ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υπάλληλοι Δημοσίου και ΟΤΑ θα δουλέψουν για την απογραφή – Ψηφίστηκε σειρά διατάξεων

Διατάξεις που αφορούν και τους Δημοσίους και Δημοτικούς Υπαλλήλους περιλαμβάνονται στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε στη Βουλή.  Ειδικότερα:

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με την παρ.1 του αρ.12για τις ανάγκες των γενικών απογραφών “Κτιρίων και Πληθυσμού – Κατοικιών” (ΚΠΚ) και “Γεωργίας – Κτηνοτροφίας” (Γ-Κ), πλέον των Υπαλλήλων της Ελ.Στατ. μπορεί να απασχολούνται ιδιώτες και Υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ελεγχόμενων από το Δημόσιο, ΟΤΑ, δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών .

Η περ.δ’ της παρ.2 του ίδιου άρθρου, ορίζει ότι oι τομεάρχες, οι τακτικοί, ειδικοί και εφεδρικοί απογραφείς και οι συνοδοί - διερμηνείς, συμπεριλαμβανομένων των διερμηνέων της νοηματικής γλώσσας, είναι ιδιώτες και Υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ελεγχόμενων από το Δημόσιο, ΟΤΑ, δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Επιπλέον, στην περ.στ’ της παρ.2 του ίδιου άρθρου, προβλέπονται λοιπές ομάδες εργασίας που απαρτίζονται από Υπαλλήλους όπως προαναφέρθηκαν, δηλαδή και από ΟΤΑ, με σκοπό την υποστήριξη των πάσης φύσεως εργασιών των γενικών απογραφών.

Η ΑΜΟΙΒΗ

Βάσει της παρ.1 του αρ.18, για την απασχόληση των οργάνων της περ.δ΄ της παρ.2 του αρ.12 (τομεάρχες, απογραφείς και συνοδοί - διερμηνείς) στις γενικές απογραφές, ορίζεται ειδική αποζημίωση, σύμφωνα με τα ειδικότερα στο αρ.24, δηλαδή κατόπιν Απόφασης του Υπουργού Οικονομικών που θα καθορίσει το ύψος της αποζημίωσης.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Η παρ.2 του αρ.13 προβλέπει ότι Υπάλληλοι όπως προαναφέρθηκαν, δηλαδή και από ΟΤΑ, μπορούν να απασχολούνται χωρίς να απαιτείται πρότερη έγκριση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Φορέα τους.

Όσον αφορά τη διαδικασία, η παρ.1 του αρ.13 αναφέρει πως κατά παρέκκλιση του αρ.6 του ν.2527/1997, η επιλογή των ανωτέρω γίνεται κατόπιν δημοσίευσης Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Ελ.Στατ., «με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, η εμπειρία σε στατιστικές έρευνες, η εντοπιότητα, οι γενικές γνώσεις - δεξιότητες, και οι σχετικές λεπτομέρειες που άπτονται αυτών των κριτηρίων». Μετά από την ηλεκτρονική αποδοχή εκ μέρους των επιλεγέντων, ο Πρόεδρος της Ελ.Στατ. εκδίδει Απόφαση ορισμού των εν λόγω οργάνων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ Ομάδες Εργασίας Απογραφών ΚΠΚ

Κατά το αρ.15, για τη διενέργεια των απογραφών ΚΠΚ, με Απόφαση του Προέδρου της Ελ.Στατ. συγκροτείται στην έδρα κάθε Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατιστικής (ΠΥΣ) Περιφερειακή Ομάδα Εργασίας (ΠΟΕ), η οποία είναι αρμόδια για τον καθορισμό των αυτοτελών οικισμών κάθε Δήμου. Στην Περιφέρεια Αττικής συγκροτούνται 4 ΠΟΕ.  Οι ΠΟΕ απαρτίζονται από:

- τον Προϊστάμενο της ΠΥΣ ή άλλον Υπάλληλο της Ελ.Στατ., ως Πρόεδρο,

- 1 Υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Α΄, με αρμοδιότητα σε θέματα ΟΤΑ, ως μέλος,

- 1 μηχανικό της Περιφέρειας κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Α΄ που υπηρετεί στην έδρα της ΠΥΣ, ως μέλος, καθώς και

- τον γραμματέα της ΠΟΕ, ο οποίος είναι Υπάλληλος της Ελ.Στατ.

Οι ΠΟΕ επιλαμβάνονται κάθε θέματος σχετικού με την παρακολούθηση της διαδικασίας αναγνώρισης, συγχώνευσης ή κατάργησης των αυτοτελών οικισμών κατά Κοινότητα των Δήμων αρμοδιότητάς τους.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ και ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ Ομάδες Εργασίας Απογραφών Γ-Κ

Σύμφωνα με το αρ.16, για τη διενέργεια της απογραφής Γ-Κ, με Απόφαση του Προέδρου της Ελ.Στατ., συγκροτείται:

Α) στην έδρα κάθε ΠΥΣ, Περιφερειακή Ομάδα Εργασίας, η οποία συμβάλλει στην οργάνωση και διενέργειά της εντός της περιοχής αρμοδιότητάς της. Οι Περιφερειακές Ομάδες απαρτίζονται από:

- τον Προϊστάμενο της ΠΥΣ ή άλλο Υπάλληλο της Ελ.Στατ,

- 1 Υπάλληλο κατηγορίας ΠΕ με βαθμό Α΄ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και

- 1 γεωπόνο της Περιφέρειας που υπηρετεί στην έδρα της ΠΥΣ.

Β) Σε κάθε Δημοτική Ενότητα της Χώρας, Δημοτική Ομάδα Εργασίας, η οποία συνδράμει στο έργο της απογραφής Γ-Κ και συγκεκριμένα στην ενημέρωση του στατιστικού Μητρώου γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και απαρτίζεται από:

Υπαλλήλους των Δήμων,

- εκπροσώπους Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών,

- γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας και

- άλλα άτομα που έχουν γνώση σχετικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις των αντίστοιχων Δημοτικών Ενοτήτων.

 Για περισσότερες λεπτομέρειες, το ψηφισθέν Νομοσχέδιο βρίσκεται ΕΔΩ

Πηγή: https://www.airetos.gr