την ακυρότητα της πρόσκλησης.

Δεν τίθεται θέμα ακυρότητας της πρόσκλησης καθώς αναφέρεται και η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ και αναφέρεται στην παράγραφο (γ) η διαδικασία της ψηφοφορίας για τους μη εμβολιασμένους.

3. Ως προς τους νοσούντες.

Οι προβληματισμοί και οι αντιρρήσεις σε αυτό το ερώτημά σας καθώς και σε όλα τα προηγούμενα υπήρχαν και από την πλευρά μου, γι’ αυτό και η πρόσκληση εκδόθηκε την τελευταία στιγμή καθώς περιμέναμε από το υπουργείο να μας δοθεί λύση με την χρήση της ηλεκτρονικής κάλπης «ΖΕΥΣ» κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό. Τις διαδικασίες δεν τις καθορίζει ο κάθε Δήμος χωριστά, αλλά συνολικά το Υπουργείο και δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε από τις δοθείσες κατευθύνσεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ Δ.Σ.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΡΙΕΜΑΔΗ