ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Φωτιά: Σκληρή μάχη στα Βίλια για τέταρτη ημέρα - Εκκενώθηκαν οικισμοί

Μια εξαιρετικά δύσκολη μάχη εξακολουθούν να δίνουν, για τέταρτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Βίλια, όπου μαίνονται συνολικά τέσσερα μεγάλα πύρινα μέτωπα στις περιοχές Παλαιοχώρι. Καραούλι, Παλαιοκούνδρα, Άγιος Γεώργιος και στο Όρος Πατέρας, καίγοντας ό,τι έχει απομείνει από ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στη Δυτική Αττική.

Λίγο μετά τις 06:00 η φωτιά είχε φτάσει στην περιοχή Τιτάν του δήμου Μάνδρας, ενώ ήδη η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για προληπτική εκκένωση των οικισμών Τιτάν και Αγία Σωτήρα.

«Έχει κατέβει η φωτιά από τη θέση Καραούλι κάτω σε εμάς έχει πολύ κάπνα. Βλέπω τη φωτιά από το μπαλκόνι μου. Είμαι μαζί με τη μητέρα και την κόρη μου, θα φύγω προς Μάνδρα», δήλωσε κάτοικος της Αγίας Σωτήρας στο MEGA.

Οι ελπίδες περιορισμού βρίσκονται για άλλη μια φορά στα εναέρια μέσα με την πυροσβεστική να ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν ρίψεις νερού πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Beriev.

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του στο Open, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος δήλωσε ότι η φωτιά απειλεί σπίτια στους οικισμούς Καραούλι και Θέα.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη καθώς η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, ενώ πλέον οι δυνάμειες της πυροσβεστικής, οι εθελοντές και ο Στρατός πέρα από την αναζωπυρώσεις και τις ενεργές εστίες θα βρεθούν αντιμέτωποι και με ανέμους που από το μεσημέρι και μετά θ απνέουν 5 με 6 μποφόρ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Σημειώνεται ότι το βράδυ που πέρασε η κινητοποίηση που υπήρξε για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών προκειμένου το πύρινο μέτωπο να μην περάσει στον οικισμό των Βιλίων ήταν συγκλονιστική.

Δύσκολη δεύτερη ημέρα στα πύρινα μέτωπα

Ώρα 23:00: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι. Διάσπαρτες εστίες μαίνονται σε κοντινή απόσταση από την κοινότητα των Βιλίων.

'Ωρα 21:30: Επί ποδός ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές σε καίρια σημεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπύρωση του μετώπου που περικύκλωσε από δύο πλευρές την κοινότητα των 4.000 κατοίκων. Ο οικισμός σώθηκε χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών μέσων, καθώς και των κατοίκων, ενώ ευτυχές γεγονός ήταν η αλλαγή της κατεύθυνσης των ανέμων.

Η φωτιά αυτήν την ώρα μαίνεται ανεξέλεγκτη σε δασική έκταση. Η κατεύθυνση των ανέμων είναι ευνοϊκή για τα Βίλια και η έντασή τους πολύ χαμηλή. Την ίδια ώρα, μαίνονται δύο άλλα μέτωπα πυρκαγιάς, το ένα με κατεύθυνση προς Οινόη και το δεύτερο προς Προφήτη Ηλία.

Εκτιμάται ότι από τα μεσάνυχτα οι άνεμοι θα μετατραπούν σε βορειάδες, κάτι που σημαίνει ότι θα επιστρέψει στις ήδη καμένες εκτάσεις.