ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διαβάστε τη Συνέντευξη του Δημάρχου Παλλήνης, Θανάση Ζούτσου στο Local1voice.gr και τη Δημοσιογράφο Αλεξάνδρα Ντούσκα.

Τον κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών από την μείωση του οδοφωτισμού ως μέτρο εξοικονόμησης ενέργειας προτάσσει ο Δήμαρχος Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός και πρωτοβουλίες.

Παράλληλα ο κ. Ζούτσος, ερωτηθείς για τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, ξεκαθάρισε ότι η Πολιτεία θα πρέπει να σταματήσει να ψάχνει άλλοθι και να επιρρίπτει τις δικές της ευθύνες σε άλλους, στα ζητήματα πολιτικής προστασίας. Μιλώντας στην Local Voice, ο Δήμαρχος Παλλήνης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ολοκλήρωσης των αναπτυξιακών έργων στην περιοχή, μιας και η Παλλήνη είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού στην Αττική.

Ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο. Ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγγειλε επιβράβευση στους συνεπείς δήμους και κυρώσεις σε όσους δεν θα πιάσουν τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%. Στον Δήμο Παλλήνης τι πρωτοβουλίες έχετε λάβει για την αντιμετώπιση της κατάστασης; 

Στον Δήμο Παλλήνης, πριν ακόμα από την ενεργειακή κρίση, ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε ένα πρόγραμμα έργων που έχει στόχο την δραστική εξοικονόμηση της κατανάλωσης ενέργειας. Αφενός, προχωράμε στην αντικατάσταση όλων των παλαιών λαμπτήρων με νέο σύγχρονο led φωτισμό. Ήδη το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 85% και εντός της χρονιάς, όλος ο Δήμος θα έχει νέο, σύγχρονο φωτισμό, χαμηλής κατανάλωσης. Επιπλέον, αναβαθμίζουμε ενεργειακά τις δημοτικές εγκαταστάσεις και τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας. Με τις δυο αυτές πρωτοβουλίες έχουμε πετύχει ήδη, μεγάλη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, έχουμε λάβει μέτρα εξοικονόμησης από τον κλιματισμό ενώ ο εορταστικός μας φωτισμός είναι πλέον led, χαμηλής κατανάλωσης. Ωστόσο κανένας Δήμος δεν μπορεί μόνος του να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, ούτε είναι λύση η μείωση του οδοφωτισμού που μετά βεβαιότητας, θα προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας στους κατοίκους. Απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός και πρωτοβουλίες που θα λύσουν τα χέρια των Δήμων.

Τα έργα εξοικονόμησης ενέργειας και ΑΠΕ από τους ΟΤΑ,  το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και η ενεργειακή αυτονόμηση των Δήμων, πρέπει να τύχουν γενναίας χρηματοδότησης από το Κράτος αλλά κι από άλλες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πράσινο Ταμείο, ΕΣΠΑ κλπ.  Είναι πολύ κρίσιμο επίσης να υπάρξει μια μεγάλη αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς την Αυτοδιοίκηση. Όσα ανακοινώθηκαν από το Υπ. Εσωτερικών, είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι προφανές ότι απαιτούνται να γίνουν περισσότερα.

Να περάσουμε στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Παλλήνη. Δυστυχώς για άλλη μια φορά αναδείχθηκαν  οι παθογένειες του επιτελικού Κράτους. Πως οφείλουν να λειτουργούν οι Δήμοι κι αν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία.

Θα πρέπει κάποια στιγμή η Πολιτεία να σταματήσει να ψάχνει άλλοθι και να επιρρίπτει τις δικές της ευθύνες σε άλλους. Είναι σαφές ότι στην Ελλάδα, κανένας Δήμος δεν διαθέτει αυτοτέλεια, πόρους και ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του, σε ότι αφορά στην πολιτική προστασία.

Θα πρέπει κάποια στιγμή η Πολιτεία να σταματήσει να ψάχνει άλλοθι
και να επιρρίπτει τις δικές της ευθύνες σε άλλους

Οι Δήμοι λαμβάνουμε ελάχιστους πόρους για αντιπυρική πρόνοια και προστασία, που δεν αρκούν ούτε για το 20% του πραγματικού κόστους. Το 80% καλύπτεται εξ ιδίων πόρων του Δήμου.

Έχει δοθεί στους Δήμους η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ακινήτων από χόρτα και εύφλεκτα υλικά, αλλά δεν μας έχει δοθεί ούτε το προσωπικό που απαιτείται ούτε και οι αναγκαίοι πόροι ενώ η νομοθεσία προβλέπει χρονοβόρες και ατερμάτιστες διαδικασίες. Πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα και να δοθούν, αρμοδιότητες, πόροι, προσωπικό και ουσιαστικές δυνατότητες στους ΟΤΑ ώστε να  αποκτήσουν την πολιτική προστασία που απαιτείται.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων έχουν ενισχύσει τον ρόλο τους εξαιτίας των διαδοχικών κρίσεων (οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή). Στον Δήμο σας ποια κοινωνική πολιτική ακολουθείτε;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που κλήθηκε να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες, ως η πιο κοντινή στον πολίτη μορφή διοίκησης, όλη αυτή την μακρόχρονη και… ατέλειωτη περίοδο των διαδοχικών κρίσεων που μας ταλανίζουν εδώ και δώδεκα χρόνια.

