ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Ανακούφιση στο Μαξίμου μετά την κακοκαιρία Barbara: Δεν έκλεισαν δρόμοι, περιορισμένες οι διακοπές ρεύματος

Ανακούφιση στο Μαξίμου μετά την κακοκαιρία Barbara: Δεν έκλεισαν δρόμοι, περιορισμένες οι διακοπές ρεύματος

Όταν οι μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν ότι επίκειται χιονιάς που θα πλήξει την Αττική, θερμές μάζες …έπληξαν το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κανείς δεν ήθελε επανάληψη των περσινών φαινομένων με εγκλωβισμένους πολίτες στην Αττική οδό και παγοδρόμια στις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Αμέσως σήμανε συναγερμός σε όλα τα υπουργεία και οι συσκέψεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Το αποτέλεσμα -τουλάχιστον για την πρώτη ημέρα- ήταν ικανοποιητικό, αφού τα προβλήματα ήταν σαφώς λιγότερα από πέρσι.

Ο όγκος του χιονιού βέβαια που έπεσε στην Αττική ήταν σαφώς λιγότερος. Η πρόβλεψη ωστόσο ήταν σωστότερη, ενώ οι πολίτες υπάκουσαν στις οδηγίες των αρχών. Το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 έφτανε στα κινητά τους, υπενθυμίζοντας ότι δεν πρέπει να μετακινηθούν χωρίς λόγο, ενώ τα καταστήματα και τα βενζινάδικα ξεπούλησαν το στοκ σε αλυσίδες και χιονο-κουβέρτες για τα αυτοκίνητα. Με δύο λόγια και οι πολίτες κινήθηκαν πιο συνετά.

"Η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν πολύ ικανοποιητική. Πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες", είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς. "Φαίνεται ότι μαθαίνουμε να ζούμε με την πρόληψη και ότι οι πολίτες ακούν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, με τον κρατικό μηχανισμό ωστόσο να παραμένει σε ετοιμότητα, μέχρι να φύγει η "Μπάρμπαρα".

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η διαχείριση αυτής της κακοκαιρίας και τα θετικά αποτελέσματα δεν ήρθαν τυχαία. Είχαν ήδη λειτουργήσει προληπτικά οι δήμοι κόβοντας κλαδιά για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των πτώσεων που είδαμε πέρσι πάνω σε καλώδια, με συνέπεια τις διακοπές ρεύματος.

Πριν τον χιονιά είχαν γίνει 70% περισσότερα κλαδέματα, αλλά και αναβαθμίσεις στο δίκτυο του ΔΕΔΗΕ, με αποτέλεσμα να γίνουν πολύ λιγότερες διακοπές ρεύματος.

Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιες πηγές, στη "Μήδεια" σημειώθηκαν 1200 διακοπές ρεύματος, περίπου 600 στην "Ελπίδα" και μόνο 80 χθες, ενώ σημειώνουν ότι ήταν μικρότερες σε διάρκεια. Τα grader του στρατού ήταν σε ετοιμότητα και στους δρόμους, οι δήμοι και η περιφέρεια το ίδιο, 1500 αστυνομικοί και 250 οχήματα σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο. Η Εθνική οδός έκλεινε όταν κρινόταν απαραίτητο για να καθαριστεί και να ανοίξει και πάλι με ασφάλεια, το ίδιο και η Αττική Οδός σε κάποια σημεία.

Την ίδια ώρα τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας επιστρατεύτηκαν, δόθηκε το ελεύθερο στους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάνε αργότερα στην δουλειά τους, ενώ και τα σχολεία έμειναν κλειστά. "Σίγουρα αυτά τα εργαλεία μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να καλύψουμε ώρες, οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα ήταν χαμένες. Καλό είναι ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση και μπορούν να παίξουν και στα χιόνια. Μπορούν να κάνουν και τα δύο. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Πάντως σε σχέση με το που βρισκόμασταν πριν από κάποια χρόνια, νομίζω ότι έχει σε αυτόν τον τομέα επιτελεστεί σημαντική πρόοδος", είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Η επιφυλακή πάντως δεν έχει τελειώσει, αφού η "Μπάρμπαρα" είναι ακόμη εδώ και σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, θα επιμείνει και σήμερα να χτυπάει την Αττική, λίγες ώρες πριν την εγκαταλείψει.

Στην κυβέρνηση μπορεί να ήρθαν τα πρώτα χαμόγελα ανακούφισης αλλά επειδή οι εκλογές είναι προ των πυλών τίποτε δεν θα αφεθεί στην τύχη του, χωρίς μέριμνα και σχεδιασμό. Αλλωστε, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, το πάθημα έγινε μάθημα.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr/