ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η εισαγγελέας Φωτεινή Χλωπτσίδου ζήτησε την παραπομπή για το κακούργημα της υπεξαίρεσης και της πλαστογραφίας για τους "γαλάζιους," Δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού και Αντιδήμαρχο Καμπόλη αλλά η αλλαγή του ΠΚ... τους γλύτωσε!19 Οκτωβρίου η δίκη.

Μάλλον λαμπάδα θα πρέπει να ανάψουν στο ΣΥΡΙΖΑ ο δήμαρχος  και ο αντιδήμαρχος του Δήμου  Φυλής αφού πέφτουν στα μαλακά για την υπεξαίρεση που εντόπισε η εισαγγελέας Φωτεινή Χλωπτσίδου, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρών, λόγω αλλαγής του ποινικού κώδικα  Ποινικού Κώδικα, που ψηφίστηκε επί των ημερών του.


Στο σκαμνί του κατηγορουμένου αναμένεται να καθίσει ο πρώην δήμαρχος Άνω Λιοσίων και νυν Φυλής Χρήστος Παππούς, ο οποίος κατηγορείται από κοινού με τον πρώην αντιδήμαρχο Ανω Λιοσίων Δημήτρη Καμπόλη για χρήση πλαστών εγγράφων, η οποία προκάλεσε από το 2007 έως το 2010 συνολική βλάβη 1.110.705,14 ευρώ, στη Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Άνω Λιοσίων (ΔΕΡΑΛ) και στις εταιρείες Χειλαδάκης Γκίκας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ και Βασίλειος Τσίγκας και Σία ΟΕ.

Το εξωφρενικό είναι ότι οι δύο αιρετοί, παρά την πρόταση της αντεισαγγελέα πρωτοδικών Φωτεινής Χλωπτσίδου, δεν μπορούν να κατηγορηθούν για υπεξαίρεση (σε βαθμό κακουργήματος) ύψους 126.635,50 ευρώ εξαιτίας της τροποποίησης του Ποινικού Κώδικα που έγινε επί ημερών Μιχάλη Καλογήρου στο υπουργείο Δικαιοσύνης.  Στην προκειμένη περίπτωση η ποινική δίωξη έπαψε διότι με τον νέο ΠΚ το αδίκημα της υπεξαίρεσης δεν διώκεται αυτεπαγγέλτως, αλλά κατ’ έγκληση. Τουτέστιν, η ΔΕΡΑΛ θα έπρεπε να έχει υποβάλει μήνυση εντός προθεσμίας τριών μηνών, τη στιγμή που η συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση τέθηκε υπό εκκαθάριση περίπου δώδεκα χρόνια πριν!

Αξιοσημείωτο είναι ότι με «βραδινή» τροπολογία (838/78) του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη στις 12 Απριλίου 2021, δηλαδή επτά μέρες μετά την παραπεμπτική πρόταση της αντεισαγγελέα, χαλάρωσαν κατά πολύ τα κριτήρια για την αυτοδίκαιη αργία των αιρετών. Πλέον για να «ξηλωθεί» ένας αιρετός θα πρέπει εκτός από αμετάκλητη παραπομπή για κακούργημα να του έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση.

Στις 5 Απριλίου 2021 η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Φωτ. Χλωπτσίδου συντάσσει πρόταση προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών ζητώντας να παραπεμφθούν σε δίκη οι Χρ. Παππούς και Δ. Καμπόλης για τις εξής κακουργηματικές πράξεις: (1) της χρήσης πλαστού εγγράφου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με σκοπό την παράνομη βλάβη άλλου, από τις οποίες προκλήθηκε ζημία ύψους άνω των 120.000 ευρώ και (2) της υπεξαίρεσης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, η αξία της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, η οποία φέρεται να τελέστηκαν από 1.1.2007 έως 31.12.2010.


Ειδικότερα, η αντεισαγγελέας υποστηρίζει ότι κατά το έτος 2007 οι δύο κατηγορούμενοι «έλαβαν και χρησιμοποίησαν 45 πλαστά φορολογικά στοιχεία – τιμολόγια από διάφορες επιχειρήσεις συνολικής αξίας 560.602,36 ευρώ, με σκοπό να προσπορίσουν στον εαυτό τους όφελος», βλάπτοντας με τον τρόπο αυτό τη ΔΕΡΑΛ, καθώς τους προσάπτει ότι προσκόμισαν τα πλαστά παραστατικά στο λογιστήριο της δημοτικής επιχείρησης ενώ γνώριζαν ότι ήταν ψευδή και οι συναλλαγές ανύπαρκτες.

Κατά το έτος 2008, σύμφωνα πάντα με την αντεισαγγελέα, οι ίδιοι έλαβαν και χρησιμοποίησαν 35 πλαστά φορολογικά στοιχεία – τιμολόγια από διάφορες επιχειρήσεις συνολικής αξίας 393.784,22 ευρώ, με την κ. Χλωπτσίδου να επαναλαμβάνει τις διαπιστώσεις περί συνειδητής ενέργειας των κατηγορουμένων.

Επιπρόσθετα, η αντεισαγγελέας υπογραμμίζει ότι τον Δεκέμβριο του 2008 οι Χρ. Παππούς και Δ. Καμπόλης χρησιμοποίησαν δέκα πλαστές αποδείξεις είσπραξης της Χειλαδάκης Γκίκας Μονοπρόσωπη ΕΠΕ ύψους 126.635,50 ευρώ, οι οποίες προφανώς δεν είχαν εκδοθεί από την εν λόγω επιχείρηση.


Σύμφωνα πάντα με την πρόταση της αντεισαγγελέα, οι Χρ. Παππούς και Δ. Καμπόλης έλαβαν και χρησιμοποίησαν ακόμη δύο πλαστά φορολογικά στοιχεία – τιμολόγια από την επιχείρηση Βασίλειος Τσίγκας και Σία ΟΕ ύψους 29.683,06 ευρώ, με σκοπό «να προσπορίσουν στον εαυτό τους περιουσιακό όφελος, βλάπτοντας τη ΔΕΡΑΛ». Επιπλέον, η Φωτ. Χλωπτσίδου διαπιστώνει ότι οι δύο τότε αιρετοί του Δήμου Ανω Λιοσίων «ιδιοποιήθηκαν παρανόμως» ποσό ύψους 126.635,50 ευρώ, καθώς «εκταμίευσαν τοις μετρητοίς από τα ταμεία της ΔΕΡΑΛ το ανωτέρω ποσό, ενσωματώνοντάς το στην ατομική τους περιουσία και με τον τρόπο αυτόν ζημίωσαν την εταιρεία “ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ ΓΚΙΚΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ”». Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, οι διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα δεν επέτρεψαν την παραπομπή τους για το κακούργημα της υπεξαίρεσης.


Ένα μήνα μετά την πρόταση της αντεισαγγελέα συνεδριάζει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών υπό τον Χαράλαμπο Σεβαστίδη. Οι εισαγγελείς υιοθέτησαν το σκεπτικό της Φωτ. Χλωπτσίδου, απορρίπτοντας μόνο την πρόταση για παραπομπή αναφορικά με το αδίκημα της υπεξαίρεσης, παραθέτοντας το σχετικό άρθρο του νέου Ποινικού Κώδικα που αντικατέστησε την αυτεπάγγελτη δίωξη.

Έτσι, το συμβούλιο παρέπεμψε στο ακροατήριο τους Χρ. Παππού και Δ. Καμπόλη μόνο για εν γνώσει τους χρήση ψευδών εγγράφων που προκάλεσαν συνολική βλάβη 1.110.705,14 ευρώ, με τη δικάσιμο να ορίζεται –ύστερα από αναβολή– στις 19 Οκτωβρίου 2022.

Είναι αυτονόητο ότι το edolio5 σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας και για την αντικειμενικότητα του ρεπορτάζ προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με τους 2 προαναφερόμενους αλλά δεν κατέστη δυνατό. Φυσικά θα φιλοξενήσουμε τις απόψεις τους αν και εφόσον το επιθυμούν.
 
Πηγή: edolio5