ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Εβδομάδα 15/4 – 19/4 στα ΚΔΑΠ Δήμου Μαραθώνος

Εβδομάδα 15/4 – 19/4 στα ΚΔΑΠ Δήμου Μαραθώνος

Εργαστήρι σχολικής μελέτης:

Πιστοί στο καθημερινό μας ραντεβού μαθητές και δασκάλες, ετοιμάζουμε τα μαθήματα της επόμενης μέρας με έμφαση στην κάλυψη των γνωστικών κενών αλλά και την επανάληψη σε βασικές θεματικές ενότητες του κάθε μαθήματος γιατί "επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως".

Εργαστήρι παραμυθιού - ταξιδιού στη γνώση:

Αυτήν την εβδομάδα οι παγκόσμιες ημέρες αλλά και οι μέρες της Σαρακοστής που κορυφώνονται με την έλευση της εβδομάδας των Παθών του Κυρίου μας έδωσαν την ευκαιρία για αναγνώσματα, λαϊκούς θρύλους και γνώση εθίμων και γεγονότων!

i) Στις 15 /4 ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Τεχνης και ημέρα γέννησης του Λεονάρντο ντα Βίντσι! Τα παιδιά έμαθαν για τα έργα, τη ζωή, τα εμπόδια που συνάντησε, τα σχέδια που έκανε ακόμα και αν δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα! Αυτό που εντυπωθηκε στα παιδιά ήταν οι πολλές ιδιότητες του ευφυούς αναγεννησιακού ντα Βίντσι :*φτιάξαμε τον άνθρωπο του Βιτρούβιου και ένα flip book με γεγονότα και έργα σταθμούς στη ζωή του

ii) Στις 16/4 ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Θορύβου και Παγκόσμια Ημέρα Φωνής και το παραμύθι " Αμάλια" του Αντώνη Παπαθεοδούλου μας έδωσε τη καλύτερη ευκαιρία να πούμε "Όχι στον θόρυβο , Ναι στην φωνή!" *φτιάξαμε μια ντουντουκα που σκοπό όμως δεν έχει να κάνει θόρυβο αλλά να ακούσει ο καθένας από εμάς τη προσωπική του φωνή.

iii) Μιλήσαμε για τον λαγό ως σύμβολο βλάστησης και γονιμότητας στη Δυτική Ευρώπη και την υιοθέτηση του από την Ελλάδα ως διακοσμητικό στοιχείο κάθε Πάσχα, ώστε συνδέεται πια με τη μεγάλη αυτή γιορτή * φτιάξαμε κρεμαστούς λαγούς με λουλούδια και χόρτο

iv) Με αφορμή την εβδομάδα που διανύουμε που τελειώνει με τον Ακάθιστο Ύμνο στην Παναγία με τις 24 στροφές των Χαιρετισμών, διαβάσαμε την Υπερμαχω και δύο λαϊκούς θρύλους για την Πασχαλιά και την ευλογία της από την Παναγία * φτιάξαμε την εικόνα της βρεφοκρατούσας Παναγίας με κομμάτι πασχαλιάς σε βυζαντινό στυλ αγιογραφίας και χαρίσαμε παπυράκι τυλιγμένο στα παιδιά με το "Υπερμάχω".

v) Διαβάσαμε το παραμύθι της Ρεννας Ρώσση - Ζαΐρη " Τα λουλούδια της ελπίδας" και μάθαμε γιατί οι παπαρούνες φυτρώνουν κάθε Άνοιξη και Πάσχα και * αφού ζωγραφισαμε την αγαπημένη μας σκηνή απ' το παραμύθι,*φτιάξαμε 3d σταυρούς με βάση και παπαρούνα να τυλίγεται πάνω τους με το μεγάλο ηλικιακό γκρουπ και σταυρούς με 3d παπαρούνες σε χαρτόνι με το μικρότερο, ενώ χαρίσαμε στα παιδιά τυλιγμένο παπυρακι με την ιστορία. vi) Τέλος, κάναμε μια πρώτη ανάγνωση του βιβλίου :" Η Ανάσταση του Χριστού" σε έμμετρο λόγο, του Φιλίππου Μανδηλαρά με την επόμενη εβδομάδα να είναι αφιερωμένη στα Πάθη του Κυρίου και στα έθιμα της Μεγάλης εβδομάδας αλλά και στην αναβίωση του εθίμου του Λαζάρου και των καλάντων μαζί με τα πατροπαράδοτα λαζαρακια του Εργαστηρίου μας!

Θεατρικό παιχνίδι:

Αυτοσχεδιασμούς, μίμηση, συνεργασία, εναλλαγή εκφράσεων και φανταστικά σενάρια είχε η εβδομάδα μας στο θεατρικό παιχνίδι. Με τα παιδιά να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, απολαύσαμε το θεατρικό παιχνίδι με όλα του τα οφέλη να μας γεμίζουν όμορφα συναισθήματα.

Μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου:

Λαγουδάκια μέσα σε αβγά πασχαλινά, με πεταλούδες και πασχαλίτσες να τριγυρίζουν στα χαρτιά μας φτιάξαμε, όμορφες ζωγραφιές με πολλά χρώματα και τεχνική βήμα βημα. Τα παιδιά απόλαυσαν την διαδικασία και ανταλλάξαμε ιδέες για σχέδια ζωγραφικής που θα μπορούσαμε να κάνουμε και να φτιάξουμε όμορφες πασχαλινές καρτες και να γράψουμε τις ευχές μας για το Πάσχα και την ανάσταση.

Το θέμα του Πάσχα έκλεισε τον κύκλο του στα μαθήματα σχεδίου με ένα σχέδιο αφιερωμένο στην σταύρωση. Τα παιδιά έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν για να αποτυπώσουν στο χαρτί την ώρα της παράδοσης του Χριστού μας πάνω στον Σταυρό. Έντονες και απαλές σκιάσεις ολοκλήρωσαν τις προσπάθειες των παιδιών. Η εξέλιξη και η διάθεση είναι στο ζενίθ..

Την Τρίτη 23 και την Τετάρτη 24 Απριλίου στο κδαπ Αγίας Μαρίνας και την Παρασκευή 26 για το κδαπ του Μαραθώνα, θα κάνουμε εργαστήρι λαμπαδας. Οποίο παιδί επιθυμεί να συμμετέχει μπορεί να φέρει μια λαμπάδα και την διάθεση του και θα φτιάξουμε για άλλη μια χρονιά τις πιο όμορφες λαμπάδες.

Εργαστήρι κατασκευάζω και δημιουργώ:

Με αφορμή την άνοιξη φτιάξαμε χρωματιστά πουλάκια που κελαηδούν στα δέντρα και όμορφες τουλίπες

Με αφορμή το Πάσχα φτιάξαμε μικρά κοτοπουλάκια που βγαίνουν απ το αβγό τους αλλά και πασχαλινές κάρτες.

Εργαστήρι συναισθηματικής αγωγής:

Με τα παιδιά μιλήσαμε για τις «ρίζες» του καθενός, δηλαδή τους ανθρώπους που έχει ο καθένας και τον βοηθανε να μην επηρεάζεται από τον «αέρα», δηλαδή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά.