ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Μέρες Πολιτισμού στον δήμο Σαρωνικού», καλοκαίρι-φθινόπωρο 2021

Οι «Μέρες Πολιτισμού στον δήμο Σαρωνικού» συνεχίζονται με εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Αυτή τη φορά, μέσα από το θέατρο σκιών του Μιχάλη Ταυλάτου και τις περιπέτειες του αγαπημένου ήρωα μικρών και μεγάλων, του Καραγκιόζη, θα μεταφερθούμε στα χρόνια του Αγώνα για την απελευθέρωση, θα συναντήσουμε μυθικές μορφές της Επανάστασης, θα θαυμάσουμε την ευστροφία του αγαπημένου πρωταγωνιστή και θα γελάσουμε με την κατεργαριά του. 

Πρώτος σταθμός του οδοιπορικού του Καραγκιόζη στην ιστορική μνήμη το έργο «Ο καπετάν Κίσσας και το φάντασμα του Σεραγίου» που ανοίγει την αυλαία των παραστάσεων αύριο Παρασκευή 25/06 και δεύτερος «Ο Καραγκιόζης και το λάβαρο του ‘21» που ακολουθεί το Σάββατο 26/06. Πρόκειται για δυο έργα που οι φίλοι του θεάτρου σκιών θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ανοιχτούς χώρους του δήμου, σε παραστάσεις που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 15 Ιουλίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ  

 

  1. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  25/06  20.30

Πεζόδρομος  κεντρικής πλατείας Καλυβίων

 « Ο καπετάν  Κίσσας και το φάντασμα του Σεραγίου »

 

  1. ΣΑΒΒΑΤΟ 26/06  20.30

Προαύλιος χώρος Δημοτικού σχολείου Κουβαρά

« Ο Καραγκιόζης και το λάβαρο του ‘21»

 

  1. ΠΕΜΠΤΗ 01/07  20.30

Υπαίθριο θέατρο στην οδό Κύπρου, Λαγονήσι [έναντι αστυνομικού τμήματος]

« Ο Καραγκιόζης και το λάβαρο του ‘21»

 

  1. ΚΥΡΙΑΚΗ 06/07  20.30

Κεντρική πλατεία Σαρωνίδας

« Ο καπετάν  Κίσσας και το φάντασμα του Σεραγίου »

 

  1. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  09/07 20.30

Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου Ανάβυσσος

« Ο Καραγκιόζης και το λάβαρο του ‘21»

 

  1. ΠΕΜΠΤΗ 15/07 20.30

Πλατεία Παλαιάς Φώκαιας

« Ο καπετάν  Κίσσας και το φάντασμα του Σεραγίου »

 

Καραγκιόζης Θέατρο Σκιών του Μιχάλη Ταυλάτου

Παραστάσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ώρα έναρξης 20:30

 

25/6/2021  Κεντρική Πλατεία Καλυβίων,   

      Καλύβια

26/6/2021  Δημοτικό Σχολείο Κουβαρά        

                  Κουβαράς

1/7/2021    Πλατεία Λαγονησίου

                  Λαγονήσι

6/7/2021    Πλατεία Σαρωνίδας

                  Σαρωνίδα

          9/7/2021    Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου    

                            Ανάβυσσος

          15/7/2021  Πλατεία Π. Φώκαιας

                            Π.Φώκαια

   

Η είσοδος είναι ελεύθερη    

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

 

Ο Δήμος Σαρωνικού και το  Νομικό Πρόσωπο Αριστόδικος Δήμου Σαρωνικού παρουσιάζουν το θέατρο σκιών του Μιχάλη Ταυλάτου

 

Ο Καραγκιόζης

Ο αγαπημένος σε όλους μας Καραγκιόζης, είναι εκείνος ο λαϊκός ήρωας που εγκαταστάθηκε στις παιδικές καρδιές μας και κρατά ακόμα και σήμερα ιδιαίτερη θέση σε αυτές. Ευφυής, κατεργάρης, πολυμήχανος και πάντα ετοιμόλογος αποτελούσε για πολλά χρόνια τη μοναδική συντροφιά των πιτσιρικάδων σε όλη την επικράτεια. Μέσα από τις παραστάσεις του, τα μικρά παιδιά μάθαιναν την ιστορία και την παράδοση με ευχάριστο και συχνά διαδραστικό τρόπο, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονταν στην τέχνη του διαλόγου, των λογοπαιγνίων και της έξυπνης ατάκας.

Στη στενή παρέα του Καραγκιόζη συναντά κανείς τη σύζυγό του Αγλαϊα, την καλομαθημένη Βεζυροπούλα, τον παμπόνηρο Χατζηαβάτη, τον Μπέη, τον ξεπεσμένο αριστοκράτη Διονύσιο (Νιόνιο όπως τον φωνάζει ο Καραγκιόζης), τον Εβραίο και πέρα και πάνω απ’ όλους τον Μπαρμπα-Γιώργο. Συχνά πυκνά εμφανίζονται και άλλοι χαρακτήρες όπως ο Μορφονιός και ο Πασάς, ενώ σπανιότερα κάνουν την εμφάνισή τους και άλλες φιγούρες.

Η πρώτη εμφάνιση του Καραγκιόζη στον Ελλαδικό χώρο, πραγματοποιείται στο Ναύπλιο το 1841 από τον πρώτο καραγκιοζοπαίκτη  Γιάννη Βράχαλη. Αλλά ο Καραγκιόζης οφείλει τη μορφή με την οποία τον γνωρίζουμε σήμερα, σε έναν άλλο μεγάλο μάστορα τον Δημήτριο Σαρδούνη ή Μίμαρο. Ο Μίμαρος είναι εκείνος που απαλάσσει τον Καραγκιόζη από τις βωμολοχιες και τις άσεμνες χειρονομίες, τον ευπρεπίζει και σιγά σιγά τον μεταμορφώνει σε ένα είδος καθαρά σατιρικού θεάτρου. Ο Καραγκιόζης μετά από αυτό, αποκτά έναν Αριστοφανικό χαρακτήρα, ενώ παρουσιάζει μεγάλη συγγένεια  και με άλλα ευρωπαϊκά είδη όπως η commedia dell' arte.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους καραγκιοζοπαίκτες, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί μάστορες αφού καλούνται να στήσουν την παράστασή τους από το μηδέν, μόνοι τους. Δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε τον καραγκιοζοπαίκτη, που μόνος του κατασκευάζει τις φιγούρες και τα σκηνικά, γράφει τους διαλόγους, σκηνοθετεί και τελικά εκτελεί το έργο, αναλαμβάνοντας όλους τους ρόλους, ενώ παράλληλα, κινεί τις φιγούρες του αναλόγως.

Οι γνωστοί καραγκιοζοπαίκτες ήταν οι:  Γιάννης Βράχαλης, Καπετανίδης Πάνος, Κορφιάτης Βάγγος, Σπαθάρης Ευγένιος, Μίμαρος Μίμης, Βασίλαρος,Γιάνναρος, Δανέλλης Άθως,Μόλας Αντώνης, Χαρίδημος Χρήστος, Χαρίδημος Γιώργος, Σπυρόπουλος Θανάσης

Το Θέατρο Σκιών

Το θέατρο σκιών δεν είναι κάτι σύγχρονο και σίγουρα δεν περιορίζεται σε στενά γεωγραφικά όρια. Είναι αξιοσημείωτο ότι παράσταση θεάτρου σκιών συναντάται για πρώτη φορά το 200μΧ  στην Κίνα και έχει χαρακτήρα θρησκευτικό. Στη διάρκεια των αιώνων, από την Άπω Ανατολή, το θέατρο σκιών ταξιδεύει προς τη Δύση και καταλήγει στην Τουρκία και στην Ελλάδα, όπου χάνει τη σοβαρή του χροιά και μεταλάσσεται σε σκωπτικού χαρακτήρα σατιρικό θέατρο.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής σας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Δήμου Σαρωνικού, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας που ορίζει ο ΕΟΔΥ.

Λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές είτε σε σχέση με τη διεξαγωγή της εκδήλωσης είτε σε σχέση με τον αριθμό συμμετοχών.