Ο κοντός αλαζόνας δήμαρχος που ζητάει προμήθεια πιο πολλά από αυτά που θα βγάλει ο εργολάβος. Σε λίγο κανείς δεν θα πλησιάζει σε έργα του μη παραλιακού δήμου.
Ο κοντός αλαζόνας δήμαρχος που ζητάει προμήθεια πιο πολλά από αυτά που θα βγάλει ο εργολάβος. Σε λίγο κανείς δεν θα πλησιάζει σε έργα του μη παραλιακού δήμου.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η έγκριση εκπόνησης μελετών Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το Δήμο Παιανίας ΤΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΑΝΙΑΣ (Δ.Ε. ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ, ΠΑΙΑΝΙΑΣ) στο εμβληματικό «Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων Κωνσταντίνος Δοξιάδης» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο Δημοτικές Ενότητες, ΔΕ Παιανίας και ΔΕ Γλυκών Νερών αποκτούν το πλέον σύγχρονο πολεοδομικό εργαλείο για να μπει τάξη στον χώρο, με ασφάλεια δικαίου.
Ειδικότερα, εγκρίθηκε η εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) το οποίο θεσμοθετεί:
«Με την εκπόνηση μελετών Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το σύνολο του δήμου μας επιτυγχάνεται άλμα ανάπτυξης ξεπερνώντας αγκυλώσεις και εμπόδια του παρελθόντος. Μπαίνει οριστικά τάξη στις χρήσεις γης επιτρέποντας σε κάθε ιδιοκτήτη να αξιοποιήσει την περιουσία του χωρίς απρόοπτα και την δημοτική αρχή να σχεδιάσει έναν σύγχρονο δήμο. Το κυριότερο, με την ολοκλήρωση των μελετών, ουδείς θα μπορεί να προκαλέσει προσχώματα που σήμερα προκαλούν πολυετείς καθυστερήσεις. Αξιοποιούμε μια χρυσή ευκαιρία που φέρνει τον Δήμο Παιανίας στο επίκεντρο των εξελίξεων» δήλωσε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.
Να σημειωθεί ότι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΤΠΣ) θα καθοριστεί με τη θεσμική θωράκιση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) συνιστούν το πρώτο και πιο σημαντικό, επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας, δεδομένου, όπως προαναφέρθηκε, με αυτά καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, περιοχές προς πολεοδόμηση για επεκτάσεις, καθώς και τα βασικά δίκτυα υποδομών, όπως το δημοτικό οδικό δίκτυο για όλες τις Δημοτικές Ενότητες της χώρας.
Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολεοδομικά σχέδια μόλις για το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας. Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα, ενώ υποθάλπεται η αυθαίρετη δόμηση, παρεμποδίζονται οι αναγκαίες επεκτάσεις πόλεων και οικισμών και ανακόπτονται οι προοπτικές βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης που θα αναδεικνύουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής.
Σημαντική διάσταση αποτελεί το γεγονός ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός στη χώρα, μέσω της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εμπεριέχει αυστηρά χρονοδιαγράμματα, με αποτέλεσμα να μην έχουμε εφεξής τις υπερδεκαετείς έως και 20ετείς καθυστερήσεις του παρελθόντος, για τη σύνταξη ή αναθεώρηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ).