ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Δήμος Λαυρεωτικής:''Έναρξη αντιπυρικής περιόδου 2023''
Featured

Δήμος Λαυρεωτικής:''Έναρξη αντιπυρικής περιόδου 2023''

Έναρξη αντιπυρικής περιόδου 2023

Ο Δήμος Λαυρεωτικής πάντα δίπλα στον πολίτη και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος υπενθυμίζει τα μέτρα που είναι απαραίτητο να λαμβάνονται προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου για το έτος 2023.

Ειδικότερα από 1η Μαΐου έως και 31 Οκτωβρίου 2023 για να μηδενίσουμε το ενδεχόμενο πρόκλησης πυρκαγιάς καλούμε όλους τους κατοίκους του Δήμου Λαυρεωτικής να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες του Πυροσβεστικού Σώματος με αυξημένο αίσθημα ευθύνης:

Για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά:

!        Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).

!        Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.

!        Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών και δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, γιατί ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.

!        Σε καμία περίπτωση, δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.

!        Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου, ούτε όταν βρισκόμαστε στο δάσος.

!        Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος, γιατί υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους, ούτε γυάλινα μπουκάλια, γιατί ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά σε ξερά χόρτα, μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας.

!        Δεν προβαίνουμε σε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.

!        Δε σταθμεύουμε ποτέ το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, μετά το σβήσιμο της μηχανής, καθιστώντας ορατό τον κίνδυνο έναρξης πυρκαγιάς.

!        Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από τις εξατμίσεις όλων των τύπων οχημάτων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευνοϊκές για πυρκαγιά.

!        Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Μόλις αντιληφθούμε πυρκαγιά:

ü  Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΩΣ στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.

ü  Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

ü  Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.

ü  Ενημερώνουμε για την ένταση και τη διεύθυνση του ανέμου στην περιοχή.

Ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα απαγορεύεται να εγκαταλείπονται δίπλα σε κάδους ή στα πεζοδρόμια.

Για πληροφορίες σχετικά με την απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων και κλαδεμάτων οι δημότες μπορούν να καλούν την Υπηρεσία Καθαριότητας στα παρακάτω τηλέφωνα:

  • Κερατέα:

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κος Μακροδημήτρης Αθανάσιος 6983200400 Αποθήκη Καθαριότητας 2292042530

  • Λαύριο:

Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κα Κανελλοπούλου Ελένη 6975900800

Αποθήκη Καθαριότητας 2292026941