Μαραθώνος

Μαραθώνας: Έρχεται ο διαγωνισμός για το έργο του βιολογικού καθαρισμού
Ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ Μαραθώνα πήρε νέα παράταση - Το έργο εντάσσεται σε ευρύτερο σχεδιασμό ΕΥΔΑΠ για αποχέτευση στην Ανατολική Αττική με σημαντική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ
Ο διαγωνισμός για το έργο κατασκευής του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στον Δήμο Μαραθώνα, το οποίο θα εξυπηρετεί την αποχέτευση της ευρύτερης περιοχής, έλαβε νέα μικρής διάρκειας παράταση. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό μετατέθηκε από τις 19 στις 27 Ιουνίου, μετά από αιτήματα ενδιαφερόμενων εταιρειών. Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχική ημερομηνία ήταν η 19η Μαΐου. Το έργο της ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνει την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού και των μεταφορικών αγωγών στον Δήμο Μαραθώνα. Η συνολική διάρκεια ορίστηκε σε 125 μήνες, με τα πρώτα 3-4 χρόνια να αφορούν τις κατασκευαστικές εργασίες και τα υπόλοιπα στη λειτουργία της εγκατάστασης.
Στον Δήμο Μαραθώνα λειτουργούν αυτή τη στιγμή τρεις εργολαβίες που υλοποιούν τα δίκτυα αποχέτευσης σε περιοχές όπως η Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, Ν. Βουτζάς, Μαραθώνας και άλλες. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025, με προϋπολογισμό 65,2 εκατ. ευρώ (52,58 εκατ. χωρίς ΦΠΑ). Η σύμβαση προβλέπει ολοκλήρωση σε 90 μήνες από την υπογραφή.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή. Λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού και της άρσης των περιορισμών ανεκτέλεστου υπολοίπου, αναμένεται ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η ΕΥΔΑΠ έχει επιταχύνει τη δημοπράτηση σημαντικών έργων, αξιοποιώντας τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις.
Χωρητικότητα και Μελλοντικοί Διαγωνισμοί
Το ΚΕΛ Μαραθώνα θα εξυπηρετεί πληθυσμό 51.400 κατοίκων, με παροχή 4.600 m³/ημ. τον χειμώνα και 9.880 m³/ημ. το καλοκαίρι. Στόχος είναι να προχωρήσει και ο διαγωνισμός για το ΚΕΛ Ραφήνας-Πικερμίου & Σπάτων-Αρτέμιδας (135.000 κάτοικοι, παροχή έως 23.650 m³/ημέρα το καλοκαίρι).
Τα ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας, Μαραθώνα και Ραφήνας-Σπάτων συγκροτούν τον βασικό πυρήνα διαχείρισης λυμάτων της Ανατολικής Αττικής. Στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου συνεχίζονται έργα αποχέτευσης σε Πικέρμι, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη και άλλες περιοχές, με στόχο ολοκλήρωσης το 2026. Αντίστοιχα έργα προχωρούν και στους Δήμους Σπάτων-Αρτέμιδας και Παλλήνης. Τέλος, πρόσφατα δημοσιεύτηκε και νέος διαγωνισμός για έργο αποχέτευσης στην Παιανία, με προϋπολογισμό 23,5 εκατ. ευρώ.