ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Συμμετοχή του Δήμου Παλλήνης και της σχολικής του κοινότητας, στην σκυταλοδρομία για την κλιματική αλλαγή «Running Out of Time».

Την Πέμπτη 27 Οκτώβριου 2022 ο Δήμος Παλλήνης μαζί με την σχολική κοινότητα υποστήριξε το μήνυμα για την αντιμετώπιση της  κλιματικής ΚΡΙΣΗΣ, το μήνυμα που μετέφερε η σκυταλοδρομία για την ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ «Running Out of Time», μια σκυταλοδρομία από τη Γλασκόβη της Σκωτίας στο Sharm el-Sheikh της  Αιγύπτου,  που φιλοξενεί την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το κλίμα COP27, των ηγετών του πλανήτη.

Η σκυτάλη μεταφέρεται από δρομείς, ποδηλάτες και ιστιοπλόους σε μια διοργάνωση με όσο το δυνατόν περιορισμένο οικολογικό αποτύπωμα. Διαρκεί  38 ημέρες, διασχίζοντας 18 χώρες, μεταφέροντας το μήνυμα στους παγκόσμιους ηγέτες για την ανάγκη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης ως μέσο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα μήνυμα  που στον Δήμο Παλλήνης σφυρηλατείται με πολλαπλές δράσεις και  με συνέπεια τα τελευταία χρόνια.

Στον Δήμο Παλλήνη, σε 5 σημεία, μαθητές και σύλλογοι υποδέχτηκαν την σκυτάλη, με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, κατά μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής.

Στην  είσοδο του οικισμού Πανόραμα(Λ. Κύπρου και Λ. Μαραθώνος), Παλλήνη  (6ο ΝΓ Παλλήνης, 6ο ΔΣ Παλλήνης, σύλλογος Πανοράματος)

Στην οδό Πλουτάρχου και Λ. Μαραθώνος, Κάτω Παλλήνη (3ο Γυμνάσιο Παλλήνης )

Στο «Οινοποιείο Πέτρου» (Λ. Μαραθώνος), Παλλήνη  (1ο ΔΣ Παλλήνης, 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης , 1ο ΓΕΛ Παλλήνης)

Στην συμβολή Ηρώων Πολυτεχνείου και Λ. Μαραθώνος, Γέρακας (2ο ΓΕΛ Γέρακα, 3ο Γυμνάσιο Γέρακα,1ο ΔΣ Γέρακα, 6ο ΔΣ Γέρακα, )

Στην συμβολή Κλεισθένους και Λ. Μαραθώνος, Σταυρός Γέρακας (1ο Γυμνάσιο Γέρακα, 2ο Γυμ. Γέρακα,3ο ΝΓ Γέρακα, 3ο ΔΣ Γέρακα)

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Παλλήνης  Αθανάσιος Ζούτσος «Οι μελλοντικοί μας πολίτες προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινότητα για την κλιματική κρίση. Την ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ  που βιώσαμε οι κάτοικοι του Δήμου Παλλήνης φέτος με τον πιο επώδυνο τρόπο, μέσα από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έφτασαν μέχρι τον οικιστικό ιστό, καταστρέφοντας το δάσος της Πεντέλης».

Συγκινητική ήταν η συμμετοχή των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Παλλήνης όπως και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Παλλήνης, που  επέλεξαν να εκφράσουν τη θέση τους... τραγουδώντας!

Το  τραγούδι Beds are burning (πως μπορούμε να κοιμόμαστε όταν τα κρεβάτια μας έχουν πιάσει φωτιά;) του συγκροτήματος Midnight Oil, το ακούσαμε με ελληνικούς στίχους που έγραψε η δασκάλα –μουσικός του 1ου ΔΣ Παλλήνης, η κα  Μαριάννα Φερετζάκη σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κουρούτη.

 Τίτλος: Η Γη πονά

Ποτάμια χωρίς ίχνος νερού

τα δάση καήκανε, φωτιές παντού

οι πάγοι να λιώνουν, ο ήλιος να καίει

κι οι άνθρωποι κοιτάνε αλλού.

Η Γη πονά, μ' ακούει κανείς

Πάτα το STOP για να σωθείς

πρέπει και εσύ ν' αντισταθείς

δεν είναι αργά, ούτε νωρίς. 

Αν στέκεσαι αμέτοχος, ο χρόνος θα σου γίνει εχθρός

καιρός να κάνεις μια φορά, αυτό που η Γη τώρα σου ζητά.

Συνόδευαν την σκυταλοδρομία στα όρια του Δήμου Παλλήνης ο πρόεδρος του ΔΣ κος Κώστας Σμέρος, όπως και τα μέλη του συλλόγου των Παλλήνιων Δρομέων (Γιώργος Καραναστάσης, Βάσω Μακρή, Μανόλης Κωλέττης, Γιάννης Λατζανάκης).

Η υποστήριξη της σκυταλοδρομίας στα όρια του Δήμου Παλλήνης, υλοποιήθηκε με την συνεχή συνεργασία της Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκ/σης Αν Αττικής, κας Βέρας Βορύλλα, της Δ/ντριας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Περιβάλλοντος _Αθλητισμού-Πολιτισμού κας Κάρλας Σάντος και της Αντιδημάρχου Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Δήμου Παλλήνης κας Καλλιόπης Ζινέλη.

Ευχαριστούμε τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων  των 1ου ΔΣ, 2ου ΔΣ,6ου ΝΓ, 6ου ΔΣ Παλλήνης  και 3ου ΝΓ, 3ου ΔΣ, 6ου  ΔΣ Γέρακα, όπως και τον εκπολιτιστικό σύλλογο Πανοράματος, για την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή τους.