ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

"ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2019 - 2022" και "ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ 2021-2023" του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαρκοπούλου.

ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ 2019-2022
 
1. Η νέα διοίκηση με άμεσες ενέργειες καταλυτικής σημασίας ολοκλήρωσε τις προσπάθειες ετών και πέτυχε τη νομιμοποίηση του Λιμένα Αγίου Νικολάου, ενώ επίσης προωθεί τις διαδικασίες για την επαναχάραξη του αιγιαλού στη θέση που ορίζει πλέον ο νόμος.
 
2. Εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, Πρόσκληση 7, για νομιμοποιήσεις και μελέτες επισκευής και ανάπλασης σε όλο το παράκτιο μέτωπο (π.χ οι σοβαρές βλάβες στη λεωφόρο Γρέγου).
 
3. Ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες προγραμματικές συμβάσεις με τον ΟΤΑ και την ΚΔΕΜ για νομιμοποίηση, αδειοδότηση και διαχείρηση κοινωφελών εγκαταστάσεων (παιδικές χαρές , αθλητικές εγκαταστάσεις) σε περιοχές αρμοδιότητας του Ν.Π.Δ.Δ.
 
4. Ολοκληρώθηκαν οι εγκρίσεις για την βυθοκόρηση του Λιμένα Αγίου Νικολάου και αναμένονται εντός των επόμενων μηνών οι εγκρίσεις της νόμιμης αγκυροβολίας σκαφών εντός της λιμενολεκάνης. Υπολογίζεται η υλοποίηση των παραπάνω τον Οκτώβριο-Νοέμβριο με την ήδη υπάρχουσα χρηματοδότηση από το ΠΔΕ 2017, ποσό που «σώθηκε» στην κυριολεξία τελευταία στιγμή (31/12/2019)…
 
5. Εκπονήθηκε η μελέτη γλίστρας σκαφών στην Αγία Μαρίνα, εγκεκριμένη από το ΓΕΝ, την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων, εν αναμονή τελικής έγκρισης της από το ΥΕΝ.
 
6. Υποβλήθηκαν αιτήματα χρηματοδότησης στο ΠΔΕ για 4 μεγάλα έργα (κατασκευή κρηπιδωμάτων λιμένα Αγίου Νικολάου, γλίστρα, ξύλινη πεζογέφυρα Αγίας Μαρίνας , ξύλινος προβλήτας στο λιμάνι Αγίου Νικολάου), ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ περίπου.
 
7. Εκπονήθηκε η μελέτη ενός σύγχρονου πιλοτικού έργου, του πλωτού αγκυροβολίου στον όρμο του Πόρτο Ράφτη , δίνοντας λύση σε σοβαρά θέματα νομιμότητας, ασφάλειας και ανταποδοτικότητας, μελέτη, η οποία εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής (η οποία και θα το χρηματοδοτήσει, αφού η μελέτη θεωρήθηκε πρωτοποριακή και βραβεύτηκε στο Πανελλήνιο Συνέδριο Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης» στην Κόρινθο τον Ιούλιο 2021).
 
8. Απομακρύνθηκαν μετά από πολλά χρόνια παράνομες κατασκευές , εστίες χρόνιας μόλυνσης και αιτία συνεχών παραπόνων ( εγκαταλελειμμένα περίπτερα Γρέγου, παράνομη κατασκευή-«γήπεδο» στον Άγιο Σπυρίδωνα).
 
9. Μετά από πολλά χρόνια υπήρξε μέριμνα ναυαγοσωστικής κάλυψης σε όλες σχεδόν τις πολυσύχναστες παραλίες του δήμου, με πλήρη υλικοτεχνικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό βάσει του ΠΔ 71, γεγονός που αποτυπώθηκε στη σημαντικότατη μείωση των περιστατικών πνιγμού, στην παροχή άμεσων πρώτων βοηθειών και στο γενικότερο αίσθημα ασφάλειας στους λουόμενους.
 
10. Υλοποιήθηκε ευρέως ο εξωραϊσμός του παραλιακού μετώπου με κλαδέματα, αποψιλώσεις, με συντήρηση και καλλωπισμό των υπαρχόντων φυτών και παρτεριών, με ελαιοχρωματισμό σε κάγκελα και εγκαταστάσεις , με επισκευή και αγορά ηλεκτροφωτισμού σε όλο το παραλιακό μέτωπο (φωτίστηκαν σκοτεινές για χρόνια περιοχές, πχ. το Πάρκινγκ της Πλαζ και η Βουρλέζα), με αγορά νέων Πίλλαρς εξυπηρέτησης σκαφών, με αντικατάσταση των κοντέινερ-αποθηκών με όμορφα ξύλινα σπιτάκια-γραφεία στο λιμάνι, με αγορά και τοποθέτηση νέων παγκακιών, με εντοπισμό επικίνδυνων σημείων και απαλοιφή τους, με απομάκρυνση κατεστραμμένων βαρκών και λέμβων, με εξωραϊσμό του καταφυγίου χηνών και παπιών, με προστασία φωλιών Θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα)κτλ.
 
11. Πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται καθημερινά συνεχείς έλεγχοι, επισκευές και συντήρηση λιμενικών εγκαταστάσεων και χώρων που ανήκουν στο Λιμενικό Ταμείο.
 
