ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

To EΠΑΛ Λαυρίου αναβαθμίζεται ως Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο !!!

Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων & Νίκης Κεραμέως το ΕΠΑΛ Λαυρίου αναβαθμίζεται και θα λειτουργήσει ως Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο από τη νέα σχολική χρονιά.

Όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση το Πρότυπο Επαγγελματικό Λύκειο (Π.ΕΠΑ.Λ.) Λαυρίου βρίσκεται ανάμεσα στα 19 Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια  (Π.ΕΠΑ.Λ.) που ιδρύονται από το σχολικό έτος 2022-2023 και θα συστεγασθεί́ με το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑ.Λ. Λαυρίου με έδρα το Λαύριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής.

Οι τομείς που θα διδάσκονται στα Πρότυπα ΕΠΑΛ είναι ιδιαιτέρως ελκυστικοί για τους νέους και τις νέες, καθώς αφορούν σε επαγγέλματα σύγχρονα, με προοπτικές και μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσουν οι τομείς:

•             Διοίκησης και Οικονομίας

•             Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού

•             Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού

•             Μηχανολογίας

•             Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων

•             Πληροφορικής

•             Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας

«Το δίκτυο των Πρότυπων ΕΠΑΛ, που ξεκίνησε πέρυσι, επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, παρέχοντας στους μαθητές μας τη δυνατότητα για ακόμη πιο ποιοτική επαγγελματική εκπαίδευση. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της συνολικής αναβάθμισης και εν γένει αλλαγής φιλοσοφίας ως προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τις προοπτικές που ανοίγει στις νέες και τους νέους μας. Το Επαγγελματικό Λύκειο αποτελεί μία ποιοτική, αξιόπιστη επιλογή για όλους, που αξιοποιεί κλίσεις και δεξιότητες, ανταποκρίνεται στις επιθυμίες των μαθητών και τις σύγχρονες επαγγελματικές προκλήσεις, παρέχει γνώσεις και δεξιότητες σε σύγχρονους κλάδους υψηλής ζήτησης» δήλωσε η Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

✎  Ο νόμος σχετικά με την οργάνωση και  λειτουργία των Π. ΕΠΑΛ μας ενημερώνει ότι:

 1. Τα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια (Π. ΕΠΑ.Λ.) είναι ημερήσιες σχολικές μονάδες που ανήκουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

2. Η φοίτηση είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α’, Β’ και Γ’.

3. Τα προγράμματα διδασκαλίας των Π. ΕΠΑ.Λ. περιλαμβάνουν μαθήματα γενικής παιδείας, μαθήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης προσανατολιστικού χαρακτήρα, μαθήματα τομέα, μαθήματα ειδικοτήτων, ειδικά μαθήματα τα οποία έχουν ιδιαίτερο οικονομικό αναπτυξιακό χαρακτήρα για την περιοχή που εδρεύει το Π. ΕΠΑ.Λ. και πρακτική άσκηση (1) μία ημέρα της εβδομάδας για τις τάξεις Β’ και Γ’ και για έξι (6) ώρες, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών του εργαστηριακού μέρους των μαθημάτων, σε φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα της περιοχής και σύμφωνα με τις προτάσεις του οικείου Σ.Π.Α.Α.Ε.. Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί να γίνει πρακτική άσκηση εφαρμόζεται το συμβατικό πρόγραμμα σπουδών. Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Α’ τάξης περιλαμβάνει κοινά για όλους τους μαθητές μαθήματα γενικής παιδείας και μαθήματα επαγγελματικής κατεύθυνσης προσανατολιστικού χαρακτήρα.

4. Το Δημόσιο καλύπτει τις δαπάνες της ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των μαθητών σε κάθε τυχόν ατύχημα κατά την άσκηση στα εργαστήρια των Π. ΕΠΑ.Λ., κατά το μέρος που οι δαπάνες αυτές δεν καλύπτονται από άμεση ή έμμεση ασφάλιση.

5. Το σύνολο των μαθημάτων δύναται να γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένες θεματικές αίθουσες διδασκαλίας. Σε περίπτωση που ο αριθμός των αιθουσών δεν επαρκεί οι αίθουσες μπορούν να είναι διαθεματικές.

Ο μαθητής ή οι γονείς/κηδεμόνες του, εάν είναι ανήλικος, υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής για το Π. ΕΠΑ.Λ. της επιλογής του, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία πραγματοποιείται με τον τρόπο και σε χρόνο που ορίζουν οι κείμενες διατάξεις.

6. Οι μαθητές των Β’ και Γ’ τάξεων της υφιστάμενης σχολικής μονάδας ΕΠΑΛ όπου ιδρύεται και λειτουργεί παράλληλα και Πρότυπο ΕΠΑΛ, κατά το σχολικό έτος 2021-2022, συνεχίζουν και ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στην τάξη στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, κατά τα σχολικά έτη 2021-2022 και 2022-2023, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τα ΕΠΑΛ.

✎  Σχετικά με το Εκπαιδευτικό προσωπικό

1. Τα Π. ΕΠΑ.Λ. στελεχώνονται από εκπαιδευτικούς αυξημένων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, με την κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση, την παιδαγωγική επάρκεια και εμπειρία, ώστε να είναι σε θέση να εφαρμόσουν καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, να αξιοποιήσουν σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό στην επαγγελματική εκπαίδευση, πιλοτικές δράσεις σύνδεσης με την αγορά εργασίας και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και να εκπληρώσουν τους γενικούς σκοπούς των Π. ΕΠΑ.Λ., όπως καθορίζονται στην παρ.  1 του άρθρου 16 του ν. 4763/2020 (Α’ 254).

2. Το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό της υφιστάμενης σχολικής μονάδας ΕΠΑ.Λ. όπου ιδρύεται και λειτουργεί παράλληλα Πρότυπο ΕΠΑ.Λ., διατηρεί την οργανική του θέση και μετά την πλήρη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Π.ΕΠΑ.Λ., κατά το διδακτικό έτος 2023-2024, οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί εντάσσονται, με τις οργανικές τους θέσεις, στο εκπαιδευτικό προσωπικό του Π.ΕΠΑ.Λ.

 3. Οι ανωτέρω εκπαιδευτικοί των Π.ΕΠΑ.Λ. επιμορφώνονται στο Κέντρο Επιμόρφωσης που ιδρύεται σε κάθε Π.ΕΠΑ.Λ. στα αντικείμενα της διδασκαλίας τους, ιδίως για την περιοδική ενημέρωσή τους για τις εξελίξεις στην επιστήμη τους και τη διδακτική των αντικειμένων τους, καθώς και για την απόκτηση των δεξιοτήτων που απαιτούνται για το εκπαιδευτικό τους έργο στο Π.ΕΠΑ.Λ. Στην επιμόρφωση συνδράμουν κυρίως Α.Ε.Ι., ερευνητικοί φορείς και επιχειρήσεις της περιοχής.

protipa 1

protipa 2