ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διευκρινίστε μας κύριε Χαρδαλιά

Από τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά, που έχουν χρονική απόσταση δύο μόλις ημερών, παρατηρεί κανείς, αύξηση κατά 4% περίπου των ενεργών κρουσμάτων και κατά 50% αύξηση στις στενές επαφές. Σημαντικά μεγάλη αύξηση που χρειάζεται τουλάχιστον επαγρύπνηση αν όχι ιδιαίτερη προσοχή. 

Γράφει ο Ιάκωβος Ποθητός
Στην ενημέρωση συντακτών από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου, τον Καθηγητή Γκ. Μαγιορκίνη και τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ά. Γεωργιάδη που πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιανουαρίου, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την αύξηση των περιοριστικών μέτρων για τον Δήμο Αχαρνών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Επιπρόσθετα, η Επιτροπή αποφάσισε τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων για το Δήμο Αχαρνών της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, όπου αυτή τη στιγμή εντοπίζονται 166 ενεργά κρούσματα και 242 στενές επαφές σε καραντίνα».
 
Σε απάντηση που έδωσε ο κ. Χαρδαλιάς στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θέμη Οικονόμου την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, αναφέρει:
«Τα μέτρα είναι για τους ίδιους τους δημότες της πόλης σας! Τι σημαίνει Με τα μέτρα ή με το Δήμο; Αμφιβάλλει κανείς ότι 33 επιδημιολόγοι από τους κορυφαίους της χώρας, και μια πολιτική ηγεσία που με την υπεύθυνη πολιτική της, έχουν κρατήσει την χώρα μακριά από το τρίτο κύμα που ισοπεδώνει όλη την Ευρώπη, παίρνουν μέτρα για την υγεία των δημοτών και την διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής και μόνο; Είναι δυνατόν με 170 και πλέον ενεργά κρούσματα και πλέον των 360 στενών επαφών να βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στον δήμο σας και με μετακινήσεις που ξεπερνούν το 80% εντός του γενικού πληθυσμού δεν έπρεπε να ληφθούν μέτρα; Σταματάω εκεί, και δεν συνεχίζω... Επειδή όλοι γνωριζόμαστε στην αυτοδιοίκηση συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα σε ότι ζητάτε και στις αναφορές που κάνετε. Οι καιροί είναι κρίσιμοι και με την δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή δεν επιτρέπεται να παίζει οποιοσδήποτε. Και σταματώ εδώ...»
 
Από τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά, που έχουν χρονική απόσταση δύο μόλις ημερών, παρατηρεί κανείς, αύξηση κατά 4% περίπου των ενεργών κρουσμάτων και κατά 50% αύξηση στις στενές επαφές. Σημαντικά μεγάλη αύξηση που χρειάζεται τουλάχιστον επαγρύπνηση αν όχι ιδιαίτερη προσοχή. 
Επειδή δεν αμφισβητώ τις δηλώσεις του υφυπουργού αλλά ούτε και τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγουν οι επιδημιολόγοι, θα ήμουν ευτυχής, αν γνώριζα τα σημεία όπου έχουν εμφανιστεί τα κρούσματα και ειδικότερα οι αυξητικές τάσεις, αφήνοντας κατά μέρος την φράση «βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στον δήμο σας και με μετακινήσεις που ξεπερνούν το 80% εντός του γενικού πληθυσμού».
 
Ακόμη, εντύπωση μου δημιουργεί το γεγονός, ότι παρά την λήψη επιπρόσθετων μέτρων, δεν ελήφθη καμία απολύτως μέριμνα για να μην παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις δημοτών σε διάφορους χώρους (π.χ. σε Τράπεζες) και δεν έγινε καμία απολύμανση δημόσιων ή κοινόχρηστων χώρων όπου οι δημότες επισκέπτονται συχνά (π.χ. πλατείες, στάσεις κ.α.).
 
Τα πιο πάνω μου δημιουργούν έντονο προβληματισμό που δυστυχώς με οδηγεί στη σκέψη ότι υπάρχει έλλειμμα συνεργασίας μεταξύ Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Δήμου Αχαρνών.
 
Δεν θέλω να επεκταθώ σε θέματα όπου η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του cobit 19 είναι εγκληματικά ελλιπής (έχω κάνει σχετική αναφορά στον ΕΟΔΥ) γιατί αυτή τη χρονική στιγμή δεν πρέπει.
 
Ελπίζω όμως να υπάρξει καλή συνεργασία των αρμοδίων φορέων και – το σημαντικότερο – έγκαιρη κι έγκυρη ενημέρωση των πολιτών από υπεύθυνα χείλη κι όχι από φήμες.
 
Τέλος, θα ήταν ωφέλιμο, η Δημοτική Αρχή, τέτοια σοβαρά θέματα να τα συζητά με την αντιπολίτευση γιατί ο Δήμος ανήκει στους δημότες κι όχι στους εκάστοτε αιρετούς ανά χρονική περίοδο.
 
Πηγή: elpidanews.blogspot.com