ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άρθρο του ecopress.gr με θέμα "Πολεοδομικός σχεδιασμός Αττικής: «κλείδωσε» σε Κερατέα και Λαύριο"

Σημαντικό σταθμό στην πορεία ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της Αττικής, που έχει θέσει σε πλήρη εφαρμογή η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους Δήμους αποτελεί η κύρωση των πράξεων εφαρμογής στην Κερατέα και η έγκριση νέων μελετών, με τις οποίες εντάσσονται στο σχέδιο πόλης περιοχές της Λαυρεωτικής.
Το σύνολο των Δήμων της Αττικής αντιμετωπίζουν πολεοδομικές εκκρεμότητες πολλών ετών, οι οποίες έχουν πλέον εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί προς οριστική επίλυση, με χρηματοδοτήσεις και αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής. Από τη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής «κλείνουν» εκκρεμότητες πολλών ετών και διαβιβάζονται σταδιακά προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έκδοση των εγκριτικών Προεδρικών Διαταγμάτων.
➡Εντάξεις στο σχέδιο πόλης
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, όπως πληροφορούμαστε έχει θέσει στις προτεραιότητες της Περιφέρειας, να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ώστε να ξεμπλοκάρουν εντάξεις χιλιάδων στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης, όπως επίσης να γίνουν έργα αναπλάσεων αντιπλημμυρικής θωράκισης και κοινωνικών υποδομών και να διευκολυνθούν επενδύσεις, ιδίως στον τουρισμό και τη μεταποίηση. Για το σκοπό αυτό έχει αναλάβει δράση, σε συνεχή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Αττικής, ο Αθανάσιος Κατσιγιάννης, εντεταλμένος σύμβουλος Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, πολιτικός μηχανικός, με μεγάλη επαγγελματική και πολιτική γνώση και εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος και πολεοδομίας, ο οποίος για την επίλυση των θεμάτων βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και παράλληλα με τους αρμόδιους του ΥΠΕΝ, ενώ εκπροσωπεί την Περιφέρεια και στο Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ..
➡Ο πολεοδομικός σχεδιασμός στην πράξη
Στην περίπτωση του Δήμου Λαυρεωτικής, η οποία εντάσσεται σε σειρά πολεοδομικών λύσεων που «κλειδώνουν» για πολλούς άλλους Δήμους σε αστικές και παραθεριστικές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο πολεοδομικός σχεδιασμός γίνεται πραγματικότητα, με την πράξη εφαρμογής.
Η πράξη εφαρμογής για την Κερατέα εκδόθηκε μετά από επτά χρόνια διαδικασιών, ενστάσεων, τριβών και καθυστερήσεων επισφραγίζοντας την υλοποίηση του πολεοδομικού σχεδίου στο πραγματικό πεδίο, με χειροπιαστά αποτελέσματα για τις ιδιωτικές περιουσίες και τις κοινόχρηστες υποδομές. Συγκεκριμένα 1000 ιδιοκτήτες αποκτούν 851 τελικά οικόπεδα έτοιμα προς οικοδόμηση (μετά και τη μεταγραφή της πράξης στο Κτηματολόγιο). Επίσης ο Δήμος Λαυρεωτικής αποκτά 16 στρέμματα γης τα οποία μπορεί να διαθέσει για την αποκατάσταση ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών από άλλη περιοχή.
❗️Κύρωση της Πράξης Εφαρμογής
Ειδικότερα ολοκληρώθηκε η «Κύρωση της Πράξης Εφαρμογής της Π.Ε.2 στις θέσεις «ΠΕΤΑ», «ΓΗΠΕΔΟ», «ΒΑΛΜΕΣΑ», «ΑΜΑΧΑΙΡΗ», «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ», της Δ.Ε. ΚΕΡΑΤΕΑΣ, του ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ»
Σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Κερατέα και το Λαύριο, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, συνοδευόμενος από τον Αθανάσιο Κατσιγιάννη, εντεταλμένος σύμβουλος Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής ενημέρωσε τον δήμαρχο Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά ότι ολοκληρώθηκε και κυρώθηκε από τη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού της περιφέρειας Αττικής η πράξη εφαρμογής της Κερατέας. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από την περιφέρεια Αττικής. Παράλληλα προωθήθηκε η ΠΕ Πανόραμα – Αγία Μαρίνα – Τουρκολίμανο της Δημοτικής Ενότητας Λαυρεωτικής. (Μαζί με τις ΠΈ Λουτρού Παλλήνης, Καρελλά Κορωπίου και Αγίας Μαρίνας Κορωπίου) στο ΥΠΕΝ για την έκδοση των σχετικών ΠΔ.
Από τα επίσημα στοιχεία για την πράξη εφαρμογής Κερατέας, προκύπτει ότι:
Η έκταση της περιοχής μελέτης είναι 1272,625 m², εκ των οποίων:
▪️781.754 m² είναι οικοδομήσιμοι χώροι
▪️100.653 m² είναι κοινόχρηστοι χώροι πράσινου
▪️16.638m2 χώροι εκπαίδευσης
▪️12.855 m² πρόνοια και πολιτιστικές δραστηριότητες
▪️60.662 m² αθλητικοί χώροι
▪️1340 m² χώρος εκκλησίας
▪️275.394 m² οδικό δίκτυο και
▪️2244 m² χώροι στάθμευσης.
Περίπου 1000 ιδιοκτήτες αποκτούν 851 τελικά οικόπεδα έτοιμα προς οικοδόμηση (μετά και τη μεταγραφή της πράξης στο Κτηματολόγιο).
Επίσης ο Δήμος Λαυρεωτικής αποκτά 16 στρέμματα γης τα οποία μπορεί να διαθέσει για την αποκατάσταση ρυμοτομούμενων ιδιοκτησιών από άλλη περιοχή.
Στην περιοχή περιλαμβάνεται αθλητικός χώρος (γήπεδο ποδοσφαίρου) η κατασκευή του οποίου είναι ενταγμένη στο Τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής.
➡Γρήγορος και ποιοτικός σχεδιασμός
Ο Αθανάσιος Κατσιγιάννης σημειώνει σχετικά σε μήνυμα του ότι: «Θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο Δημήτρη Λουκά για την εξαιρετική συνεργασία και να τον συγχαρώ για το ζήλο και την επιμονή του για την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού του Δήμου του. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την διευθύντρια χωρικού σχεδιασμού της περιφέρειας ΑΤΤΙΚΗΣ και όλους τους συνεργάτες της διεύθυνσης που εργάζονται με αυταπάρνηση – σε δύσκολους καιρούς και με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Η κατεύθυνση και οδηγία του Περιφερειάρχη είναι να προωθούνται γρήγορα αλλά και ποιοτικά τα πολεοδομικά ζητήματα και αυτό ακολουθούμε».