ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Την στήριξη του Βουλευτή Αντώνη Μυλωνάκη για την Ανακήρυξη του Παραλιακού Μετώπου του Δήμου Κρωπίας σε “Τοπική Ενδοδημοτική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας Αλυκού” ζητά η αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών κοινοποιώντας του επιστολή

Με την επιστολή που ακολουθεί και η οποία εστάλη προς τον Υπουργό Εσωτερικών κο Μ. Βορίδη σχετικά με την αναγκαιότητα ανακήρυξης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Κρωπίας σε "Τοπική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας", η Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών “Η Αγία Μαρίνα Τοπική Ενδοδημοτική Κοινότητα” ζητά την στήριξη του αιτήματος της από τον Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Αντώνη Βελόπουλο.
 

 
Αγία Μαρίνα Αλυκού - Δήμου Κρωπίας
Ημερομηνία: 03/02/2021
Προς: Υπουργό Εσωτερικών: κ. Μ. Βορίδη
Κοιν: 1. Γραφείο Πρωθυπουργού: κ. Κ. Μητσοτάκη
2. Γραφείο Δημάρχου Δήμου Κρωπίας: κ Δ. Κιούση

 

 
Θέμα: Ανακήρυξη του Παραλιακού Μετώπου του Δήμου Κρωπίας σε “Τοπική Ενδοδημοτική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας Αλυκού”.

 

Με την παρούσα επιστολή μας σας κοινοποιούμε την αναγκαιότητα ανακήρυξης της Αγίας Μαρίνας Αλυκού και των όμορων οικισμών του παραλιακού μετώπου του Δήμου σε Τοπική Κοινότητα, στο πλαίσιο της ενιαίας δομής ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, σύμφωνα με την αυτοδιοικητική νομοθεσία και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές μεταβολές που προγραμματίζετε.

Τα γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικιστικά χαρακτηριστικά του Δήμου Κρωπίας (μεγάλη γεωγραφική έκταση, ραγδαία πληθυσμιακή αύξηση, εκτεταμένη αυθαίρετη και άναρχη δόμηση, κλπ στοιχεία) καθιστούν το έργο της Δημοτικής Αρχής του μονοκοινοτικού αυτού Δήμου  δυσχερές και επίπονο, γεγονός που αντανακλάται με την βραδύτητα της ανάπτυξης των υποδομών της Δημοτικής Ενότητας και ιδιαίτερα αυτή του παραλιακού μετώπου της Αγία Μαρίνας.

Η ταχεία πληθυσμιακή αύξηση του παραλιακού μετώπου της Αγίας Μαρίνας το μετέτρεψε σε ελάχιστο χρόνο από οικισμό παραθεριστικής κατοικίας σε αστική κωμόπολη που αριθμεί σήμερα 6.000 με 7.000 μόνιμους κατοίκους, αριθμός που πολλαπλασιάζεται ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δυστυχώς την πληθυσμιακή αυτή αύξηση της περιοχής δεν την ακολούθησε και αντίστοιχος εκσυγχρονισμός των υποδομών της ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αστικοποίησης της και της βελτίωσης της καθημερινότητας των κατοίκων της.

Με το σχέδιο πόλης σε διαχρονική εκκρεμότητα και χωρίς: δίκτυο αποχέτευσης, παιδικό σταθμό, παιδικές χαρές, γήπεδα άθλησης, πεζοδρόμια τουλάχιστον στο εμπορικό τμήμα της, χωρίς ορθολογικό σύστημα καθαριότητας και προστασία του περιβάλλοντος, με ανεπαρκή οδική ασφάλεια, με εγκαταλειμμένες τις παραλίες της, με ανάγκη επέκτασης του δημοτικού φωτισμού ώστε να αντιμετωπισθεί η αυξημένη παραβατικότητα στη περιοχή και με εμφανή πλέον την αδυναμία του Δήμου να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων της, η αναγκαιότητα ανακήρυξης του παραλιακού μετώπου σε "Τοπική Ενδοδημοτική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας" κρίνεται αναπόδραστη αυτοδιοικητική πράξη.

