ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Μυρρινούς» 2012 -2022: 10 Χρόνια Ακατάπαυστης Δουλειάς για την Διάδοση και Προβολή τόσο της Τοπικής όσο και της ευρύτερης Ελληνικής Παράδοσης.

Ο Χορευτικός και Λαογραφικός Όμιλος Μαρκοπούλου & Πόρτο Ράφτη «Μυρρινούς» ιδρύθηκε το 2012 ως φυσική συνέχεια του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Μαρκοπούλου που εκείνη την περίοδο διέκοψε τη λειτουργία του.

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών λειτουργούσε από το 1998 με χοροδιδάσκαλο τον Φώτη Φλώρο, ο οποίος συνεχίζει  με αγάπη, μεράκι και σεβασμό στην παράδοση τη διδασκαλία σε μαθητές όλων των ηλικιών.

Σκοπός του ομίλου είναι η διάσωση, διάδοση και προβολή τόσο της τοπικής όσο και της ευρύτερης Ελληνικής παράδοσης (παραδοσιακός χορός, λαογραφία, ήθη και έθιμα του τόπου μας).

Στα πλαίσια αυτά έχει πραγματοποιήσει πλήθος Παραστάσεων στην περιοχή και εμφανίσεις σε Πολιτιστικές Εκδηλώσεις και Φεστιβάλ Παραδοσιακού χορού ανά την Ελλάδα.

Φέτος η συμπλήρωση των 24 χρόνων συνεχούς έργου του Δασκάλου Φώτη Φλώρου σηματοδοτήθηκε με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 22.06 και στην οποία έλαβαν μέρος όλες οι χορευτικές ομάδες του Ομίλου όπως και με το 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Μαρκοπούλου με καλεσμένους Πολιτιστικούς Φορείς τόσο της περιοχής όσο και από την υπόλοιπη Αττική.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Το 1ο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το 2017 κι έκτοτε με συνδιοργανωτές το Δήμο Μαρκοπούλου και την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου κατάφεραν να γίνει θεσμός.

Οι Παραστάσεις Λήξης και το Φεστιβάλ είναι οι σταθερές διοργανώσεις της «Μυρρινούς».

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούν συχνά θεματικές παραστάσεις/αφιερώσεις.

Πριν την αναγκαστική παύση των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων λόγω της Πανδημίας του κορωνοϊού αναβίωσαν μετά από 35 χρόνια (2018 & 2019) το Τοπικό Αποκριάτικο Έθιμο των Μουσούνων.

Κορυφαία Στιγμή για τον Όμιλο ήταν επίσης η Εκδήλωση για την Άφιξη των λαμπαδηδρόμων στο Μαρκόπουλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και στο Λιμάνι του Πόρτο Ράφτη στους Παρολυμπιακούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς.

Συμμετέχουν πάντα στις Επετειακές Παρελάσεις των Εθνικών Εορτών που πραγματοποιούνται στο Δήμο Μαρκοπούλου ενώ συχνά οργανώνουν εκδρομές για συνεύρεση με Συλλόγους σε άλλες πόλεις και επίσκεψη σε μέρη Λαογραφικού Ενδιαφέροντος όπως Εκθέσεις και Λαογραφικά μουσεία.