ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Άσκηση “Ραφήνα 2024” για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς

Άσκηση “Ραφήνα 2024” για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς

Η πρόληψη, η ετοιμότητα και η συνεχής εξάσκηση -επί κάθε δυνατού σεναρίου- σε συνδυασμό με τη σωστή ενημέρωση των πολιτών είναι οι θεμέλιοι λίθοι κάθε σωστής αντιπυρικής πολιτικής: για την προστασία της ζωής των πολιτών, της περιουσίας τους, των κρίσιμων δημόσιων υποδομών και του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει της θερινής περιόδου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου άσκηση πεδίου με αντικείμενο την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς στο χώρο του Κολυμβητηρίου Ραφήνας.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 10 πμ στο δάσος πίσω από το καφέ του κολυμβητηρίου. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια πευκόφυτη έκταση, που φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες, σήμανε συναγερμός σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Αμέσως έκαναν την εμφάνισή τους ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Άπλωσαν μάνικες και προσέγγισαν την εστία της πυρκαγιάς, όπου εντοπίστηκε άτομο χωρίς τις αισθήσεις του. Παράλληλα με την επιχείρηση για τον ασφαλή απεγκλωβισμό του και τη μεταφορά του στο νοσοκομείο οι πυροσβέστες αντιμετώπισαν την αρχική εστία.

Η πευκόφυτη έκταση, όμως, είναι ιδανική για την επέκταση της πυρκαγιάς. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Συνεδριάζει επί τόπου το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.)) με τη συμμετοχή της Δημάρχου Ραφήνας-Πικερμίου, Δήμητρας Τσεβά, του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας, Χαράλαμπου Ζαφειρόπουλου και των επικεφαλής όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών (Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής Βικέντιος Μαρινάκης, Διοικητής ΠΥ Νέας Μάκρης Κωνσταντίνος Σκύλαρης, Διοικητής ΑΤ Ραφήνας Γιώργος Αλέκος κα).

Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγείται την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση των πολιτών από το Κολυμβητήριο Ραφήνας, αλλά και τους οικισμού Μελτέμι, προς τον οποίο σπρώχνουν τις φλόγες οι άνεμοι.

Η εισήγηση γίνεται αποδεκτή, η επιχείρηση εκκένωσης ξεκινά και ολοκληρώνεται ομαλά. Λίγη ώρα αργότερα ο επί του πεδίου επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων αναφέρει τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς.

Τη γενική επίβλεψη της άσκησης ως παρατηρητές είχαν ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Αττικής υποστράτηγος Αθανάσιος Χατζόπουλος και ο Περιφερειάρχης ΠΥ νομού Αττική αρχιπύραρχος Χρήστος Συμιακάκης.

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και τη συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων της Ραφήνας, Νέου Βουτζά και του Μαραθώνα.

Με την ελπίδα να μη ζήσουμε ούτε αυτό ούτε κανένα άλλο σενάριο απειλής και καταστροφής, καλό καλοκαίρι σε όλους!

Πάντα με ετοιμότητα και προσοχή, γιατί οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και το ρίσκο στις ζώνες μίξης δασών και οικισμών μεγάλο.