12. Η προεκλογική δέσμευση για μεταφορά του Λιμενικού Ταμείου στο Πόρτο Ράφτη έγινε πράξη, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη στελέχωση και οργάνωσή του, εξασφαλίζοντας στον δημότη άμεση εξυπηρέτηση.
 
13. Με τις κατάλληλες συνεργασίες με εξειδικευμένους συμβούλους εξασφαλίσαμε πολλά , αφού και σε προγράμματα ενταχθήκαμε, και παθογένειες παλαιών αποφάσεων διορθώσαμε και θεραπεύσαμε, και τις οικονομικές απαιτήσεις του φορέα κατοχυρώσαμε, αλλά και νομικής φύσεως θέματα που ταλάνιζαν το ταμείο επιλύσαμε.
 
14. Εκπονήθηκε μελέτη με έγκριση αυτής από όλους τους φορείς και υπολογίστηκε κονδύλι στον προϋπολογισμό για την κατασκευή των έργων συντήρησης και βιωσιμότητας του μεταβυζαντινού μνημείου, του Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα.
 
15. Χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς η θεμελίωση μιας αγαστής και άψογης σχέσης συνεργασίας με τις Λιμενικές Αρχές, στηριγμένη στο διακριτό ρόλο του καθενός και στον αμοιβαίο σεβασμό στους κανόνες και τους νόμους.
 
16. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην κατανόηση επιτέλους από όλους του ιδιαίτερου καθεστώτος που επικρατεί στη ΧΖΛ και στο σεβασμό των κανόνων που την διέπουν, γεγονός που άρχισε σιγά σιγά τα δύο αυτά χρόνια να γίνεται αντιληπτό και να δίνεται στο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου και στις αποφάσεις του η βαρύτητα και το κύρος που τους αρμόζουν
 
ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ 2021-2023
 
1. Αξιοποίηση των κονδυλίων του Φιλόδημος ΙΙ για τη νομιμοποίηση και τον χωροταξικό σχεδιασμό όλου του παράκτιου μετώπου.
 
2. Έγκριση των κονδυλίων για τα 4 αιτούμενα έργα στο ΠΔΕ 2022 (κρηπιδώματα Αγίου Νικολάου, Γλίστρα σκαφών, ξύλινοι πεζόδρομοι), δημοπράτηση αυτών και κατασκευή τους , έργα «ιστορικής» και μοναδικής σημασίας το καθένα για τον τόπο.
 
3. Παροχή κάθε απαραίτητης βοήθειας στο Δήμο κατά τις διαδικασίες τακτοποίησης χώρων που αφορούν σε κοινωφελείς δραστηριότητες (πχ αθλητικών εγκαταστάσεων Βουρκαδίου).
 
4. Αρχιτεκτονική μελέτη σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου της γλίστρας και νέων χώρων στάθμευσης.
 
5. Ανάπλαση της πλατείας του Αγίου Σπυρίδωνα σε ένα πρότυπο πάρκο αναψυχής και ποικίλων δραστηριοτήτων των δημοτών και επισκεπτών
 
6. Επίλυση της στέγασης του Λιμεναρχείου.
 
7. Μελέτες για επέκταση του Λιμανιού με νέες προβλήτες (πλωτές ή μόνιμες) και ένταξη σε νέα προγράμματα χρηματοδότησης (πχ. Γαλάζιο Ταμείο).
 
8. Στελέχωση του Ταμείου με προσωπικό, κυρίως με μόνιμο μηχανικό, αλλά και με προσωπικό συντήρησης εγκαταστάσεων λόγω των αυξημένων ήδη αναγκών, όπως επίσης και υλικοτεχνικού εξοπλισμού και μηχανημάτων.
 
9. Οριστικές λύσεις στα θέματα ναυαγοσωστικής κάλυψης και χωροθέτησης- διαμόρφωσης ασφαλών παραλιών.
 
10. Κατασκευή του πλωτού αγκυροβολίου από την Περιφέρεια Αττικής και άρτια οργάνωση και λειτουργία αυτού.
 
11. Κατασκευή των έργων συντήρησης του μνημείου του Αγίου Σπυρίδωνα.
 
12. Τακτοποίηση-Νοικοκύρεμα διαδικασιών παραχωρήσεων (π.χ ξενοδοχείο Βραυρώνας) , διαγωνισμών , ελλιμενισμού σκαφών, νομικών θεμάτων.
 
13. Συνεχείς παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών εξωραϊσμού, καλλωπισμού και συντήρησης εγκαταστάσεων, παραλιών, κήπων και χώρων αρμοδιότητας του Ν.Π.Δ.Δ.
 
14. Μελέτες ενοποίησης πεζοδρόμων, δημιουργία ποδηλατοδρόμων στα γενικότερα πλαίσια ασφαλών διελεύσεων και μονοδρομήσεων (π.χ περιοχές ΚΑΖΜΠΑ , Αγία Μαρίνα, Αυλακίου ΝΑΚΑL, Λιμάνι προς Βουρλέζα , Γρέγου προς Άγιο Σπυρίδωνα).
 
15. Άνοιγμα του Φακέλου απαλλοτριώσεων.
 
16. Μελέτες Ανάπλασης στα λιμανάκια της Κυανής Ακτής και του Βουρκαδίου ,καθώς και συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος αποστράγγισης των ομβρίων υδάτων στον Καλό Γυαλό.
 
17. Μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για μελέτη δημιουργίας Τεχνητού Υφάλου και Υδατοδρομίου.