ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Παιανίας: Κέντρο Κοινότητας

Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Παιανίας: Κέντρο Κοινότητας

Στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Παιανίας, με έμφαση σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές ή/και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους.

Όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται προς τους ωφελούμενους είναι δωρεάν. Οι πολίτες χρειάζεται μόνο να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους.

Γενικά:

Το Κέντρο Κοινότητας Παιανίας ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Απρίλιο του 2018 και στελεχώνεται από έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό – δύο κοινωνικούς λειτουργούς και έναν ψυχολόγο. Συστεγάζεται με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Παιανίας σε χώρο προσβάσιμο για Άτομα με Αναπηρία.

Το Κέντρο Κοινότητας είναι δομή που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και χρηματοδοτείται  από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας εστιάζει αφενός στην υποδοχή και στην ενημέρωση των πολιτών, ειδικότερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και αφετέρου στην υποστήριξή τους, με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου και τη διασφάλιση της κοινωνικής τους ένταξης. Παράλληλα αναπτύσσει συνεργασία με Υπηρεσίες, Φορείς και Δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας.

Σε ποιους απευθύνεται:

Στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Παιανίας, με έμφαση σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές ή/και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους. Όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται προς τους ωφελούμενους είναι δωρεάν. Οι πολίτες χρειάζεται μόνο να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ τους.

Παρεχόμενες υπηρεσίες:

Η κυριότερη υπηρεσία που παρέχεται από το Κέντρο Κοινότητας είναι η διαχείριση των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ – τόσο η ενημέρωση για τα διαθέσιμα επιδόματα και τις προϋποθέσεις ένταξης, όσο και η υποβολή αυτών. Επιπροσθέτως αυτών των υπηρεσιών, καθημερινή είναι η υποδοχή και ενημέρωση των πολιτών για οποιοδήποτε θέμα αιτηθούν, ενώ εκτενής είναι και η συνεργασία και η δικτύωση με Υπηρεσίες και Φορείς παροχής ψυχιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών, παράλληλα με τη διασύνδεση και παραπομπή του πολίτη σε αυτές. Τέλος, διενεργούνται δράσεις ευαισθητοποίησης στην κοινότητα για ψυχοκοινωνικά ζητήματα.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί του Κέντρου Κοινότητας, πιο συγκεκριμένα, αφενός διενεργούν κοινωνικές έρευνες, όποτε κρίνεται αναγκαίο για τις ανάγκες των επιδομάτων, και αφετέρου παρέχουν κοινωνική υποστήριξη, όποτε χρειαστεί (ενδεικτικά αναφέροντας την υποστήριξη γονέων και ανηλίκων στη σχολική κοινότητα, τη διευκόλυνση σε ζητήματα αστεγίας, αναπηρίας, οικονομικής ενίσχυσης κ.ά.).

Όσον αφορά στις υπηρεσίες παροχής ψυχολογικής υποστήριξης από την ψυχολόγο του Κέντρου Κοινότητας, όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Παιανίας δύνανται να απευθυνθούν και να λάβουν συμβουλευτική βοήθεια. Η διαδικασία ψυχολογικής υποστήριξης έχει ως σκοπό την παροχή συμβουλευτικής σε ενήλικες για θέματα και δυσκολίες στη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας (ενδεικτικά αναφέροντας έντονα συναισθήματα, σχέσεις με σύντροφο, σχέσεις με παιδιά κ.ά.). Αν κάποιο αίτημα δεν μπορεί να καλυφθεί από το συγκεκριμένο πλαίσιο, πραγματοποιείται παραπομπή σε έτερο δημόσιο φορέα, για την παροχή πιο εξειδικευμένης βοήθειας.

Επικοινωνία:

Διεύθυνση: Βασιλίσσης Σοφίας 11, Παιανία, Τ.Κ.: 19002

Τηλέφωνο: 210 66 41610

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Παιανίας : Κέντρο Κοινότητας