 

Όλοι οι Δήμοι δώσαμε έμφαση στην κοινωνική πολιτική, ώστε να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών, υποκαθιστώντας ουσιαστικά την πλήρη απουσία του Κράτους και συντέλεσε τα μέγιστα στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Για εμάς στον Δήμο Παλλήνης, αποτελεί πρωταρχικό στόχο να αισθάνονται οι πολίτες ότι είμαστε δίπλα τους, ότι τους κατανοούμε και ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τους στηρίξουμε. Ειδικά τους πιο ευάλωτους.

Να σας θυμίσω ότι από τον Δήμο Παλλήνης ξεκίνησε το «κίνημα χωρίς μεσάζοντες» ή αλλιώς το «κίνημα της πατάτας» ενώ ήμασταν από τους πρώτους Δήμους που δημιούργησαν οργανωμένες κοινωνικές δομές, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Ανταλλακτήριο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, τα Δημοτικά Ιατρεία, τις Σχολές Γονέων, την Βοήθεια στο Σπίτι, τη δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη, ενώ προσφέρουμε πλήθος ενημερωτικών και επιμορφωτικών δράσεων και σεμιναρίων.

Με ελάχιστο προσωπικό, πόρους και εθελοντές,  ενισχύουμε και βελτιώνουμε συνεχώς τις υπηρεσίας μας ώστε οι πολίτες να αισθάνονται σίγουροι ότι θα βρουν πάντα τη  βοήθεια που χρειάζονται.

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται έργα απαραίτητα για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Ποια είναι τα σημαντικότερα στο Δήμο σας.

Το σημαντικότερο έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στον Δήμο μας είναι το δίκτυο Αποχέτευσης, το οποίο θα βάλει τέλος στη χρόνια υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής μας αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Παλλήνης. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή στη χώρα με χρηματοδότηση 55 εκ. ευρώ που εξασφάλισε ο Δήμος Παλλήνης από το ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα προωθούμε τρεις εμβληματικές αναπλάσεις: Το Αστικό Πάρκο Πανοράματος Παλλήνης, το Πάρκο Ρέματος Παναγίτσας στον Γέρακα και τη ριζική ανάπλαση των κέντρων Παλλήνης και Κάντζας.

Ακόμα, ξεκινήσαμε το έργο για την είσοδο του Δήμου μας στην εποχή της ηλεκτροκίνησης, με την αλλαγή του στόλου οχημάτων του και την χωροθέτηση δεκάδων σταθμών φόρτισης, σε όλη την πόλη.

Το σημαντικότερο έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στον Δήμο μας
είναι το δίκτυο Αποχέτευσης, το οποίο θα βάλει τέλος στη χρόνια υποβάθμιση
της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος

Επιπλέον, ανακατασκευάσαμε και πιστοποιήσαμε 29 παιδικές χαρές και το ίδιο θα κάνουμε εντός των επόμενων μηνών και με άλλες 7 ενώ δημιουργούμε δεκάδες «πάρκα γειτονιάς», σε όλο τον Δήμο και προχωράμε στην δημιουργία Κεντρικού Πράσινου Σημείου και Πράσινων Γωνιών σε κάθε γειτονιά για να ενισχύσουμε την ανακύκλωση.

Ακόμα, προωθούμε την κατασκευή πέντε οδικών κόμβων, εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων, χώρων στάθμευσης και άλλων έργων στο πλαίσιο εφαρμογής του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας το οποίο ολοκληρώσαμε προς τριετίας και αποτελεί τον «οδικό χάρτη» για τον Δήμο που θέλουμε να δημιουργήσουμε, μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια.

Συνεχίζουμε επίσης τα έργα οδοποιίας και συντήρησης πεζοδρομίων ενώ ολοκληρώνουμε την ριζική αναβάθμιση σχολικών μονάδων και αύλειων χώρων τους. Παράλληλα, εκτελούμε το έργο κατασκευής ανοιγόμενου ενεργειακού στεγάστρου στο Κολυμβητήριο Παλλήνης ενώ ολοκληρώνουμε τα έργα αναβάθμισης των αθλητικών κέντρων του Γέρακα και προχωράμε στην κατασκευή των ήδη δρομολογημένων έργων στο Αθλητικό Κέντρο της Παλλήνης.

Σας περιέγραψα μόνο μερικά από τα μεγάλα και μικρά έργα που συνεχίζουμε να εκτελούμε στον Δήμο μας, τα οποία αποτέλεσαν και έναν από τους βασικότερους λόγους, για τους οποίους είμαστε ο Δήμος με τη μεγαλύτερη αύξηση πληθυσμού στην Αττική και τρίτος, σε ολόκληρη τη χώρα. Οι νέοι άνθρωποι ειδικά, εμπιστεύονται τον Δήμο μας για μόνιμη κατοικία κι αυτό οφείλουμε να το στηρίξουμε και να το συνεχίσουμε ώστε να γίνουμε ένας ακόμη καλύτερος Δήμος. Ένας Δήμος που αξίζει να ζεις. Ένας Δήμος για όλους.

Και στις επόμενες δημοτικές εκλογές υποψήφιος Δήμαρχος;

Ναι, θα είμαι και πάλι υποψήφιος Δήμαρχος Παλλήνης. Έχουμε πολλά και πολύ σημαντικά έργα σε εξέλιξη και άλλα που έχουμε ήδη σχεδιάσει και θα υλοποιήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα. Έχουμε βάλει τον Δήμο Παλλήνης σε μια ταχύτατη αναπτυξιακή πορεία που δεν πρέπει να διακοπεί. Για αυτό και θα ζητήσω ξανά την εμπιστοσύνη των δημοτών για να συνεχίσουμε μαζί αυτή την πορεία.