ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήμος Μαραθώνος: Επιστολή προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

ΘΕΜΑ: Παράταση προθεσμιών υποβολής αιτήσεων που αφορούν στην αποκατάσταση των πληγέντων κτηρίων, έπειτα από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 Όπως είναι γνωστό, με βάση τις μέχρι σήμερα ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις,  καθορίστηκε ως καταληκτική προθεσμία για κατάθεση φακέλου για έκδοση Άδειας Επισκευής, για καθορισμό δικαιούχου Σ.Σ. για ανακατασκευή ή αυτοστέγαση, αλλά κυρίως για την έκδοση Έγκρισης χορήγησης Σ.Σ. για αυτοστέγαση (αγορά έτοιμου κτιρίου) η 31η Δεκεμβρίου 2020 (αφορά σε όσους ήδη έχουν τη Βεβαίωση Καθορισμού Δικαιούχου Σ.Σ. για αυτοστέγαση, αλλά δεν έχουν ακόμη καταφέρει να βρουν την κατάλληλη κατοικία για να στεγαστούν).

Η συλλογή των δικαιολογητικών από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (σύνταξη σχεδίων και λοιπών δικαιολογητικών από τους ιδιώτες μηχανικούς, δικαιολογητικά από το Γραφείο Κτηματογράφησης, Υποθηκοφυλακείο, ΑΑΔΕ) για την ορθή συμπλήρωση των φακέλων που πρέπει να κατατεθούν στον αρμόδιο Τ.Α.Ε.Φ.Κ.-Α.Α., αλλά κυρίως ο εντοπισμός και η αγορά νέας κατοικίας καθίστανται πάρα πολύ δύσκολα, με δεδομένες τις συνθήκες που δημιουργούνται από το πρώτο και το δεύτερο απαγορευτικό (lockdown), στο πλαίσιο ελέγχου των επιπτώσεων εξαιτίας του COVID-19, δυσχεραίνοντας την ήδη απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία.

Στο ανωτέρω, θα πρέπει να προστεθούν και οι εκκρεμότητες νομοθέτησης των όσων αφορούν στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πληγείσας περιοχής, αλλά και της εφαρμογής των όσων αναφέρονται σχετικά με το δασικό χαρακτήρα των εκτάσεων στο Μάτι (Ν.4685/2020, άρθρο 102, Φ.Ε.Κ. 92 Α’).

Κατόπιν των ανωτέρω, αλλά και έπειτα από απαίτηση μεγάλου αριθμού δημοτών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, σας αποστέλλουμε αίτημα για 12μηνη παράταση όλων των προθεσμιών που απαιτείται κατά την κρίση σας προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αποκατάσταση της πληγείσας περιοχής και βέβαια σε κάθε περίπτωση των προθεσμιών υποβολής αίτησης για κατάθεση νέου φακέλου επισκευής, για τον καθορισμό δικαιούχου Σ.Σ. για ανακατασκευή και αυτοστέγαση, αλλά και για την έκδοση έγκρισης χορήγησης Σ.Σ. για αυτοστέγαση, ενώ θα πρέπει στα ίδια πλαίσια να εξεταστεί και η παράταση των αιτημάτων που αφορούν στους πληγέντες περιβάλλοντες χώρους κτηρίων στην ίδια περιοχή.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για κάθε συνεννόηση.

 

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα

Στέργιος Ν. Τσίρκας