ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Δήμος Παιανίας: Προϋπολογισμός Ανάπτυξης και νοικοκυρέματος

Δήμος Παιανίας: Προϋπολογισμός Ανάπτυξης και νοικοκυρέματος

Δήμος Παιανίας: Προϋπολογισμός Ανάπτυξης και νοικοκυρέματος
Έργα εκατομμυρίων ευρώ
- Εξορθολογισμός δημοτικών τελών λόγω των αυξημένων τελών απορριμμάτων και του αυξημένου ενεργειακού κόστους κατά 34%

Σε απόλυτη συνέπεια με το σχέδιο αναβάθμισης βασικών υποδομών, αλλά και πλήρως εναρμονισμένος με το νέο σύστημα αξιολόγησης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως τίθεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου Παιανίας που ψηφίστηκε χθες Δευτέρα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, ο Δήμος Παιανίας υλοποιεί ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα με κύριο χαρακτηριστικό την κοινωνική δικαιοσύνη, επιστρέφοντας σε εκατοντάδες κατοίκους τις εισφορές τους σε έργα. Πρόκειται για τους κατοίκους περιοχών οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και πλέον έχουν μπει στον προγραμματισμό για διανοίξεις και κατασκευή βασικών υποδομών που απουσίαζαν.

«Σήμερα ολοκληρώνεται μια διαδρομή τεσσάρων ετών, κατά την οποία κληθήκαμε και ως σώμα να διαχειριστούμε δύσκολες συνθήκες. Ένα στρεβλό εκλογικό σύστημα οδήγησε κάποιες φορές σε αντιπαραθέσεις άνευ ουσίας και σε αναίτιες προσπάθειες να ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Παιανίας.

Με τη νέα δημοτική θητεία όλοι μας καλούμαστε να υπηρετήσουμε τον δήμο από τη θέση που μας επέλεξαν οι δημότες και μόνο στόχο, στο τέλος της πενταετίας να έχουμε ήσυχη της συνείδησή μας ότι πράξαμε τα βέλτιστα για το κοινωνικό σύνολο: η διοίκηση ως διοίκηση και η αντιπολίτευση ως αντιπολίτευση, ελέγχοντας προφανώς τη διοίκηση αλλά κυρίως συμβάλλοντας με προτάσεις υλοποιήσιμες και μετρημένες. Καμία ιδέα δεν είναι περιττή, καμιά αξιόλογη πρόταση δεν μπορεί να πάει χαμένη. Προτεραιότητα όλων μας οφείλει να είναι ο Δήμος Παιανίας και η ευημερία του» σημείωσε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης ο οποίος ευχαρίστησε τους Κλειώ Ανδρέου, Αρτέμη Βαγιωνάκη και Κώστα Φιλιούση οι οποίοι επέλεξαν να μην είναι υποψήφιοι στις πρόσφατες εκλογές, για την προσφορά τους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Διαβεβαιώνω τόσο εσάς όσο και τους δημότες πως η πόρτα μου θα παραμείνει ανοιχτή ακριβώς όπως έπραξα τα προηγούμενα χρόνια. Πως θα λαμβάνω υπόψη μου κάθε καλοπροαίρετη κριτική. Δεν θα ανεχθώ όμως καμία προσπάθεια υστερόβουλη που θα κινείται κατά της κοινωνίας μας» συμπλήρωσε ο Ισίδωρος Μάδης.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό σημείωσε πως «κρατά τον δήμο μας στις ράγες της ανάπτυξης και μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις υπέρ της τοπικής κοινωνίας» ενώ έθεσε ως προτεραιότητα «της διοίκησης να θωρακίσει τον δήμο απέναντι στα απρόοπτα που εν τέλει όπως μας δίδαξε η πρόσφατη ιστορία προκύπτουν ολοένα και ποιο συχνά, είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή, να προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες. Και αυτό πράττουμε με επιτυχία όπως αποδεικνύεται στην πράξη. Αυτό έκριναν και οι συνδημότες μας μόλις πριν από δύο μήνες».

Τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός παραμένουν στη γραμμή που όρισε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης ήδη από το 2019: ανάπτυξη και υποδομές από την μία, νοικοκυρεμένος και οικονομικά σταθερός δήμος από την άλλη.

Συγκεκριμένα υλοποιείται ένα τεχνικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 27,988 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 21,7 εκατ. προέρχονται από χρηματοδοτήσεις που διασφάλισε από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους η σημερινή δημοτική αρχή.

Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη δεκάδες έργα και στις δύο δημοτικές ενότητες.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Συντήρηση και αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Παιανίας και των Γλυκών Νερών με έμφαση στην αποκατάσταση των φθορών στους δημοτικούς δρόμους των Γλυκών Νερών.
    • Αντικατάσταση και επέκταση του δικτύου ύδρευσης στα Γλυκά Νερά και στην Παιανία
    • Προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης Ύδρευσης του Δήμου Παιανίας.
    • Αναπλάσεις σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου Παιανίας.
    • Ηλεκτροφώτιση στην οδό Παιανίας - Σπάτων και την εγκατάσταση led σε παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους.
    • Ανέγερση εξαθέσιου σχολείου για τις ανάγκες του 5ου Δημοτικού Παιανίας.
    • Ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων.
    • Τροποποίηση του σχεδίου πόλεως του Δήμου Παιανίας που θα επιτρέψει με την ολοκλήρωσή της σημαντικές παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα τη δημιουργία μιας νέας πλατείας εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η κεντρική πλατεία Παιανίας. Αξίζει να σημειωθεί πως στην πραγματικότητα η πλατεία της πόλης είναι δρόμοι.
    • Ανακατασκευή της οδού Ονείρων που συνδέει την Παιανία με το σπήλαιο Κουτούκι και επί της ουσίας ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση του μοναδικού επισκέψιμου σπηλαίου στην Αττική. Ένα έργο που ξεκόλλησε μετά από δεκαετίες.

Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον εξορθολογισμό των οικονομικών και κυρίως στην είσπραξη οφειλών παρελθόντων ετών έχοντας ήδη μειώσει σε σημαντικό ποσοστό τα ανείσπρακτα που η διοίκηση παρέλαβε το 2019.

Θυμίζεται πως ο Ισίδωρος Μάδης παρέλαβε το 2019 έναν δήμο με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ οφειλές συνέπεια της χαμηλής εισπραξιμότητας σε συνδυασμό με τα χαμηλά ανταποδοτικά τέλη, παρά τις προειδοποιήσεις της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Την τετραετία που μεσολάβησε όχι μόνο οι οφειλές αυτές μειώθηκαν σε ποσοστό πλέον του 50% αλλά χάρη στη χρηστή διοίκηση ο Δήμος Παιανίας διαχειρίστηκε με επιτυχία τα καθημερινά αυξανόμενα κόστη, κυρίως στον τομέα των απορριμμάτων και της ενέργειας.

Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ το 2019 το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ανήλθε στα 668.123 ευρώ, το 2021 κατέγραψε λόγω της ενεργειακής κρίσης αύξηση 28,92% και έφτασε στα 716.779 ευρώ ενώ το 2022 αύξηση 51,6% και άγγιξε το 1.086.606,9 ευρώ, ποσό που εκτιμάται πως θα φτάσει και στο τέλος του 2023.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στις καταναλώσεις καυσίμων:
2019: 137.781,67
2020: 176.046,24 (+27,77%)
2021: 207.501,63 (+17,87%)
2022: 279.572,25 (+34,73%)

Σε ότι αφορά την απόδοση του Δήμου Παιανίας στον ΕΔΣΝΑ για τα απορρίμματα και παρά τη βελτίωση που έχει καταγραφεί στον τομέα της ανακύκλωσης με τα εναλλακτικά ρεύματα όποτε και μειώθηκε ο συνολικός όγκος εναπόθεσης στο κύτταρο της Φυλής, οι αυξήσεις στα τιμολόγια έχουν οδηγήσει σε αντίστοιχη αύξηση του κόστους κατά 43% περίπου από το 2019 έως το 2022 και συγκεκριμένα:

- 2019: 545.147,51
- 2020: 694.545,89 (+27,41%)
- 2021: 670.937,54 (-3,4%)
- 2022: 775.516,28 (+15,59%)

Η μείωση το 2021 είναι επί της ουσίας «διόρθωση» σε σχέση με το 2020, έτος της πρώτης καραντίνας κατά το οποίο είχαν καταγραφεί αυξημένες καταναλώσεις και κατά συνέπεια παραγωγής απορριμμάτων.

Μόνο για τα έτη 2021-2022 στα κόστη που καλύπτονται υποχρεωτικά από το νόμο από τα ανταποδοτικά τέλη (απορρίμματα &φωτισμός) καταγράφεται αύξηση 34,26%: από 1.595.218,17 σε 2.141.695,43 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Παιανίας και συγκεκριμένα το Τμήμα Εσόδων και Δημοτικής Περιουσίας να εισηγηθεί ως οφείλει αύξηση του συντελεστή Ενιαίου Ανταποδοτικού Τέλους Καθαριότητας και Φωτισμού έτους 2024.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παραθέτει, το 2022 τα έσοδα υστερούν κατά περίπου 400.000 ευρώ των εξόδων ενώ αντίστοιχη είναι η πρόβλεψη και για το 2023. Η υπηρεσία προειδοποιεί πως «οι συνολικές εισπράξεις του Δήμου Παιανίας για το οικονομικό έτος 2024, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 5.783.357,33 ευρώ δεν ισοσκελίζουν με το σύνολο των προβλεπομένων δαπανών, οι οποίες αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 6.606.070,16 δημιουργώντας αρνητική απόκλιση ύψους -822.712,83 ευρώ» και συστήνει αύξηση επί των ανταποδοτικών τελών κατά 11 λεπτά για τις κατοικίες.

Για να γίνει αντιληπτό, πρόκειται για επιβάρυνση μόλις 13 ευρώ το έτος, δηλαδή 1 ευρώ για μια κατοικία 100 τμ που θα επιτρέψει όμως στον Δήμο Παιανίας να λειτουργεί δίχως ελλείμματα και κυρίως να μπορεί να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις για απαραίτητα έργα.

Δήμος Παιανίας: Προϋπολογισμός Ανάπτυξης και νοικοκυρέματος