Σας γνωρίζουμε ότι το θέμα αυτό αποτέλεσε και ένα από τα σοβαρότερα θέματα συζήτησης μεταξύ των μελών και γενικότερα των κατοίκων της περιοχής, κατά την τελευταία (πριν της περιόδου Covid-19) πολυπληθή Γενική Συνέλευση του "Προοδευτικού - Εξωραϊστικού Συλλόγου της Αγίας Μαρίνας" ενός συλλόγου που ασκεί έντονη συλλογική δραστηριότητα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την ανάπτυξη της περιοχής.

Ακούσθηκαν και συζητήθηκαν προτάσεις όπως: Η δημιουργία νέου Παραλιακού Δήμου που θα ενσωματώσει στην ενότητα του και την Αγία Μαρίνα,  η ανακήρυξη του παραλιακού μετώπου σε Τοπική ενδοδημοτική Κοινότητα “Αγίας Μαρίνας Αλυκού”, ακόμη και η πρόταση απόσχισης της περιοχής από το Δήμο Κρωπίας και προσάρτησης της σε όμορο Δήμο με εκσυγχρονισμένο παραλιακό μέτωπο.

Ο έντονος και δικαιολογημένος αυτός προβληματισμός στάθηκε και η αφορμή της δημιουργίας της κίνησης πολιτών για την ανακήρυξη του παραλιακού μετώπου σε “Τοπική Ενδοδημοτική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας”, πρόταση που ήδη έχει τεθεί προς έγκριση σε διαδικτυακή ψηφοφορία και σε έγγραφη συλλογή υπογραφών και που από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα εμφαίνεται η ευρεία αποδοχή της από τους κατοίκους της περιοχής (η διαδικασία είναι σε εξέλιξη).

Κύριε Υπουργέ:

Κατόπιν των ανωτέρω και με τη πεποίθηση ότι η αυτοδιοικητική αυτή πράξη, της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων του Δήμου Κρωπίας, με την ανακήρυξη του παραλιακού μετώπου του Δήμου σε “Τοπική Ενδοδημοτική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας Αλυκού”, θα συνδράμει καταλυτικά στην ανάπτυξη της περιοχής και την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων της. Παρακαλούμε όπως προχωρήσετε στην νομοθετική της υλοποίηση, στο πλαίσιο των αυτοδιοικητικών αλλαγών που σχεδιάζετε.

Υ.Σ.: Κρίνουμε ότι η δημιουργία ενός Νέου Παραλιακού Δήμου που θα ενσωμάτωνε στην ενότητα του, τις παραλιακές περιοχές από την Αγία Μαρίνα του Δήμου Κρωπίας μέχρι και την Παλαιά Φώκαια του Δήμου Σαρωνικού, θα αποτελούσε μια ουσιαστική αυτοδιοικητική πράξη που πιστεύουμε θα συντελούσε καταλυτικά στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του Ν/Α Σαρωνικού, θα αποδέσμευε το παραλιακό μέτωπο από την αυτοδιοικητική εξάρτηση της ενδοχώρας που εκφράζει και υπηρετεί διαφορετικά αναπτυξιακά συμφέροντα των κατοίκους της και κρατάει πίσω την ανάπτυξη του και θα το συνέδεε υποστηρικτικά με τα τουριστικά και οικονομικά αναπτυξιακά έργα του Ελληνικού.

Με την πεποίθηση ότι το αίτημα των κατοίκων της Αγίας Μαρίνας είναι εύλογο και ο προβληματισμός για την αναγκαιότητα δημιουργίας ανεξάρτητου παραλιακού Δήμου θα σας απασχολήσει θετικά, παραμένουμε στην διάθεση σας για κάθε περαιτέρω συνεργασία.

Με εκτίμηση

Η Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης Πολιτών

“Η Αγία Μαρίνα Τοπική Ενδοδημοτική Κοινότητα”