ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήμοι-ΔΕΥΑ: Εφαρμογή ενιαίων κανόνων στην τιμή του νερού ύδρευσης

Επιστολή για την «εφαρμογή ενιαίων κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης στις υπηρεσίες παροχής νερού ύδρευσης», απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, καθώς και στην ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης), ζητώντας από τις δύο τελευταίες να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους.

Το Υπουργείο επισημαίνει ότι με την αριθμ 135275/2017 (ΦΕΚ Β’ 1751) Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, θεσμοθετήθηκαν ενιαίοι κανόνες προσδιορισμού του συνολικού κόστους των υπηρεσιών ύδατος, ήτοι του χρηματοοικονομικού κόστους, του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου, καθώς και ενιαίοι κανόνες τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος.

Οι πάροχοι υπηρεσιών ύδατος θα πρέπει να προσδιορίσουν τα τιμολόγιά τους, λαμβάνοντας υπόψη την Απόφαση.

Επίσης, σύμφωνα με την παρ.2 του αρ.7 της Απόφασης, οι πάροχοι, από το 2018 και μετά, εντός του 1ου εξαμήνου κάθε έτους, προσδιορίζουν τα τιμολόγιά τους και κοινοποιούν τη σχετική Απόφαση στην Αποκεντρωμένη, η οποία εκδίδει συστάσεις, εφόσον απαιτείται, και ενημερώνει σχετικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επισημαίνεται δε, για τους παρόχους, σύμφωνα και με την παρ.3 του αρ.9 της Απόφασης, ότι η βελτίωση της ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών τους επιδιώκεται κατά προτεραιότητα με τη μείωση του κόστους. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν είναι εφικτό επιτρέπονται οι περιοδικές αυξήσεις στις μέσες χρεώσεις των υπηρεσιών ύδατος οι οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνουν το ποσοστό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) του προηγούμενου έτους. Αυτός ο περιορισμός δεν ισχύει στις περιπτώσεις που το ποσοστό ανάκτησης κόστους είναι μικρότερο τουλάχιστον κατά 10 % από το μέσο όρο ανάκτησης κόστους του υδατικού διαμερίσματος. Στην περίπτωση αυτή, η αύξηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ποσοστού αύξησης του ΑΕΠ του προηγούμενου έτους. 

Βάσει των ανωτέρω, το Υπουργείο ζητά να ενημερωθούν όλοι οι πάροχοι, καθώς και όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες σχετικά με την έγκριση των Αποφάσεων για τα τιμολόγια ύδρευσης / αποχέτευσης, για τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο εφαρμογής της ανωτέρω Απόφασης.

Επίσης, όπως προαναφέραμε, ζητά από την ΚΕΔΕ και η ΕΔΕΥΑ να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους.

 

Μπορείτε να δείτε το έγγραφο ΕΔΩ

Πηγή: airetos.gr