ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Πάγια θέση του Δήμου Μαρκοπούλου η πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας και πρόληψης

7η Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγείας – Πάγια θέση του Δήμου Μαρκοπούλου η πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας και πρόληψης

Στις 7 Απριλίου 2023 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) γιορτάζει την 75η επέτειό του και αποτελεί μια σπουδαία ευκαιρία να ανατρέξουμε στις επιτυχίες της δημόσιας υγείας που βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τις τελευταίες επτά δεκαετίες, αλλά και να παρακινήσουμε τη δράση, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων υγείας του σήμερα και του αύριο.

Όπως το γεγονός, ότι ενώ το δικαίωμα στην υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας – όταν και όπου τις χρειάζονται – χωρίς οικονομικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, υπολογίζεται πως σήμερα το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, καταβάλλουν υπέρογκες ή εξαθλιωτικές δαπάνες για την υγεία, με σημαντικές ανισότητες να επηρεάζουν όσους βρίσκονται σε πιο ευάλωτες συνθήκες.

Ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει διανύσει μια μακρά διαδρομή, όπου έχει θέσει έμπρακτα ως απόλυτη προτεραιότητα του, την προαγωγή της πρόληψης και της ενημέρωσης σε θέματα Υγείας, για όλους τους δημότες. 

Ενδεικτικά, μέσα στην τελευταία διετία, με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Μένης Βαμποράκη, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχει προχωρήσει σε:

Ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα «Μελίτη» στις 17-2-2023, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), τον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), στα Γραφεία της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Προληπτική δράση για την προαγωγή της παιδικής και εφηβικής υγείας, πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3 – 7 Οκτωβρίου 2022 στον Δήμο Μαρκόπουλου, σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Δεκάδες δημότες αγκάλιασαν την προληπτική δράση, για την υλοποίηση της οποίας, «Το Χαμόγελο» διέθεσε το κινητό Πολυιατρείο «Ιπποκράτης» του Οργανισμού, που εγκαταστάθηκε στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Γυμναστηρίου Μαρκοπούλου και στο οποίο εξετάστηκαν δωρεάν 100 παιδιά και μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από οδοντίατρους – μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, παιδίατρους, οφθαλμίατρους, ωτορινολαρυγγολόγους – μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς και από εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού.

Παράλληλα με την εξέταση, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση σε κάθε παιδί και στον συνοδό του, για την κατάσταση της στοματικής και σωματικής του υγείας, για τη σημασία της πρόληψης, παραδίδοντάς του και το Ατομικό Δελτίο Εξέτασης.

Έναρξη λειτουργίας του Συμβουλευτικού Σταθμού για την Άνοια στον Δήμο Μαρκοπούλου στις 21-9-2022, με αφορμή το μήνα Σεπτέμβριο, που έχει οριστεί ως παγκόσμιος μήνας αφιερωμένος στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από άνοια και τους φροντιστές τους, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Alzheimer, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργία δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την άνοια στους Δήμους της Ελλάδας», που υλοποιεί η εταιρεία Alzheimer Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Έναρξη του προγράμματος «Εγγραφής Τράπεζας Μυελού των Οστών» του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» στο Δήμο Μαρκοπούλου στις 19-9-2022. Το Πρόγραμμα αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών, προκειμένου να στηρίξουν το Σύλλογο, εγγράφοντας όσο περισσότερους νέους εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών. Η διαδικασία περιλαμβάνει αίτηση και αναλυτική ενημέρωση του ενδιαφερόμενου, όπως και λήψη δείγματος, προκειμένου να διαπιστωθεί η ιστοσυμβατότητα του. Σημειώνεται, ότι η διαδικασία αίτησης και εγγραφής εθελοντή Δότη αιμοποιητικών κυττάρων, καθώς και η αρχική λήψη του επιχρίσματος, πραγματοποιούνται από ειδικευμένο προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας, στο χώρο του Κοινωνικού Φαρμακείου, κατόπιν ραντεβού.

Διανομή ιατροφαρμακευτικού υλικού σε οικογένειες Ρομά του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας στις 13-5-2022, όπως αναλγητικά και αντιπυρετικά φάρμακα, αλλά και παραφαρμακευτικό υλικό, όπως μάσκες, οινόπνευμα και γάντια, στο πλαίσιο ενίσχυσης ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων του Δήμου, που το έχουν ανάγκη.

Με το Πρόγραμμα Ψυχικής Υγείας «Έλα να μιλήσουμε..», που ανακοίνωσε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου στις 10-5-2022, εγκαινίασε ένα νέο κύκλο αρωγής και επικοινωνίας, που έχει ως στόχο να «σπάσει» η σιωπή απέναντι στη βίαιη συμπεριφορά, συντροφική βία, σεξουαλική κακοποίηση ή το άγχος στην εφηβεία και να υποστηριχθούν άτομα που έκρυβαν τα παραπάνω προβλήματα, για να τα αντιμετωπίσουν και να ξεφύγουν από αυτόν το φαύλο κύκλο.

Την παροχή εμβόλιμων ραντεβού για δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις ανακοίνωσε στις 17-3-2022 ο Δήμος Μαρκοπούλου, έπειτα από την αποδοχή σχετικού αιτήματός του, από το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου. Η συγκεκριμένη συνεργασία έγκειται στον προγραμματισμό εμβόλιμων ραντεβού μέσω του Δήμου, για εξετάσεις που αφορούν τον Καρδιολογικό Έλεγχο, την Οστεοπόρωση και την Άνοια.

Ήδη από τις 4-1-2022, ο Δήμος είχε εξασφαλίσει για όλους τους δημότες, τη δωρεάν χρήση του λογισμικού των ΚΕΠ Υγείας, το οποίο χρησιμοποιείται σαν βασικό εργαλείο επικοινωνίας και ενημέρωσης των δημοτών, όπως και τη διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων.

Στο άμεσο μέλλον, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μαρκοπούλου προγραμματίζει τη διοργάνωση επιμορφωτικής εκδήλωσης για τις Πρώτες Βοήθειες και την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Εκτός του απαραίτητου βασικού θεωρητικού πλαισίου, η δράση θα πλαισιωθεί και με πρακτική εκπαίδευση στις παραπάνω τεχνικές. Απευθύνεται κυρίως σε πολίτες και όχι αποκλειστικά σε εξειδικευμένο προσωπικό υγείας, σωμάτων ασφαλείας ή διασώστες.

Ακόμα και η βασική γνώση πρώτων βοηθειών και ΚΑΡΠΑ, αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα για να σωθεί μια ζωή. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη, χιλιάδες άνδρες και γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από καρδιακή προσβολή. Ο θάνατος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν είχε ξεκινήσει άμεσα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Με γνώμονα την πρόσβαση όλων των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας και πρόληψης, ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας συνεχίζει αδιάκοπα μέσω των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών του, τις πρωτοβουλίες του για την πρόληψη, ενημέρωση και συμμετοχή σε προγράμματα υγείας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ.