ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ο.Λ.Ε: Γιατί το επικίνδυνο-επιβλαβές καταμαράν «ΔΙΟΝ» παραμένει στην Ελευσίνα

Ο.Λ.Ε: Γιατί το επικίνδυνο-επιβλαβές καταμαράν «ΔΙΟΝ» παραμένει στην Ελευσίνα

Την αμέριστη υποστήριξη του στην “2023 Ελευσίς-Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης” παρέχει ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας (Ο.Λ.Ε) ΑΕ, προσφέροντας χώρους δικαιοδοσίας του στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, για την φιλοξενία των πολιτιστικών εκδηλώσεων κατά την επίσημη τελετή έναρξης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 4-5 Φεβρουαρίου 2023.
Εκτός από τα τεχνικά έργα ανάπλασης, με δαπάνη του Ο.Λ.Ε. ΑΕ απομακρύνθηκαν και όλα τα ναυάγια από τον παλαιό Λιμένα του Φονιά. Ωστόσο στην προβλήτα της πρώην Αμερικανικής Βάσης, όπου θα διεξαχθεί η κεντρική εκδήλωση των εορτασμών, οι επισκέπτες της πόλης θα αντικρίσουν ελλιμενισμένο το εγκαταλελειμμένο από το 2004 καταμαράν «ΔΙΟΝ».
Μέχρι σήμερα ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ έχει διενεργήσει 5 διαγωνισμούς για την εκποίηση και

απομάκρυνση του επικίνδυνου-επιβλαβούς Ε/Γ-Τ/Ρ «ΔΙΟΝ» (δύο πλειοδοτικούς το έτος 2019 και τρεις ανοικτούς μειοδοτικούς τα έτη 2020, 2021 και 2022), που όλοι έχουν κριθεί άγονοι.

Η διαδικασία απομάκρυνσης του καταμαράν καθίσταται ακόμη δυσκολότερη, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στο σκάφος το βράδυ της 23ης Μαΐου 2022, τρεις μόλις ημέρες πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή του 5ου κατά σειρά διαγωνισμού.

Η σημερινή κατάσταση του «ΔΙΟΝ» (καμένο) δεν επιτρέπει πλέον την ασφαλή ρυμούλκησή του και η μόνη λύση για να απομακρυνθεί από την περιοχή είναι να διαλυθεί σε κομμάτια. Γι΄ αυτό και είναι σημαντική η δημιουργία μονάδας “πράσινου” διαλυτηρίου πλοίων στην Ελλάδα, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Στο μεταξύ και μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα, ο Ο.Λ.Ε. ΑΕ ζήτησε από την “2023 Ελευσίς-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” να προβεί σε εικαστική παρέμβαση φωταγώγησης του «ΔΙΟΝ», εν όψει των εορταστικών εκδηλώσεων.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Οργανισμός πέτυχε να απομακρύνει συνολικά 15 επικίνδυνα-επιβλαβή πλοία και ναυάγια, από σημεία της αρμοδιότητας του στον κόλπο της Ελευσίνας.

Προανάκριση για την πυρκαγιά στο «ΔΙΟΝ» διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ελευσίνας.