ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τοπικό Συμβούλιο Ν. Περάμου: Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις κατά του καλωδίου

Κατά της διέλευσης αγωγού υπερυψηλής τάσης τάσσονται τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Ν. Περάμου. Για το θέμα εισήγηση έκανε ο Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Ν. Περάμου Γιάννης Σεβαστής.

«Τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε επίγειες εργασίες που γίνονται, πρώτα στην περιοχή της Λάκκας και έπειτα, στα όρια της Κοινότητας μας, σε περιοχή μόλις 150 μέτρα από το καινούργιο 2ο Δημοτικό Σχολείο.

Σαν τοπικό συμβούλιο έχουμε πάρει απόφαση για αλλαγή όδευσης του καλωδίου υπερ- υψηλής τάσης, ώστε να μην διέρχεται από κατοικημένες περιοχές. Η ίδια απόφαση έχει παρθεί ομόφωνα και από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων, προτείνοντας μάλιστα και ενναλακτικές λύσεις πορείας του καλωδίου. Επιπλέον, έχει ορισθεί δικηγόρος και έχει ήδη γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρόλες τις μέχρι στιγμής ενέργειές μας ως Δήμος Μεγαρέων, βλέπουμε πως οι εργασίες συνεχίζονται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, δίπλα σε κατοικίες, δίπλα σε επιχειρήσεις και το σημαντικότερο ίσως, δίπλα στο νεόδμητο Δημοτικό σχολείο.

Η συζήτηση για το αν το συγκεκριμένο καλώδιο είναι βλαβερό ή όχι, δυστυχώς δεν έχει καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο συμπέρασμα. Οι ηλεκτρολόγοι και οι μηχανικοί λένε ότι είναι ακίνδυνο, σε αντίθεση με τον ιατρικό κλάδο που λέει ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Εμείς εδώ καλούμαστε όμως να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας και των κατοίκων της Νέας Περάμου και δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την υγεία όλων μας, μέχρις ότου η επιστήμη αποφανθεί για το τι τελικά ισχύει.

Επιπροσθέτως, η διέλευση ενός τέτοιου καλωδίου δεν ταιριάζει με ότι έχουμε στο μυαλό μας όλοι ως ανάπτυξη για τον τόπο μας. Δεν συμβάλει σε καμία εξέλιξη για την περιοχή μας. Δεν ανταποκρίνεται σε καμία από τις ιδέες που όλοι έχουμε καταθέσει κατά καιρούς προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο αύριο για την πόλη μας.

Για τους παραπάνω λόγους και προκείμενου την ανάσχεση του σχεδίου του ΑΔΜΗΕ για διέλευση του αγωγού υπερύψηλής τάσης μέσα από τα όρια της Κοινότητας μας, προτείνω να προβούμε ως τοπικό συμβούλιο σε άμεσες ενέργειες και κινητοποιήσεις, ώστε να δείξουμε την πρόθεσή μας προς κάθε κατεύθυνση:

  • Προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε, να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερο σθένος τις ενέργειες που έχουν ήδη αποφασιστεί.
  • Προς την Περιφέρεια Αττικής, ώστε, να σταθεί δίπλα μας σε όλες τις διεκδικήσεις μας και να υποστηρίξει την εναλλακτική μας πρόταση.
  • Προς την Κυβέρνηση, ώστε, να κατανοήσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως δεν επιθυμούμε κανένα καλώδιο να περνάει από κατοικημένες περιοχές και δεν ανεχόμαστε κανένα έργο υποβάθμισης της ήδη πού επιβαρυμένης περιοχής μας.
  • Προς τον ΑΔΜΗΕ, ώστε, να γνωρίζει πως όχι μόνο δεν θα διευκολύνουμε το έργο και τις καθημερινές εργασίες, αλλά θα μας έχει μπροστά του και ταυτόχρονα απέναντι κάθε ημέρα που θα προσπαθούν να ολοκληρώσουν το έργο.

Πρέπει να ξεσηκώσουμε τον κόσμο, να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και σε διαρκή κινητοποίηση, πάντα με γνώμονα τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας και να σεβαστούμε την δημόσια υγεία.

Έτσι λοιπόν, σε πρώτη φάση, προτείνω ως εισηγητής, τα εξής:

  1. Να στείλουμε επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με τις αντιθέσεις μας να περάσει το καλώδιο από τις κατοικημένες περιοχές του Δήμου μας, με κοινοποίηση
    1. τον Υπουργό Ανάπτυξης κο Άδωνι Γεωργιάδη
    2. τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κο Κώστα Σκρέκα
  • τους Βουλευτές Δυτικής Αττικής
  1. τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη
  2. τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Λευτέρη Κοσμόπουλο

Επισυναπτόμενα στην επιστολή, θα βρίσκεται και το ψήφισμα –  απόφαση που έχουμε πάρει ως τοπικό συμβούλιο.

  1. Να καλέσουμε τους φορείς και τους συλλόγους να συνταχθούν με την δική μας απόφαση, να την συνυπογράψουν, ώστε, να ενισχύσουμε τις θέσεις μας.
  2. Να καταγγείλουμε τα συνεργεία που έρχονται για διερευνητικές μελέτες,
  3. στην τροχαία για παρακώλυση συγκοινωνιών, χωρίς την απαραίτητη σήμανση με αυξημένη πιθανότητα για ατύχημα
  4. στην τροχαία για πλήρη έλεγχο των οχημάτων (π.χ. λάστιχα, άδεια χειριστών, άδειες – πυροσβεστήρες κλπ.)
  • το υγειονομικό για ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία
  1. στην πολεοδομία για έλεγχο των αδειών για εργασίες
  2. την εφορία, για έλεγχο των απαραίτητων παραστατικών
  3. στον ΕΦΚΑ, για έλεγχο της δήλωσης εργασίας
  • και γενικά σε ότι μπορεί να δυσχεραίνει το έργο τους

Είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα, θάρρος και τόλμη για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να αποτρέψουμε μία ακόμα δυσάρεστη εξέλιξη για τον τόπο μας.

Παρακαλώ για τις όποιες προτάσεις από την πλευρά σας ώστε να πάρουμε ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ».